Αθήνα, 22 Οκτωβρίου, 2020

Πυρκαγιές: Αυτό είναι το προφίλ του εμπρηστή – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πυρκαγιές - Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Πυρκαγιές – Ανδριανός Γκουρμπάτσης – (Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ)

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και μαζί έκανε την εμφάνισή του και το μόνιμο φαινόμενο της εποχής, οι δασικές πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα μας κάθε χρόνο.

krikor 1 Του: Κρικόρ Τσακιτζιάν 

Κάτι τα φυσικά φαινόμενα, κάτι η έλλειψη χρημάτων για καθαρισμούς του δικτύου ηλεκτροδότησης που προκαλεί αρκετές πυρκαγιές και κάτι οι επιτήδειοι εμπρηστές, χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ανθρώπινες περιουσίες, μα πάνω απ’ όλα, σε αρκετές περιπτώσεις, ανθρώπινες ζωές.

Ας δούμε τις περιπτώσεις των εμπρηστών και των πυρομανών, όπως τις αναλύει στη μελέτη που δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ΕΑ, Νομικός, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν διευθυντής του ανακριτικού τμήματος εμπρηστών του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από ειδική εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το προφίλ των εμπρηστών και τους διαχωρίζει από τους πυρομανείς.

Εξηγεί στη μελέτη του ο έμπειρος αξιωματικός, ότι η πυρομανία προέρχεται από τις λέξεις πυρ και μανία, που σημαίνει μια ασυγκράτητη, ακαταμάχητη επιθυμία, δηλαδή ο εμπρηστής καταλαμβάνεται από τη μανία πρόκλησης φωτιάς.

Χαρακτηρίζει τον πυρομανή ως επί το πλείστον, ψυχικά διαταραγμένο. Μάλιστα οι περιπτώσεις αυτές αγγίζουν το 60% των πυρομανών. Φέρουν δε, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχουν συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Κατά 70% οι πυρομανείς που είναι ψυχικά ασθενείς, έχουν χαμηλή νοημοσύνη κάτω του μετρίου, όπως λέει ο έμπειρος αξιωματικός στη μελέτη του, δηλαδή έχουν νοητική ανεπάρκεια, σύμφωνα με έρευνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πυρομανείς στη φυσιολογική τους ζωή επιδεικνύουν υπέρμετρο ενδιαφέρον και είναι παθιασμένοι με οτιδήποτε έχει σχέση με τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους.

Δείχνουν έκδηλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά για τις πυρκαγιές. Μάλιστα αυτό είναι και το άλλοθι τους.

Συνήθως είναι οι πρώτοι που τρέχουν στις πυρκαγιές για την κατάσβεσή τους, ως εθελοντές δασοπυροσβέστες ή δραστηριοποιούνται ακόμη και στους δασοπυροσβέστες του δήμου τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, υπάρχει μια ιδιότυπη νοσηρή σχέση πυρομανίας και εθελοντισμού.

φωτιά
φωτιά

Στους πυρομανείς, αρέσει να επισκέπτονται πυροσβέστες και πυροσβεστικούς σταθμούς, ενώ συχνά αναγγέλλουν στην πυροσβεστική, φωτιές που έχουν βάλει οι ίδιοι ή ακόμη και ψεύτικες πυρκαγιές προκειμένου να τους βλέπουν να κινητοποιούνται, γιατί διεγείρονται σεξουαλικά με τους ήχους των σειρήνων και των πυροσβεστικών σημάτων και οχημάτων.

Ακούν συχνά τις συχνότητες που εκπέμπουν οι πυροσβέστες και άλλοτε παρεμβαίνουν για να τους παραπλανήσουν και να διασπείρουν ή να απομακρύνουν από το συμβάν τις δυνάμεις πυρόσβεσης και άλλες φορές για να καθοδηγήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις προς το σωστό σημείο προκειμένου να τις δουν να καταφθάνουν γρήγορα και να ικανοποιηθούν από την παρουσία τους.

Η πρόκληση πυρκαγιάς από άλλο άτομο, αρχικά τους διεγείρει, αλλά τους κάνει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν και ανταγωνιστικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πυρομανείς εκδηλώνουν φαινόμενα σεξουαλικής διέγερσης ή ικανοποίησης σεξουαλικών ορμών από τη φωτιά ή σεξουαλικής διαστροφής.

Η φλόγα τους προκαλεί μια ασυνείδητη σεξουαλική διέγερση, ενώ η μορφή και η κίνηση της φλόγας υποβάλλουν σ’ εκείνους την εικόνα του φαλλού σε στύση.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μελέτη που έγινε σε κρατούμενους για εμπρησμό σε φυλακές των ΗΠΑ, όπου το 60% των περιπτώσεων αυτών επρόκειτο για άτομα με σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες στις σχέσεις τους με τις γυναίκες.

Οι πυρομανείς στην πλειοψηφία τους είναι άτομα με σεξουαλικά προβλήματα. Συνήθως δεν έχουν σχέση ή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη σχέση τους ή ακόμη τους απορρίπτουν οι γυναίκες τις οποίες επιθυμούν.

Οι πυρομανείς γίνονται αντιληπτοί δια γυμνού οφθαλμού, αφού βρίσκονται συνήθως μπροστά στη φωτιά και κοκκινίζει το πρόσωπό τους από την ηδονή κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που τους προδίδει.

Πολλές φορές δείχνουν χαρούμενοι βλέποντας το καταστροφικό έργο της φωτιάς και ηδονίζονται.

Ερεθίζονται στη θέα της φωτιάς και συνήθως έχουν το ένα χέρι στην τσέπη, ακουμπώντας τα γεννητικά τους όργανα που έχουν ερεθιστεί εκείνη τη στιγμή. Έτσι συνήθως εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Τα άτομα που βάζουν φωτιές είναι αγχώδη, με αισθήματα ανεπάρκειας, ανήσυχα, υπερκινητικά και πολύ ταραγμένα πριν τον εμπρησμό, με χαρακτήρα ευερέθιστο, βίαιο, επιθετικό και παρορμητικό, έχοντας συνολικά έλλειψη ορθής κρίσης και διακρίνονται από διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Τα κλινικά διαγνωστικά κριτήρια των πυρομανών αποτελούν η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μικρή ικανότητα να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το άγχος.

Τα άτομα αυτά, κατά τον κ. Γκουρμπάτση πρέπει να κρίνονται ως άτομα ελαττωμένου καταλογισμού και να αντιμετωπίζονται από τις δικαστικές αρχές ως τέτοια και όχι ως εμπρηστές.

Γκουρμπάτσης: Επιστολή καταπέλτης κατά του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης: Με νέο διάγγελμα θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου μετά την πρωινή σύσκεψη να ανακοινώσει ο ίδιος τα νέα μέτρα για την αποφυγή της...

Κρήτη: Δραματική διάσωση νεαρής οδηγού από τα ορμητικά νερά (video)

Η νεαρή γυναίκα κινδύνευσε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από το νερό, την ώρα της μεγάλης κακοκαιρίας στην Κρήτη. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα!...

Γηροκομείο: Γιατί αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του (video)

Τέλος στη ζωή του έδωσε ο 38χρονος ιδιοκτήτης από το Γηροκομείο «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, στον οποίο είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό δύο...

Ζήσης Κασιάρας: Πέθανε ο γνωστός βιολιστής από κορονοϊό (video)

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 53 ετών, ο βιρτουόζος του βιολιού και συνεργάτης πολλών μεγάλων ονομάτων της πίστας Ζήσης Κασιάρας, ο οποίος...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο

Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο που είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού. Ο 38χρονος ιδιοκτήτης του γηροκομείου βρέθηκε μέσα στο σπίτι του, με τις...

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Ένα βήμα πριν από το lockdown (video)

Την εφαρμογή νέων, έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό προανήγγειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην Θεσσαλονίκη. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι τα κρούσματα είναι...

Ακολουθήστε μας

47,337ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,641ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Μάτι: Ελεύθερη η Ρένα Δούρου χωρίς περιοριστικούς όρους

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους για την τραγωδία στο Μάτι. Μετά από 12ωρη απολογία για όσα της καταλογίζονται στην...

Ένωση Αποστράτων: Απογοητεύει η απόφαση για τα αναδρομικά

Με επιστολή του το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων απαιτεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γ. Βρούτση για τα αναδρομικά. Ανακοίνωση για...

Κορονοϊός-Ελλάδα: Νέο ρεκόρ στα κρούσματα – 8 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 508 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν...

Γιώργος Δελαστίκ: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ, πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Μέσα από την αρθρογραφία του πάλεψε ενάντια στη φτώχεια και την αδικία. Η επίσημη ανακοίνωση...

Μητσοτάκης: Με νέο διάγγελμα θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου μετά την πρωινή σύσκεψη να ανακοινώσει ο ίδιος τα νέα μέτρα για την αποφυγή της...

Ζήσης Κασιάρας: Πέθανε ο γνωστός βιολιστής από κορονοϊό (video)

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 53 ετών, ο βιρτουόζος του βιολιού και συνεργάτης πολλών μεγάλων ονομάτων της πίστας Ζήσης Κασιάρας, ο οποίος...