Αγωγός EastMed: Πότε πέφτουν οι υπογραφές στην Αθήνα
Αγωγός EastMed

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, η συμφωνία από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμφωνία για τον αγωγό είχε κλείσει, όπως μετέδιδαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης από τις 20 Δεκεμβρίου, με τις επαφές να εξελίσσονται τότε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο η τούρκο – λιβυκή συμφωνία φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονιζόταν από την πρώτη στιγμή από όλες τις πλευρές.

Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων».

Όπως ανέφερε το κανάλι Σίγμα της Κύπρου από την πρώτη στιγμή, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Πρόκληση Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση στον EastMed

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία για τον αγωγό.

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Κυριακή στη διοίκηση των ναυπηγείων Γκιουλτζούκ.

Και πρόσθεσε: «Εάν εγκαταλείψουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε με την «ΤΔΒΚ» και την Λιβύη, δεν θα μας αφήσουν ακτή ούτε για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε να ρίξουμε πετονιά».

«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν: Απειλεί να κλείσει τις βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

πηγή: cnn.gr