Ευρωβουλή
Ευρωβουλή

Εκλογές 2019: Γιατί όλοι θέλουν να γίνουν Ευρωβουλευτές – Δείτε πόσα λεφτά παίρνουν.

Κάθε χρόνο περισσότερα από 150.000 ευρώ μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό των ευρωβουλευτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει μέχρι και 250.000 ευρώ τον χρόνο για τη μισθοδοσία των συνεργατών τους.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές όταν γίνουν 63 ετών έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ έπειτα από την αποχώρησή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιούνται ένα πολύ καλό επίδομα μέχρι να κάνουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα τους.

Ωστόσο, το πλήρες πακέτο παροχών τους περιλαμβάνει πολλά αεροπορικά εισιτήρια, επίδομα διαμονής και στέγασης, γραφεία, αυτοκίνητο και τη δυνατότητα να καλούν στις Βρυξέλλες περίπου 100 ανθρώπους τον χρόνο.

Εξίσου, γενναίες είναι και οι παροχές σε είδος που απολαμβάνουν τα µέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Για κάθε μέρα παραμονής τους στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο δικαιούνται 320 ευρώ, τα οποία καλύπτουν έξοδα διαμονής και διατροφής.

Για να τα εισπράξουν, ωστόσο, θα πρέπει να καταγραφούν επίσημα η παρουσία και η ψήφος τους στην αίθουσα. Αν λείψουν σε περισσότερες από τις μισές ψηφοφορίες, το ποσό που δικαιούνται πέφτει στα 160 ευρώ την ημέρα.

Για ταξίδια που έχουν σχέση µε τα καθήκοντά τους οι ευρωβουλευτές μπορούν να δικαιολογήσουν έως 4.454 ευρώ ετησίως. Για να ταξιδέψουν προκειμένου να παρευρεθούν σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δικαιούνται αεροπορικό εισιτήριο σε business class ή -αν ταξιδεύουν µε αυτοκίνητο- 53 λεπτά του ευρώ για κάθε χιλιόμετρο μέχρι τα 1.000 χιλιόμετρα.

Αυτά τα έξοδα πρέπει να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα παραστατικά. Κάθε χρόνο μπορούν επίσης, µε έξοδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκουν, να καλύψουν τα έξοδα περίπου 100 συμπατριωτών τους για να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Τυπικά, αυτά τα ταξίδια πρέπει να έχουν άμεση σχέση µε τη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά συχνά είναι απλά μια αφορμή για ευχάριστες ολιγοήμερες διακοπές.

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωσή της, η θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύεται προσοδοφόρα. Όπως έχει δείξει η ιστορία, ο τίτλος του ευρωβουλευτή είναι μια πολύ ζηλευτή προσθήκη στο βιογραφικό, µε την οποία ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος για υψηλόβαθμες θέσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα:

Ο Δημήτρης Κουλουριάνος έγινε πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Γιάννης Ζιάγκας έγινε υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο Χρήστος Παπουτσής έγινε εκπρόσωπος της χώρας µας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Ευθύμιος Χριστοδούλου ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιώργος Αναστασόπουλος πήγε στην UNESCO και ήταν για δύο χρόνια πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης, ενώ, πιο πρόσφατα, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι ευρωβουλευτές αξιοποίησαν την εμπειρία τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ως εφαλτήριο για την ανάδειξή τους στην κεντρική ελληνική πολιτική σκηνή.

Ευρωεκλογές 2019: Είσαι αναποφάσιστος; Κάνε το τεστ και δες ποιο κόμμα σε αντιπροσωπεύει (τεστ)

youtube-box-news-logoπηγή: ethnos.gr