Έβρος
Έβρος

Έβρος: Ερήμωσε ο καταυλισμός των μεταναστών στις Καστανιές, στην τουρκική πλευρά το πρωί της 27ης Μαρτίου 2020 και ακολούθησε μαζική επιβίβαση μεταναστών σε λεωφορεία.

Με 50 λεωφορεία και μετά από σχεδόν ένα μήνα, οι Τούρκοι απέσυραν τους λαθρομετανάστες από τα ελληνικά σύνορα στην περιοχή των Καστανιών και διέλυσαν τους δυο πρόχειρους καταυλισμούς που αυτοί είχαν δημιουργήσει εκεί.

Η κατάσταση που ξεκίνησε Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και κράτησε ως σήμερα τα ξημερώματα, Παρασκευή 27 Μαρτίου, άρχισε να αλλάζει άρδην λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Νωρίτερα, οι Τούρκοι Στρατοφύλακες που όλο αυτό το χρονικό διάστημα συντόνιζαν, κατεύθυναν αλλά και βοηθούσαν ξεκάθαρα τις ορδές των νεαρών στην πλειοψηφία τους λαθρομεταναστών να κάνουν ομαδικές προσπάθειες διάσπασης των ελληνικών συνόρων και μαζικής παράνομης εισόδου, άρχισαν να τους συγκεντρώνουν προς την πλευρά του δάσους των Καστανεών, στην περιοχή του Παζάρ Κουλέ.

Όσοι ήταν στον πρόχειρο καταυλισμό στην πλευρά του σταθερού φράχτη, ακόμα και με την βία απομακρύνθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο.

Η προσπάθεια εκκένωσης έφερε αντιδράσεις και υπήρξαν αρχικά αψιμαχίες αλλά και συγκρούσεις με κάποιους Αφγανούς και Αφρικανούς που δεν θέλησαν να υπακούσουν στις αποφάσεις της τουρκικής Στρατοφυλακής.

Έτσι έβαλαν φωτιές στο δάσος και στα υλικά με τα οποία είχαν κατασκευάσει τον πρόχειρο καταυλισμό.

Αυτό σήμανε αυτόματα συναγερμό στις ελληνικές δυνάμεις, αστυνομικές και στρατιωτικές, που έτσι και αλλιώς βρισκόταν σε επιφυλακή συνεχώς.

Παρατάχθηκαν κατά μήκος του πρόχειρου αλλά ενισχυμένου σημαντικά φράχτη και ήταν έτοιμοι να επέμβουν.

Παρακολουθούσαν μάλιστα στην απέναντι πλευρά να μην γίνονται οι… συνηθισμένες επιθέσεις με τις ρίψεις δεκάδων χημικών, αλλά έβλεπαν αναταραχή ανάμεσα στους λαθρομετανάστες και τους Τούρκους αστυνομικούς.

50 λεωφορεία οι Τούρκοι μετέφεραν τους λαθρομετανάστες

Τελικά διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι επιβίβασαν σε 50 λεωφορεία που είχαν φτάσει στο σημείο τους περίπου 2.000 που παρέμεναν εκεί σε πρόχειρους καταυλισμούς και μέσα στα χωράφια και τους μετακίνησαν προς το εσωτερικό.

Κάτι που επιβεβαίωσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», δημοσιεύοντας μάλιστα και τις σχετικές φωτογραφίες.

Παράλληλα, με το φως της ημέρας μηχανήματα (JCB, σκαπτικά κ.α) καθάρισαν τους χώρους από όλη αυτή την βρωμιά που είχε συσσωρευθεί αυτόν τον μήνα, τόσο απέναντι από το Τελωνείο ή στο δάσος των Καστανιών, αλλά και στην πλευρά απέναντι απ’ τον φράχτη.

Οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα, παρατήρησαν την μαζική επιβίβαση των λαθρομεταναστών σε λεωφορεία, αλλά ο πιθανός προορισμός είναι ακόμα αβέβαιο ποιος μπορεί να είναι.

Γιατί κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους μετέφεραν στο hot spot που υπάρχει εδώ και χρόνια στην περιοχή της Αδριανούπολης, ενώ άλλες εκτιμήσεις θέλουν να έχουν μεταφερθεί προς την Κωνσταντινούπολη και σε ελεγχόμενο, κλειστό χώρο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και εκεί να παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες είχαν παρατηρηθεί συχνές παρουσίες συνεργείων απολύμανσης των πρόχειρων καταυλισμών, αλλά και ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν κόσμο για διακομιδή στα νοσοκομεία της Αδριανούπολης.

Καμιά χαλάρωση της επιφυλακής και ετοιμότητας

Παρά την συγκεκριμένη εξέλιξη, οι ελληνικές δυνάμεις, δηλαδή αστυνομία, στρατός, πυροσβεστική, δεν χαλαρώνουν ούτε λεπτό και παραμένουν σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Όχι μόνο στις Καστανιές, αλλά και σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, αφού η Τουρκία συνηθίζει να κάνει κινήσεις τακτικής και απ’ την στιγμή που είναι φανερό ότι καθοδηγεί, κατευθύνει και χρησιμοποιεί τους χιλιάδες λαθρομετανάστες σε άριστη συνεργασία με τις διάφορες ύποπτες ΜΚΟ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους επαναφέρει και να επιχειρήσει διάσπαση των συνόρων μας.

Έβρος: Νέα απόπειρα εισβολής από την τουρκική πλευρά – Απετράπη από τις ελληνικές δυνάμεις (video)

πηγή: evros-news.gr