Η ομιλία στη Βουλή του πρωθυπουργού για την πανδημία: Με ιστορικές και ελεγειακές ποιητικές αναφορές· δάνεια από εμβληματικές μορφές της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Τόμας Έλιοτ.
Της: Βίκυς Μιχαλονάκου
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα» αποτελέσματα των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».
«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός»: Με άξονα μια ποιητική των αντιθέσεων, εικόνες μιας αποκάλυψης τόπων και έρημων φωνών, μέσα στη στεγνή και άνυδρη «Έρημη Χώρα» του Τ. Σ. Έλιοτ, ο πρωθυπουργός παραφράζοντας τον στίχο του Νομπελίστα Βρετανού ποιητή, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά πως «ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας» για το μέλλον και προειδοποίησε πως «θα πληρώσουμε» οποιαδήποτε χαλάρωση.
Δανειζόμενος την ιστορική φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ίσως του πιο δημοφιλούς Βρετανού πρωθυπουργού, «αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Ίσως είναι το τέλος της αρχής, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας».
Για την ιστορία ο Τσόρτσιλ δεν δίσταζε να αυτοσαρκαστεί δημοσίως, και συγκεκριμένα όταν ο βασιλιάς του πρότεινε το ανώτατο μετάλλιο της περικνημίδας αυτοσαρκαζόμενος του απάντησε ότι «δεν χρειάζεται, οι ψηφοφόροι μου έδωσαν το βραβείο της κλωτσιάς».
Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» με τίτλο «ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» δηλώνει ότι «έχει χάσει την αίσθηση του χρόνου», αλλά ως φαίνεται έχει χάσει και την αίσθηση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού και αρέσκεται να δημιουργεί την εικόνα του «war time leader» την εποχή του κορονοϊού, μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ την εποχή του Μεσοπολέμου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία, η αγιογραφία του πρωθυπουργού από την έγκριτη εφημερίδα, μόνο που η μυθοποίηση οφείλεται ασφαλώς στο κλέος που περιβάλει κάθε νικητή – στη συγκεκριμένη περίπτωση οι χειρισμοί του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του ιού, θα κριθούν από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Από τον νεοφιλελευθερισμό η κυβέρνηση οδεύει στον παρατεταμένο εγκλεισμό με την επιβολή σκληρών μέτρων προκειμένου να πειθαρχήσει τον απείθαρχο λαό, με ασκήσεις καταστολής επί χάρτου, διεκδικώντας επαξίως το βραβείο της αριστείας της καραντίνας.
«Καμία υγειονομική κρίση –και γενικότερα κρίση- δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας – ΟΕΝΓΕ.
Σε μια εποχή που ο συλλογικός πανικός, μπροστά στην απειλή του κορονοϊού, επιτάσσει να μείνουμε όλοι σπίτι, πέρα από τις παράπλευρες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενέχει ο «μείζων κίνδυνος να γίνει συνήθεια η νομοθέτηση δια διαταγμάτων (Π.Ν.Π). «Αυτή είναι μια υποδόρια υπονόμευση της προσωπικής ελευθερίας και ο βασικός κίνδυνος για την κατάργηση της δημοκρατίας», όπως επισημαίνει ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση αντιπροτείνει τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό, την ατομική ευθύνη ως ελπίδα σωτηρίας, ως αντίδοτο στην κατασκευή «τρόπων ζωής», διαδικασίας που νοείται ότι δεν είναι απαλλαγμένη από κοινωνικό-οικονομικούς και συμβατικούς καταναγκασμούς .
Καίτοι, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών μέσω δημοσκοπήσεων (στημένων η μη), δείχνει να συναινεί στην αποδοχή των μέτρων, γεγονός που συντελεί στην «εκτόξευση» της δημοτικότητας του πρωθυπουργού σαν ένας καλός πατερούλης που προστατεύει τον λαό του, εντούτοις ο κοινωνικός ιστός διαλύεται η κοινωνική συνοχή χτυπάει μηδέν μαζί με τους δείκτες ανεργίας, η οικονομία κλυδωνίζεται.
Οι δομές της Πρόνοιας και της Δημόσιας Υγείας καρκινοβατούν.
Σε μια εποχή στην «πανδημία των αβεβαιοτήτων» που αναφέρθηκε προ ημερών, ο κ. Τσιόδρας, βαδίζοντας στο άγνωστο με σανίδα σωτηρίας την ανακάλυψη του εμβολίου, ως τότε η χρονική διάρκεια της πανδημίας θα κρίνει και το μέγεθος των επιπτώσεων, αλλά και κατά πόσο η γενίκευση μέτρων που ήδη υπάρχουν στην καθημερινότητά μας αποτελεί σοβαρή απειλή για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
https://boxnews.gr/bloggers/koronoios-kai-theia-koinonia-i-ypotagi-tis-epistimis-stin-thriskolipsia/