Νέο πόθεν έσχες | Θα δηλώνουμε και τα λεφτά κάτω από το στρώμα
Λεφτά κάτω από το στρώμα

Νέο πόθεν έσχες | Θα δηλώνουμε και τα λεφτά κάτω από το στρώμα.

Πόθεν έσχες, τι αλλάζει με την ψήφιση του νέου νόμου. Κρυμμένα χρήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα αξίας, ακόμα και δάνεια από τράπεζες και διοικητικά πρόστιμα πρέπει πλέον να αναφέρονται στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η Γενική Γραμματεία Διαφθοράς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζει εκτεταμένες τροποποιήσεις που θα θωρακίσουν το σύστημα από απώλειες και θα αποτελέσουν το νέο όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροαποφυγής.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι τροποποιήσεις του νόμου για το πόθεν έσχες είναι σαρωτικές καθώς ο έλεγχος για ορισμένες κατηγορίες γίνεται υποχρεωτικός σε όλες τις δηλώσεις ενώ μπαίνει απαγορευτικό σε πολιτικά πρόσωπα- και όχι μόνο- για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

Με την ψήφιση του νέου νόμου για το πόθεν έσχες οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και τη μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και πιστωτικά ιδρύματα εντός κι εκτός συνόρων.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί η υποχρέωση δήλωσης χρημάτων που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις τραπεζών και ταμιευτηρίων και δεν αποτελούν χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε funds και trusts.

Με άλλα λόγια, τα λεφτά «κάτω από το στρώμα» εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας εφόσον είναι ασφαλισμένα ή ο νόμος προβλέπει να είναι και η εκτιμώμενη αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλώνονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ποσά αυτά αφορούν αθροιστικά τον υπόχρεο, τον ή τη σύζυγό του και τα ανήλικα τέκνα.

πηγή: newsbeast.gr