Αθήνα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Ο Ελληνοτουρκικός Διάλογος – Γράφει ο Σήφης Βαλυράκης

Έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητικές συνεννοήσεις της Αθήνας με την Τουρκία με σκοπό τον καθορισμό μιας ατζέντας, ημερήσιας διάταξης, Ελληνοτουρκικού διαλόγου. – Σήφης Βαλυράκης

Γράφει ο Σήφης Βαλυράκης – Είναι ουτοπικό βέβαια να πιστέψει κανείς πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για ειλικρινή διάλογο, η για δίκαιη επίλυση, με βάση το διεθνές δίκαιο, των όποιων διαφορών της με την Ελλάδα, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών.

Είναι απορίας άξιο το πως θα προχωρήσει μια τέτοια διερεύνηση, όταν η Τουρκία δεν δέχεται την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκινήσουν μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με ενεργή την απειλή πολέμου (Casus belli) της Τουρκίας αν η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα, της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο;

Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι η Τουρκία επιδιώκει δια της βίας και της απειλής της, την επιβολή και την προώθηση των σχεδιασμών της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου άρα χρησιμοποιεί τον Ελληνοτουρκικό διάλογο σήμερα ως τακτικό μέσο για να κερδίσει χρόνο.

Η Αθήνα οφείλει να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν προσφέρεται ως αρνίον επί σφαγή. Πρέπει να κάνει απόλυτα σαφές ότι, είναι αποφασισμένη σε μακρόπνοο αμυντικό ανταγωνισμό με την επιτιθέμενη Τουρκία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ έλεγε, «Να μιλάς απαλά και να κουβαλάς ένα μεγάλο ρόπαλο», είχε δίκιο.

Αυτήν την φιλοσοφία βέβαια την είχε ήδη αναλύσει επί μακρόν ο καθ’ ημάς Θουκυδίδης αρκετούς αιώνες πριν.

Η Ελληνική πλευρά προσπαθεί μεν να έχει ένα ήρεμο διάλογο με την Τουρκία, είναι εμφανές όμως το ότι, λείπει από την Ελλάδα σήμερα, ένα «μεγαλύτερο ρόπαλο».

Δεν είναι δυνατόν να μένουν απροστάτευτα τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Ανατολικής Θράκης, της Κωνσταντινούπολης κλπ, συμβατικά προστατευόμενης, εθνικής μειονότητας που έχει αποδεκατιστεί από τους ανελέητους τουρκικούς διωγμούς.

Η τουρκική στρατιά του Αιγαίου, διαθέτει στόλο αποβατικών σκαφών και αποτελεί μόνιμη απειλή ενάντια στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Η στρατιά αυτή επιβάλλεται να διαλυθεί και να δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη στην ενδοχώρα 500 τουλάχιστον χιλιομέτρων από τα τουρκικά παράλια.

Η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ), μέχρι την ΑΟΖ της Αιγύπτου, παραβιάζοντας την ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ (Χάρτης της Σεβίλλης).

Η Ελλάδα οφείλει να μεταθέσει το «σύνορο» αντιπαράθεσης της με την Τουρκία από το Καστελόριζο στην Κύπρο. Να βάλει ψηλά στις προτεραιότητες της τα ζητήματα της Κύπρου που δεν διίστανται από τα δικά της.

Η παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου δεν μπορεί να παράξει νόμιμα αποτελέσματα η να εξασφαλίσει «δικαιώματα» στην Τουρκία.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ασφυκτικά πιεστική για το θέμα της ουσιαστικής καταδίκης της Τουρκίας για την συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι ανακόλουθο η ίδια η Ε.Ε. Να κινητοποιείται για την Ουκρανία πχ. αλλά να μένει αδρανής για την Κύπρο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες ανασυγκρότησης Στρατηγικής Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο και να απαιτήσει άμεσα, σύντομο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από την μεγαλόνησο των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Η Αθήνα θα πρέπει να θεσμοθετήσει άμεσα νέο κυβερνητικό θεσμό το «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» για την επεξεργασία στρατηγικών που αφορούν τα εθνικά θέματα.

Απαιτείται επίσης Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών για να ενταχθούν και να συντονιστούν από ενιαίο εθνικό φορέα όλες οι επιμέρους υπηρεσίες πληροφοριών (ΕΥΠ, Κρατική Ασφάλεια, Α2 δεύτερα γραφεία κλπ).

Η αγορά γαλλικών αεροσκαφών Rafale, η ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών και η απόκτηση νέων, τορπιλών κλπ για την ενίσχυση του πολεμικού μας ναυτικού, αποτελούν σημαντικές κινήσεις αναβάθμισης της ελληνικής αποτροπής και θα αποτελέσουν πολύτιμο απόκτημα για τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναδιοργάνωση του στρατού ξηράς σε δομή και ποιότητα εξοπλισμού, με στόχευση τις αδυναμίες της «απέναντι πλευράς».

Χρειάζεται ενίσχυση και αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων αλλά και εφοδιασμός, με χαμηλού κόστους, έξυπνα σύγχρονα συστήματα, πολλαπλασιαστικά της ισχύος του στρατού ξηράς (νέες τεχνολογίες και μέσα για την συλλογή πληροφοριών, ελαφρά αντιαρματικά, ρουκετοβόλα, sniper κλπ.)

Πιστεύω επίσης πως τώρα είναι ώρα να συγκροτηθεί σύγχρονη πολιτοφυλακή, στο πλαίσιο παλλαϊκής άμυνας, στις περιφέρειες που έχουν εξωτερικά σύνορα (Κρήτη, νησιά, Βόρεια Ελλάδα κλπ). Θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού των εφέδρων αξιωματικών σε αυτή την προσπάθεια.

Στις ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν ειδικοί αξιωματικοί με εκπαίδευση ανορθόδοξου πολέμου που μπορούν να βοηθήσουν την πολιτική ηγεσία στην κατάρτιση μιας τέτοιας στρατηγικής.

Συμπεραίνοντας πιστεύω πως η πολύχρονη τακτική κατευνασμού, αποθράσυνε την Τουρκία και πυροδότησε την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Όσο πιο απειλητικό είναι το «Ελληνικό ρόπαλο» τόσο μειώνονται η πιθανότητες μιας αναγκαστικής, δραστικής χρησιμοποίησης του και ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ουσιαστικού και ειρηνικού διαλόγου με την Τουρκία.

Σήφης Βαλυράκης – Πρώην Υπουργός

Box news google news 2020

Δείτε επίσης:

Ο Ελληνικός στρατός ικανός να δώσει σκληρό μάθημα στη Τουρκία – Του Σήφη Βαλυράκη

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Φούρνοι Βενέτη: Μαζικά λουκέτα για τη γνωστή αλυσίδα

Οι γνωστοί φούρνοι Βενέτη, προχωρούν σε μαζικά λουκέτα στα καταστήματα της. Σε πρώτη φάση, πέντε καταστήματα θα βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. ενώ δεν...

Λινού: Δραματική αύξηση κρουσμάτων – Αν δεν λειτουργήσουν τα μέτρα (video)

Η Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Αθηνά Λινού, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για την συνέχεια της πανδημίας του...

Θεσσαλονίκη: Τρομερός συνωστισμός έξω από τον Άγιο Δημήτριο (video)

Θεσσαλονίκη - Τεράστιες ουρές, χωρίς κανένα μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού, σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ενόψει του...

Σαμοθράκη: «Πολιορκείται» από δεκάδες τουρκικά αλιευτικά (video)

Η Σαμοθράκη βρέθηκε να πολιορκείται από «τουρκικά αλιευτικά» με 40-50 σκάφη ωσάν σε παράταξη και σε αποστάσεις που φτάνουν τα μόλις 6ν.μ. από το...

Έξαλλος ο Ερντογάν με σκίτσο που τον δείχνει Τρομοκράτη (photo)

Ένα σκίτσο που δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με μια βόμβα στο κεφάλι, χαρακτηρίζοντάς τον «Τρομοκράτη». Την έντονη αντίδραση, όχι μόνο των μελών της...

Αγρίνιο: Άντρας μαχαίρωσε δύο γυναίκες στο κέντρο της πόλης (photo)

Συναγερμός στο Αγρίνιο, 39χρονος επιτέθηκε και μαχαίρωσε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δύο γυναίκες σε σπίτι επί του πεζόδρομου Καραϊσκάκη. Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο...

Ακολουθήστε μας

47,337ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,639ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Κατερίνα Στικούδη: Σχεδόν ολόγυμνη αναστατώνει το instagram (photo)

Την Κατερίνα Στικούδη την βλέπουμε καθημερινά στο «My Style Rock» με τα πιο chic ρούχα όπως επιβάλλεται σε ένα fashion show! Ωστόσο η αγαπημένη τραγουδίστρια,...

Αμαλιάδα: 23χρονη φοιτήτρια σκοτώθηκε ακαριαία σε τροχαίο (video)

H 23χρονη φοιτήτρια σκοτώθηκε τα ξημερώματα, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Αμαλιάδα. Ο ξάδερφος της, χαροπαλεύει. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η δίκυκλη μοτοσυκλέτα...

Παγώνη για Κορονοϊό: Το ζητούμενο είναι εάν θα κάνουμε Πάσχα

«Παρότι έχουμε μπει στην τέταρτη εβδομάδα των μέτρων, τα κρούσματα κορονοϊού δεν μειώνονται, αντιθέτως παρατηρείται αύξηση», αναφέρει η Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η συντονίστρια...

Dumb Waiter: Ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι του (photo)

Μαρία Καραχάλιου, Βάνα Μπάρμπα, Γιώργος Σωτηρόπουλος - (φωτο επάνω) Με ένα λαμπερό opening party οι ιδιοκτήτες του «Dumb Waiter» Γιώργος Σωτηρόπουλος και Μαρία Καραχάλιου, υποδέχθηκαν...

Φούρνοι Βενέτη: Μαζικά λουκέτα για τη γνωστή αλυσίδα

Οι γνωστοί φούρνοι Βενέτη, προχωρούν σε μαζικά λουκέτα στα καταστήματα της. Σε πρώτη φάση, πέντε καταστήματα θα βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. ενώ δεν...

Κρήτη: Δραματική διάσωση νεαρής οδηγού από τα ορμητικά νερά (video)

Η νεαρή γυναίκα κινδύνευσε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από το νερό, την ώρα της μεγάλης κακοκαιρίας στην Κρήτη. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα!...