Σήμερα, θα προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε την κεκρυμμένη αλήθεια το σωτηριολογικό και εσχατολογικό βάθος της ερμηνείας που κρύβει το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Της: Βίκυς Μιχαλονάκου
«Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη, μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός…(Από τον Ιωάννη Δαμασκηνό – Η ελευθερία ως απελευθέρωση από τη δουλεία της αμαρτίας…). Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις».
Ἦχος πλ. δ’
«… καὶ ἀναστὰς ἐκ νεκρῶν,
τὸν κόσμον ἠλευθέρωσας
ἐκ τῆς δουλείας τοῦ ἀλλοτρίου,
ὡς οἰκτίρμων καὶ φιλάνθρωπος».
«Αλλότριος» στον ψαλμωδό είναι ο διάβολος, ο Μαμωνάς, το χρήμα, ο υλισμός, ο καπιταλισμός είναι ο μόνος θεός. Δεν τίθεται αμφιβολία. Οπότε εάν η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που τις συνέπειες της βιώνουμε σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έκανε ιδεολογική μεταστροφή από την κερδοσκοπία της ελεύθερης αγοράς στο Κεϋνσιανισμό- στο κοινωνικό κράτος Πρόνοιας, τότε η αναθεώρηση του πρωθυπουργού είναι ελπιδοφόρα.
Τραγική διαπίστωση: Σε επίπεδο αφήγησης να γίνονται αναφορές από κυβερνητικά στελέχη και από μια οργανωμένη εκστρατεία των φιλικών ΜΜΕ σε εκατόμβες νεκρών, άλλων χωρών όπου ο αριθμός θυμάτων και των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Με την κυβέρνηση να κομπάζει και να χρησιμοποιεί αυτούς τους αριθμούς και να γίνονται παίγνια στο προεκλογικό παιχνίδι…
Και Ημείς (Υμείς) άδομεν επι των ερειπίων!!
«Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά». Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο», τονίζει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθώντας την προτροπή της προς Γαλάτας Επιστολής του Αποστόλου Παύλου (Γαλ. 6, 2), που αναφέρεται στην αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων – μέσα στο πλαίσιο που ήθελε ο Χριστός-, να μην απορρίπτουμε δηλαδή κανένα και να υπομένουμε ο ένας τα ελαττώματά του άλλου, τα βάρη των συνανθρώπων: να βοηθούμε πάντα τον διπλανό μας, τον νοσούντα, τον κατατρεγμένο, τον πένητα, τον πρόσφυγα, τον ξένο όπως ακριβώς μας υποδεικνύει ο θεόπνευστος λόγος του πρωθυπουργού.
Και, έτσι φτάνουμε στο παράδοξο ενώ το κράτος με την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης φέρνει τον πολίτη αντιμέτωπο με την ατομική και συλλογική του ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και επιβάλει παράλληλα το πνεύμα της κοινωνικής πειθαρχίας, αντίστοιχα αυτή η προπαγάνδα επικεντρωμένη στην ατομική ευθύνη δεν θάπρεπε να συνοδεύεται από την πολιτική ευθύνη αλλά και από την εκκλησιαστική;
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφάσισε την εφαρμογή του Lockdown: «Θυμάμαι μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: «Παναγιά μου! Αν κλείσουμε θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!». Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα».
Και μετά, τα «παζαρέματα» με την Ιερά Σύνοδο, πέρασαν αρκετές μέρες, ώσπου να πάρει την απόφαση να κλείσει και τις εκκλησίες. Μπορούμε πλέον να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την προτεραιότητα που έδωσε ο πρωθυπουργός στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, παραμερίζοντας το πολιτικό κόστος!.
Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός στο μεγαλείο!!
Η μεταστροφή- η «μετάνοια» του Πρωθυπουργού
«Γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα. Κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μα τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας».
Τελικά, μήπως ο Πρωθυπουργός της χώρας ως άλλος νέος Σαούλ όταν ακούστηκε η φωνή του Κυρίου να του λέει: «Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;», ένιωσε βαθιά την ανάγκη της μεταστροφής και της μετάνοιας αυτές τις άγιες ημέρες, που έκλεισε τις εκκλησίες;.
«Η Εκκλησία δεν βρίσκεται υπό διωγμό, αλλά διώκεται μόνο ο κορονοϊός», διευκρίνισε, ευτυχώς, από τον τηλεοπτικό άμβωνα κάποιος γνωστός Μητροπολίτης.
Και το πρωθυπουργικό διάγγελμα κατέληξε:
«Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας».
Ο πρωθυπουργός ενσαρκώνει λόγο σωτηριολογικό που αποτελεί ένα δοκίμιο εσχατολογικής αναμονής:
«Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς».
Σήμερα εν μέσω πανδημίας, εμείς οι νεοέλληνες ανεβαίνουμε το δικό μας Γολγοθά, κρατάμε το δικό μας σταυρό του μαρτυρίου, πρέπει να βιώσουμε την εσωτερική κάθαρση για να δημιουργήσουμε την Ανάσταση;
Υπάρχει, σήμερα, ελπίς, υπάρχει σωτηρία Αναστάσεως γιαυτό το προδομένο γένος που σύρθηκε πίσω από τον καταναλωτισμό, πίσω από την ψεύτικη ευμάρεια που σταυρώθηκε στα δάνεια των τραπεζών για μια θέση στο δημόσιο στην Ελλάδα της κομματοκρατίας; Υπάρχει σχέδιο Β να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ;
https://boxnews.gr/bloggers/to-neo-diaggelma-toy-prothypoyrgoy-o-mythos-toy-kaloy-pateroyli-poy-prostateyei-ton-lao-toy-tis-vikys-michalonakoy/