8ο δημοτικό σχολείο της Ελευσίνας
8ο δημοτικό σχολείο της Ελευσίνας

Βράβευση του 8ο δημοτικού σχολειού Ελευσίνας σε διεθνή διαγωνισμό.

Βραβεύτηκε  το 8ο δημοτικό σχολείο της Ελευσίνας στον 6ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό, με τίτλο «Στιγμές από την ιστορία του σχολείου μας», ανάμεσα σε 50 και πλέον σχολεία από την Ελλάδα.

Του Γιάννη Κριτσαντώνη

Η τελετή έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο το νέου Μουσείου της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και την παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών που έδωσαν τα βραβεία στους μαθητές.

Το διαγωνισμό οργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπ/σης του ΕΚΕΔΙΣΥ με το τμήμα εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας. Βραβεύτηκαν επίσης και σχολεία της Ομογένειας.

Βράβευση του 8ο δημοτικού σχολειού Ελευσίνας
Βράβευση του 8ο δημοτικού σχολειού Ελευσίνας

Στον σύντομο χαιρετισμό της η κα. Άνθη Εύη Γκιόκα, που εκπροσώπησε το σχολείο, εξήγησε στους παρευρισκόμενους  τη δουλειά των μαθητών που βραβεύτηκαν:

«Καλό μεσημέρι από την Ελευσίνα, από το 8ο δημοτικό σχολείο. Η Ελευσίνα-Μαγούλα είναι η Πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021… Παρόλο που η πόλη μας έχει μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα με την Θεά Δήμητρα και την Περσεφόνη, τα  παγκοσμίως γνωστά Ελευσίνια μυστήρια και τον Ελευσίνιο τραγικό μας ποιητή Αισχύλο, αλλά και τη βιομηχανική της ιστορία, εμείς εστιάσαμε στην περίοδο από το 1941 που ήλθαν οι Γερμανοί στην Ελευσίνα μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1944 που έγινε η απελευθέρωση… Στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, χτίστηκαν τα γερμανικά καταφύγια, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούσαν μόνο τα γερμανικά στρατεύματα για να προφυλάσσονται από τους βομβαρδισμούς. Με τους μαθητές της Ε’ τάξης, πήραμε τις συνεντεύξεις-μαρτυρίες από όλους τους κατοίκους της γειτονιάς και όσους θυμόντουσαν περιστατικά γύρω από τον χώρο του σχολείου μας, τα καταγράψαμε μαζί με τα παιδιά κα με την καθηγήτρια των εικαστικών κα. Γιώργα Κωνσταντίνα, τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Γιώργο Μπουραντά, τη μουσικό μας κα. Νάσια Κώνστα, φτιάξαμε την ιστορία την οποία στείλαμε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και σήμερα κληθήκαμε για την βράβευση. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή την τιμητική διάκριση που κάνατε στα παιδιά μας».

Η εικαστικός κα. Κωνσταντίνα Γιώργα  διευκρίνισε ότι: «διαβάσαμε με τα παιδιά τις διάφορες συνεντεύξεις περιοίκων που πήραν, κι αυτά προσπάθησαν να δώσουν με ζωγραφική αυτά που άκουσαν. Έγινε επεξεργασία μέσα από υπολογιστή παράλληλα και σε διάφορες παλιές φωτό της εποχής κι έτσι παρουσιάσαμε τα έργα των παιδιών…».

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ ότι στο πρόγραμμα συμμετείχαν  και οι εκπαιδευτικοί Λευτέρης Δημόπουλος, Τζέλλα Χριστίνα και βεβαίως ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Προεστάκης.

Τα βραβεία παρέδωσαν στους μαθητές η υφυπουργός Παιδείας κα. Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής, ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης, ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, στελέχη των υπουργείων, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ακολουθούν οι δημιουργίες των παιδιών του σχολείου σήμερα που άκουσαν τις αφηγήσεις των 90χρονων και φαντάστηκαν εκείνους τους δύσκολους καιρούς με τα δικά τους μάτια.

Οι δημιουργίες των παιδιών
Οι δημιουργίες των παιδιών

Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το 14 μέτρα εμβληματικό κτήριο «Κρόνος» (video)

youtube-box-news-logo