Θεσσαλονίκη - Ιπποκράτειο νοσοκομείο
Θεσσαλονίκη – Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Περιστατικό παιδιού με τη νόσο Kawasaki βρέθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Τι αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης για την νόσο και τη σχέση με τον κορονοϊό.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης ανέφερε στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ, ότι υπάρχουν περιστατικά Kawasaki σε παιδιά στην Ελλάδα, αναφέροντας πως προχθές υπήρξε τέτοιο περιστατικό κατά τη διάρκεια εφημερίδας σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε «Έχουν παρατηρηθεί δεκάδες κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στο Λονδίνο, κάποια στη Νέα Υόρκη και διάσπαρτα σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύνδρομο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, σαφώς έχει μια χρονική συσχέτιση. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση της νόσου Kawasaki με τον κορονοιό. Κάποια από τα παιδιά αυτά έπειτα από μοριακό έλεγχο βρέθηκαν θετικά στον κορονοιό, κάποια άλλα βρέθηκαν αρνητικά.

Έχουμε περιστατικά Kawasaki σε παιδιά στην Ελλάδα και μάλιστα προχθές στην εφημερία είχαμε ένα τυπικό περιστατικό που είχε έντονα στοιχεία φλεγμονής. Ήταν αρνητικό για τον covid-19, χρονικά συσχετίζεται αλλά δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω για αυτό».

Μετάδοση κορονοιού από τα παιδιά

Όπως ανέφερε «Ο συγκεκριμένος κορονοιός είναι ένας καινούργιος ιός, δεν ξέρουμε όλες τις ιδιότητες του και τα χαρακτηριστικά του. Ξέρουμε π.χ. για τον ιό της γρίπης ότι μεταδίδεται πολύ συχνότερα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Και στις δύο περιπτώσεις, η νόσος είναι ελαφρύτερη στα παιδιά. Για τον κορονοιό δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για το πώς μεταδίδεται και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μάλλον δεν γίνεται τόσο εύκολα η μετάδοση και άλλες υποστηρίζουν το αντίθετο. Σίγουρα στα παιδιά δεν υπάρχουν καλοί τρόποι υγιεινής οπότε μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, ωστόσο και πάλι περιμένουμε και θα δούμε», κατέληξε ο Καθηγητής.

Remdesivir: Εγκρίθηκε από τον FDA η χρήση του φαρμάκου για τον κορονοϊό (video)

πηγές: healthview.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ