Αθήνα, 20 Οκτωβρίου, 2020

Reuters: Κρίσιμη η κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ (video)

«Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά την ιατρική φροντίδα που θα δεχτεί ο Τραμπ».

Μπορεί οι γιατροί του Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία της υγείας του, ωστόσο το πρακτορείο Reuters επικαλείται πηγή που ανατρέπει τις επίσημες ανακοινώσεις για την αντίδραση του οργανισμού του στον κορονοϊό.

«Ο πρόεδρος δεν είναι ακόμα σε μία ξεκάθαρη πορεία ανάρρωσης από την νόσο COVID-19 και κάποιες από τις ζωτικές του λειτουργίες τις τελευταίες 24 ώρες εκδήλωσαν πολύ ανησυχητικά σημάδια».

Η πηγή που επικαλείται το Reuters και «έχει γνώση της κατάστασης» ζήτησε να μην κατανομαστεί.

Πρόσθεσε δε ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες σε ότι αφορά την ιατρική φροντίδα που θα δεχτεί ο Τραμπ.

Ο Δρ. Sean Conley έδωσε νωρίτερα συνέντευξη τύπου για την κατάσταση της υγείας του Τραμπ, που νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

Κατά τον Conley, ο Τραμπ δεν έχει πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες και δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα.

Αν και τον ρώτησαν επανειλημμένως αν ο Τραμπ χρειάστηκε αναπνευστήρα έστω και για λίγο μετά την διάγνωσή του, ο γιατρός περιορίστηκε στο να απαντήσει πως ο πρόεδρος δεν είναι συνδεδεμένος σε οξυγόνο τώρα.

Πηγές που επικαλείται το Associated Press μεταφέρουν πως ο Τραμπ χρειάστηκε οξυγόνο όσο βρισκόταν στον Λευκό Οίκο μετά την διάγνωσή του.

«Άτομο με γνώση της κατάστασής του, επιβεβαίωσε ότι χορηγήθηκε στον Τραμπ οξυγόνο στο Λευκό Οίκο», παρά την προσεχτική διατύπωση που επέλεξε ο Conley για να αποφύγει την ερώτηση.

Ο 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε χθες τα πρώτα συμπτώματα -βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση- και, σύμφωνα με τον γιατρό του, από το πρωί «τα πηγαίνει πολύ καλά» και η κλινική του εικόνα βελτιώνεται.

«Όπως αναφέρθηκε χθες, εγώ συνέστησα να φέρουμε τον Πρόεδρο (σ.σ στο νοσοκομείο) ως ένα προληπτικό μέτρο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί».

Ο Τραμπ ήδη υποβάλλεται σε θεραπεία αντισωμάτων και έχει μπει σε πενθήμερο πρόγραμμα ρεμδεσιβίρης.

Ο γιατρός απέφυγε να προσδιορίσει σε πόσες μέρες θα δοθεί εξιτήριο. «Είναι δύσκολο να το πει κανείς», σχολίασε ο γιατρός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως ο πρόεδρος δεν θα χρειαστεί υποστήριξη οξυγόνου τα επόμενα 24ωρα.

Ο Conley σημείωσε πως ο Τραμπ είναι «άνδρας και ελαφρώς υπέρβαρος» αλλά πέρα από αυτά δεν έχει κάποιον σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα.

Η πίεσή του και οι καρδιακοί του παλμοί είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Ερωτηθείς για τον λόγο που διακομίστηκε σε νοσοκομείο ενώ δεν είναι βαριά άρρωστο, ο Conley αποκρίθηκε: «είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο πνευμονολόγος Sean N. Dooley σημείωσε από την πλευρά του ότι οι γιατροί παρακολουθούν στενά την υγεία του Τραμπ για οποιοδήποτε ίχνος επιπλοκής – είτε από τον κορωνοϊό, είτε από τις θεραπείες που ακολουθούνται.

Ασάφεια ως προς τον χρόνο διάγνωσης

Όπως παρατηρεί ο Guardian, οι γιατροί του Τραμπ δήλωσαν πως έχουν περάσει 72 ώρες από την διάγνωση του Τραμπ, στοιχείο που δεν συνάδει με όσα είχαν γίνει γνωστά ως τώρα, αφού η ασθένειά του προέδρου γνωστοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Αν ισχύει το νέο χρονικό πλαίσιο, αυτό σημαίνει πως ο Τραμπ πήγε σε φιλανθρωπική οργάνωση στο Νιου Τζέρσεϊ γνωρίζοντας ότι νοσεί με Covid-19.

Ντόναλντ Τραμπ - Λευκός Οίκος
Ντόναλντ Τραμπ – Λευκός Οίκος

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν ο πρόεδρος δεν δύναται να ασκήσει προσωρινά τα καθήκοντά του
Όπως έκαναν άλλοι δύο πρόεδροι στο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να παραχωρήσει προσωρινά τα ηνία στον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, εφόσον δεν είναι πλέον σε θέση να ασκεί κανονικά τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του, μια πιθανότητα που προβλέπεται στην 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η τροπολογία αυτή υιοθετήθηκε το 1967, μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι και περιγράφει σε τέσσερα άρθρα πώς γίνεται η μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου, θανάτου, καθαίρεσης ή προσωρινής ανικανότητας του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Αυτή η τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να αφορά τον Τραμπ, εφόσον η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Με βάση το άρθρο 3 της τροπολογίας αυτής, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποστείλει στον επίτιμο πρόεδρο της Γερουσίας, δηλαδή στον Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μια «γραπτή δήλωση» που θα αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί.

Μέχρι να τους ενημερώσει, και πάλι γραπτώς, για το αντίθετο, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος.

Το άρθρο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές στο παρελθόν: μία φορά από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1985 και δύο φορές από τον Τζορτζ Ου. Μπους, το 2002 και το 2007.

Και τις τρεις αυτές φορές, οι δύο πρόεδροι είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία για μερικές ώρες.

Το 1981, όταν ο Ρέιγκαν τραυματίστηκε σοβαρά στην απόπειρα δολοφονίας του, είχε προετοιμαστεί μια επιστολή που αναφερόταν στην 25η τροπολογία, αλλά δεν στάλθηκε ποτέ στο Κογκρέσο.

Με βάση το άρθρο 4 της τροπολογίας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, εάν ο πρόεδρος θεωρηθεί ανίκανος ή αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία, ο αντιπρόεδρος, μαζί με την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενημερώνει γραπτώς τους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι ο αρχηγός του κράτους αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του.

Επαφίεται τότε στο Κογκρέσο να λάβει την απόφαση, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο Σώματά του για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος και να αναλάβει ο αντιπρόεδρος, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Ροντ Ρόζενσταϊν, τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης, την πιθανότητα να επικαλεστούν την 25η τροπολογία για να απομακρύνουν από την προεδρία τον Τραμπ, λίγο μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ, του αρχηγού της ομοσπονδιακής αστυνομίας, τον Μάιο του 2017.

Box news google news 2020

Δείτε επίσης:

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Τραμπ – Τι λένε οι γιατροί του (video)

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Αλάσκα: Σεισμός 7,5 Ρίχτερ – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην νότια Αλάσκα με τις Αρχές να εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι. Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγα...

Κορωπί: Βίντεο ντοκουμέντο από την εξαφάνιση της 19χρονης (video)

Ο πατέρας της 19χρονης που εξαφανίστηκε από το Κορωπί κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί του, ενώ στη δημοσιότητα ήρθε ένα...

Πέτσας: Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά (video)

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην πορεία του κορονοϊού, τονίζοντας, μάλιστα, πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Έτσι, ο Στέλιος...

Η εισαγγελέας ζητεί αναστολή για όλους της Χ.Α πλην Ρουπακιά

Η εισαγγελέας της έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, για ακόμα μια φορά προκάλεσε έκπληξη με την πρότασή της ζητώντας να δοθεί αναστολή σε...

Γαλλία: Απελάσεις – εξπρές μετά τον αποκεφαλισμό καθηγητή

Για απελάσεις - εξπρές κάνουν λόγο πληροφορίες από τη Γαλλία που ετοιμάζεται να απελάσει 231 αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης της κυβέρνησης. Η...

Ένωση Αποστράτων: Απογοητεύει η απόφαση για τα αναδρομικά

Με επιστολή του το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων απαιτεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γ. Βρούτση για τα αναδρομικά. Ανακοίνωση για...

Ακολουθήστε μας

47,337ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,639ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυτές είναι οι τελικές ποινές (αναλυτικά)

Τις τελικές ποινές κατά συγχώνευση για τους 57 καταδικασθέντες στην δίκη της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε το δικαστήριο. Προσμετρώντας όλες τις ποινές στο σύνολό τους στους...

ΕΣΗΕΑ: Καταδίκη για τον διαδικτυακό διασυρμό της Μάνδρου

Με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τον διαδικτυακό διασυρμό δημοσιογράφων και ειδικότερα την επίθεση κατά της Ιωάννας Μάνδρου στα social media. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση...

14 Τούρκοι αντικαθεστωτικοί διασώθηκαν στον Έβρο (photo)

Παγιδευμένοι σε μια νησίδα στο Δέλτα του Έβρου βρίσκονταν για περίπου 12 ώρες δεκατέσσερις (14) Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, που διασώθηκαν από την ελληνική συνοριοφυλακή το...

Στρατιωτική θητεία: Έρχεται νωρίτερα η αύξηση λόγω Ερντογάν

Η τουρκική προκλητικότητα φέρνει αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με την νέα δομή και τις εξοπλιστικές ενισχύσεις έρχεται και αλλαγή στη στρατιωτική θητεία. Η κυβέρνηση φαίνεται...

Κορονοϊός-Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα – 13 θάνατοι

Στα 453 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Από αυτά τα 63 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και...

Παγώνη: Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά (video)

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης...