Αθήνα, 17 Απριλίου, 2021

Μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ: Μπίζνες των ΜΚΟ με μετανάστες

Λεπτομέρειες για τη μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον ρόλο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής.

Με επιχειρησιακό κωδικό «Αλκμήνη» και με κεντρική στρατηγική εποπτεία, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία διερεύνησαν, εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία, τον ρόλο τεσσάρων ΜΚΟ στη διά θαλάσσης προώθηση από την Τουρκία μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη, οι οποίες κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν παράνομες διαδικασίες και μεθόδους.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα, στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται υπήκοοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρία, Νορβηγίας και Βουλγαρίας. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων, 26 στον αριθμό, είναι πολίτες Γερμανίας.

Η υπόθεση ανακαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της γειτονικής χώρας και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκαν η άριστη πληροφόρηση, ο δόλος των ενεχομένων και τα «κατ’ επίφασιν ανθρωπιστικά κίνητρα τους».

Η έρευνα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. είχε ως στόχο να «ξηλωθεί» το σύστημα που φέρεται να γνώριζε τα πάντα σε σχέση με τα δρομολόγια των λαθρεμπόρων από τα τουρκικά παράλια στη Μυτιλήνη.

Όπως είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, από τις έρευνες προέκυψε ότι οι ΜΚΟ έκαναν εκτεταμένη χρήση συγκεκριμένης τηλεφωνικής εφαρμογής, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διασώσεων, με στόχο να δυσχεράνουν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και να δώσουν προβάδισμα χρόνου στα τουρκικά σκάφη να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά τα στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. εντυπωσιάστηκαν από τις επικοινωνίες των μελών του πληρώματος του σκάφους με μέλη άλλων ΜΚΟ για ανταλλαγή πληροφοριών, σε σχέση με μετανάστες που ήρθαν ή θα έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Φέρονται επίσης να γνώριζαν λεπτομέρειες για τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια, τον χρόνο ταξιδιών, την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο, αλλά και τις ζώνες διαμονής τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, προτού αυτό καταστραφεί από την πυρκαγιά.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, μέλη ΜΚΟ κατηγορούνται ότι προέβαιναν σε συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού Σώματος κατά την επιχειρησιακή του δράση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

Η μυστική επιχείρηση της ΕΥΠ, που έριξε φως στα δρομολόγια «λαθροδιακίνησης» από την Τουρκία

-Μάιο, ΕΥΠ και ΕΛΑΣ ξεκίνησαν μυστική έρευνα για 6 ΜΚΟ στη Λέσβο

-Το α΄ σκέλος έρευνας έγινε από 23/05-10/07, τα αποτελέσματα αποτυπώθηκαν σε δικογραφία Υπ/νσης Ασφάλειας Μυτιλήνης – μετά από αξιολόγηση ανακριτικού υλικού, Εισαγγελία Πρωτοδικών Λέσβου ζήτησε προκαταρκτική για 4 από 6 ΜΚΟ. Ολοκληρώθηκε 23/09.

-35 μέλη των 4 ΜΚΟ, διευκόλυναν διακίνηση παράτυπων μεταναστών κ προσφύγων από Τουρκία σε Λέσβο, «με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες» (υπήκοοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας – οι 2 ΜΚΟ έδρα Βερολίνο στην ίδια διεύθυνση – άλλη μία έδρα στην Τουρκία, στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ούτε ΑΦΜ, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί,, ούτε μισθοδοσίες, ούτε τρόποι χρηματοδότησης).

-Οι 4 ΜΚΟ διακινούσαν μετανάστες σε συνεργασία με Τούρκους δουλέμπορους, υπονόμευαν εθνική ασφάλεια και εισέπρατταν εκατομμύρια από Ε.Ε.

-Χαρτογραφούσαν κινήσεις ΛΣ, κατέγραφαν τηλεπικοινωνίες ελληνικών υπηρεσιών, ήλεγχαν και χειραγωγούσαν τον αριθμό «AlarmPhone» (+33486517161) και παραπλανούσαν Frontex.

-Οι 4 ΜΚΟ είναι: «Mare Liberum e.V.», «Sea Watch e.V.», «FFM e.V.», «Josoor International Solidarity e.V.».

-Η «Αλκμήνη» της ΕΥΠ, έγινε στις 12 Αυγούστου: 2 της ΕΥΠ υποδύθηκαν παράτυπους μετανάστες (insiders), πήγαν Τουρκία (Σμύρνη) ήρθαν σε επαφή με κυκλώματα και μπήκαν σε βάρκα με παράτυπους για Λέσβο. Η επιχείρηση έγινε με κακές καιρικές συνθήκες και παρουσία πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας – Τουρκίας στην οριογραμμή. Οι 2 insiders της ΕΥΠ έδωσαν αποκαλυπτικά στοιχεία.

Πως γίνονταν η «λαθροδιακίνηση»

Οι 4 ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν: την εφαρμογή «AlarmPhone», ένα ιδιότυπο αριθμό έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες/μετανάστες που διέσχιζαν την περιοχή από τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά, και για μετανάστες από Λιβύη προς Μάλτα/Ιταλία και τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης «Watch The Med».

Οι διακινούμενοι καλούσαν τον αριθμό που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ κ ενημέρωναν για ακριβές στίγμα τους.

Τα μέλη των ΜΚΟ επικοινωνούσαν με ΛΣ και ζητούσαν από στελέχη του να περισυλλέξουν τη βάρκα με μετανάστες.

Αν δεν υπήρχε άμεση ανταπόκριση, δημοσιοποιούσαν το θέμα στα social media για να υπάρξει πίεση.

Η εφαρμογή ήταν προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδα alarmphone.org και του Twitter. Δημοσιοποιούσαν κείμενο «πίεσης» για διάσωση, συνοδευόμενο με χάρτη και ακριβές στίγμα σκάφους – αρκετές φορές αναρτούσαν και ηλεκτρονικούς χάρτες με ακριβή θέση σκαφών ΛΣ ή πολεμικών πλοίων.

Η λειτουργία των 4 ΜΚΟ και του AlarmPhone υποστηριζόταν επιχειρησιακά από το πλοίο «Mare Liberum», με μόνιμη στάθμευση στη Λέσβο, στο οποίο έγινε ρεσάλτο από ΛΣ και ΕΛΑΣ στις 05/09. Οι διαχειριστές του, καλούσαν με αφίσες στο Βερολίνο, τα γερμανικά πλοία υπό ΝΑΤΟ που περιπολούσαν στην περιοχή να περισυλλέγουν παράτυπους μετανάστες.

2 γυναίκες (η μία από Αυστρία, ιδρυτικό μέλος της Josoor International Solidarity και η άλλη από Νορβηγία, κινούνταν σε Τουρκικά παράλια και εκπροσωπούσαν τις ΜΚΟ στις επαφές με κυκλώματα και παράτυπους μετανάστες.

Η ΕΥΠ κατέγραψε επικοινωνίες ανάμεσα σε πλήρωμα του πλοίου και τη ΜΚΟ με έδρα Τουρκία. Αφορούσαν «ανταλλαγή πληροφοριών για μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από Τουρκία (τόπος, χρόνος εκκίνησης, ηλικία, φύλο και καταγωγή ατόμων που επιβαίνουν στη λέμβο).

Από το «Mare Liberum» κατασχέθηκαν σημειώσεις, ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά μελών πληρώματος: Από τους 35, οι 24 ήταν «εθελοντικό» πλήρωμα στο σκάφος και οι υπόλοιποι τα ΔΣ των ΜΚΟ.

Οι εθελοντές παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες Λιμενικού και είχαν επικοινωνίες με μετανάστες που δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν σε ελληνικό νησί. Αυτοί τους τροφοδοτούσαν με βίντεο και φωτό από «τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Λιμενικού».

Box news google news 2020

Δείτε σχετικά:

Μυτιλήνη: 33 μέλη ΜΚΟ εμπλέκονται σε διακίνηση μεταναστών

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,371ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF