ΜΜΜ - Μετρό
ΜΜΜ – Μετρό

Φθηνότερα θα κοστίζουν καφέδες και αναψυκτικά από 1η Ιουνίου, ενώ μείωση τιμών αναμένεται επίσης στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς αλλά και του κινηματογράφου.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο 24 δισ. ευρώ για τόνωση της οικονομίας προβλέπει πτώση τιμών σε καφέ και τουριστικά πακέτα, προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις, αν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τις μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% στις τελικές τιμές για Έλληνες και ξένους καταναλωτές.

Μείωση προβλέπεται επίσης και στα κόμιστρα στα μέσα μεταφοράς, καθώς το ΦΠΑ μειώνεται αντίστοιχα από 24% σε 13% για πέντε μήνες.

Συγκεκριμένα το κόστος του εισιτηρίου του μετρό από 1,4 ευρώ που είναι, θα μειωθεί από την 1η Ιουνίου σε 1,3 ευρώ ή και λιγότερο, ενώ κατά περίπου 10% θα μειωθεί και το κόστος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα πρέπει και αυτά να κοστίζουν λιγότερο κατά 9% από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αναπροσαρμογές τιμών έχουν περιθώριο να κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Σχετικά με τους καφέδες, η τιμή θα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 9%, ήτοι το 1,3 να γίνει 1,2 ευρώ και τα 2,5 να γίνουν 2,3 ευρώ.

Ανάλογα θα μειωθούν και οι τιμές στα αναψυκτικά, με τον κατάλογο να περιλαμβάνει επίσης το τσάι, τη σοκολάτα, τη λεμονάδα και τη γκαζόζα.

Η λίστα των προϊόντων με μείωση ΦΠΑ (13% αντί για 24%):

1. Σερβιριζόμενα ροφήματα

2. Αναψυκτικά

3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

7. Αεροπορικά εισιτήρια

8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)

10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Τι αλλάζει στις συναλλαγές με κάρτες

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ