Έρχεται φόρος ακόμη και στις αναλήψεις από τα ATM
Αναλήψεις – ATM

Έρχεται φόρος ακόμη και στις αναλήψεις από τα ATM.

Φόρος και σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, μελετά να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. ευρώ για φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υιοθέτησε τελικά  την πρόταση που είχε κάνει ο προκάτοχος του Γιάνης Βαρουφάκης, και αναμένεται να συναντηθεί  σήμερα με εκπροσώπους των τραπεζών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών.  

Το  επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιβολή φόρου ή τέλους  5 τοις χιλιοίς επί όλων των τραπεζικών συναλλαγών με εξαίρεση  μόνο τις μεταφορές από ποσών από το ένα λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου καταθέτη. Έτσι ακόμη και για μία απλή εβδομαδιαία ανάληψη 420 ευρώ η τράπεζα θα παρακρατά τα 2 ευρώ. 

Αρχικά τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών είχαν καταλήξει σε μία πιο μετριοπαθή πρόταση η οποία προέβλεπε το τέλος αυτό να ήταν μόλις 1 τοις χιλιοις. Ωστόσο την πρόταση απερρίφθη από τους δανειστές οι οποίοι θεωρούν με βάση τα στατιστικά δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους ότι με τον χαμηλό αυτό συντελεστή ο φόρος δεν θα είχε την προσδοκώμενη απόδοση για να κλείσει η φωτεινή τρύπα του Προυπολογισμού.

Ετησίως στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται μέσω των τραπεζών περίπου 670 δισεκατομμύρια συναλλαγές οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ποσό της τάξεως των 350 δισ. ευρώ.

Ωστόσο κάποιες από αυτές αφορούν πληρωμές προς την Εφορία, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, συναλλαγές οι οποίες δεν θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολόγηση. Έτσι οι δανειστές επανήλθαν ζητώντας ο συντελεστής ν’ αυξηθεί στο 5 τοις χιλιοις. 

Στην περίπτωση που επιβαλλόταν  τέλος 1 τοις χιλίοις αυτό απλά θα σήμαινε πως το Δημόσιο θα εισέπραττε έσοδα που θα επέφερε θα ήταν 350 εκατ. ευρώ. Με το συντελεστή  στο 5 τοις χιλίοις τα έσοδα που θα επέφερε θα ήταν 1,75 δισ. ευρώ.

Ωστόσο με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα δεν φθάνει το 100%, οι δανειστές εκτιμούν ότι τα συνολικά έσοδα άνετα μπορεί να καλύψουν το στόχο του 1 δισ. ευρώ. 

Η επιβολή πρόσθετης φορολογίας στις συναλλαγές από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που θα επιβαρύνει αναλογικά τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, φαίνεται να είναι μονόδρομος καθώς ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως τα προϋπολογισμένα έσοδα από τα παίγνια του ΟΠΑΠ και τον φόρο στο κρασί δεν θα εισπραχθούν και πως η απόδοση των μέτρων αυτών θα κινηθεί κοντά στο ¼ του στόχου.

Δεδομένου ότι η απόκλιση αυτή οδηγεί σε «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ περίπου και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που δεν έχουν εφαρμοστεί (αλλαγή στη φορολόγηση ενοικίων) η κυβέρνηση αναζητεί εφεδρικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

πηγή: insider.gr