Αθήνα, 11 Απριλίου, 2021

Πυρκαγιές: Αυτό είναι το προφίλ του εμπρηστή – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πυρκαγιές - Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Πυρκαγιές – Ανδριανός Γκουρμπάτσης – (Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ)

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και μαζί έκανε την εμφάνισή του και το μόνιμο φαινόμενο της εποχής, οι δασικές πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα μας κάθε χρόνο.

krikor 1 Του: Κρικόρ Τσακιτζιάν 

Κάτι τα φυσικά φαινόμενα, κάτι η έλλειψη χρημάτων για καθαρισμούς του δικτύου ηλεκτροδότησης που προκαλεί αρκετές πυρκαγιές και κάτι οι επιτήδειοι εμπρηστές, χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ανθρώπινες περιουσίες, μα πάνω απ’ όλα, σε αρκετές περιπτώσεις, ανθρώπινες ζωές.

Ας δούμε τις περιπτώσεις των εμπρηστών και των πυρομανών, όπως τις αναλύει στη μελέτη που δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ΕΑ, Νομικός, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν διευθυντής του ανακριτικού τμήματος εμπρηστών του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από ειδική εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το προφίλ των εμπρηστών και τους διαχωρίζει από τους πυρομανείς.

Εξηγεί στη μελέτη του ο έμπειρος αξιωματικός, ότι η πυρομανία προέρχεται από τις λέξεις πυρ και μανία, που σημαίνει μια ασυγκράτητη, ακαταμάχητη επιθυμία, δηλαδή ο εμπρηστής καταλαμβάνεται από τη μανία πρόκλησης φωτιάς.

Χαρακτηρίζει τον πυρομανή ως επί το πλείστον, ψυχικά διαταραγμένο. Μάλιστα οι περιπτώσεις αυτές αγγίζουν το 60% των πυρομανών. Φέρουν δε, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχουν συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Κατά 70% οι πυρομανείς που είναι ψυχικά ασθενείς, έχουν χαμηλή νοημοσύνη κάτω του μετρίου, όπως λέει ο έμπειρος αξιωματικός στη μελέτη του, δηλαδή έχουν νοητική ανεπάρκεια, σύμφωνα με έρευνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πυρομανείς στη φυσιολογική τους ζωή επιδεικνύουν υπέρμετρο ενδιαφέρον και είναι παθιασμένοι με οτιδήποτε έχει σχέση με τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους.

Δείχνουν έκδηλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά για τις πυρκαγιές. Μάλιστα αυτό είναι και το άλλοθι τους.

Συνήθως είναι οι πρώτοι που τρέχουν στις πυρκαγιές για την κατάσβεσή τους, ως εθελοντές δασοπυροσβέστες ή δραστηριοποιούνται ακόμη και στους δασοπυροσβέστες του δήμου τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, υπάρχει μια ιδιότυπη νοσηρή σχέση πυρομανίας και εθελοντισμού.

φωτιά
φωτιά

Στους πυρομανείς, αρέσει να επισκέπτονται πυροσβέστες και πυροσβεστικούς σταθμούς, ενώ συχνά αναγγέλλουν στην πυροσβεστική, φωτιές που έχουν βάλει οι ίδιοι ή ακόμη και ψεύτικες πυρκαγιές προκειμένου να τους βλέπουν να κινητοποιούνται, γιατί διεγείρονται σεξουαλικά με τους ήχους των σειρήνων και των πυροσβεστικών σημάτων και οχημάτων.

Ακούν συχνά τις συχνότητες που εκπέμπουν οι πυροσβέστες και άλλοτε παρεμβαίνουν για να τους παραπλανήσουν και να διασπείρουν ή να απομακρύνουν από το συμβάν τις δυνάμεις πυρόσβεσης και άλλες φορές για να καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις προς το σωστό σημείο προκειμένου να τις δουν να καταφθάνουν γρήγορα και να ικανοποιηθούν από την παρουσία τους.

Η πρόκληση πυρκαγιάς από άλλο άτομο, αρχικά τους διεγείρει, αλλά τους κάνει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν και ανταγωνιστικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πυρομανείς εκδηλώνουν φαινόμενα σεξουαλικής διέγερσης ή ικανοποίησης σεξουαλικών ορμών από τη φωτιά ή σεξουαλικής διαστροφής.

Η φλόγα τους προκαλεί μια ασυνείδητη σεξουαλική διέγερση, ενώ η μορφή και η κίνηση της φλόγας υποβάλλουν σ’ εκείνους την εικόνα του φαλλού σε στύση.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μελέτη που έγινε σε κρατούμενους για εμπρησμό σε φυλακές των ΗΠΑ, όπου το 60% των περιπτώσεων αυτών επρόκειτο για άτομα με σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες στις σχέσεις τους με τις γυναίκες.

Οι πυρομανείς στην πλειοψηφία τους είναι άτομα με σεξουαλικά προβλήματα. Συνήθως δεν έχουν σχέση ή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη σχέση τους ή ακόμη τους απορρίπτουν οι γυναίκες τις οποίες επιθυμούν.

Οι πυρομανείς γίνονται αντιληπτοί δια γυμνού οφθαλμού, αφού βρίσκονται συνήθως μπροστά στη φωτιά και κοκκινίζει το πρόσωπό τους από την ηδονή κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που τους προδίδει.

Πολλές φορές δείχνουν χαρούμενοι βλέποντας το καταστροφικό έργο της φωτιάς και ηδονίζονται.

Ερεθίζονται στη θέα της φωτιάς και συνήθως έχουν το ένα χέρι στην τσέπη, ακουμπώντας τα γεννητικά τους όργανα που έχουν ερεθιστεί εκείνη τη στιγμή. Έτσι συνήθως εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Τα άτομα που βάζουν φωτιές είναι αγχώδη, με αισθήματα ανεπάρκειας, ανήσυχα, υπερκινητικά και πολύ ταραγμένα πριν τον εμπρησμό, με χαρακτήρα ευερέθιστο, βίαιο, επιθετικό και παρορμητικό, έχοντας συνολικά έλλειψη ορθής κρίσης και διακρίνονται από διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Τα κλινικά διαγνωστικά κριτήρια των πυρομανών αποτελούν η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μικρή ικανότητα να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το άγχος.

Τα άτομα αυτά, κατά τον κ. Γκουρμπάτση πρέπει να κρίνονται ως άτομα ελαττωμένου καταλογισμού και να αντιμετωπίζονται από τις δικαστικές αρχές ως τέτοια και όχι ως εμπρηστές.

Γκουρμπάτσης: Επιστολή καταπέλτης κατά του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,382ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF