
Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ, πατώντας τον στο λαιμό την ώρα που ο 46χρονος βρισκόταν στο έδαφος και έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Μινεσότα.
Η σύλληψη του Ντέρεκ Κάουβιν έρχεται την ώρα που σημειώνονται βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη.
Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Γουόλζ έκανε νωρίτερα έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη.
Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, των βανδαλισμών και των εμπρησμών στη Μινεάπολη.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα», είπε ο Γουόλζ αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ.
«Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
18 καταγγελίες για υπερβολική χρήση της βίας εις βάρος του αστυνομικού
Όπως έγινε γνωστό από το αστυνομικό τμήμα, τον νταή αστυνομικό βαραίνουν 18 καταγγελίες εναντίον τουστο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για υπερβολική χρήση βίας.
Οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, δεύτερος αστυνομικός που συμμετείχε στην υπόθεση, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα.
Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.
Σημειώνεται πως οι τέσσερις αστυνομικούς απολύθηκαν, ενώ η οικογένεια του Φλόιντ ζητά να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία όλοι τους.
Μηνύματα από Τραμπ και Μελάνια
«Η Εθνοφρουρά βρίσκεται στο σημείο. Είναι στη Μινεάπολη, πλήρως προετοιμασμένοι. Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν πέθανε μάταια. Σεβαστείτε τη μνήμη του» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
The National Guard has arrived on the scene. They are in Minneapolis and fully prepared. George Floyd will not have died in vain. Respect his memory!!!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 29, 2020
Μήνυμα κατά την βίας έστειλε από τον λογαριασμό της στο Twitter η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, γράφοντας:
«Η χώρα μας επιτρέπει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά δεν υπάρχει λόγος για βία. Έχω δει τους πολίτες μας να ενοποιούνται και να φροντίζουν ο ένας τον άλλο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊοί. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τώρα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Τζόρτζ Φλόιντα. Ως έθνος, ας επικεντρωθούμε στην ειρήνη, στις προσευχές και στη θεραπεία του Covid 19».
Our country allows for peaceful protests, but there is no reason for violence. I’ve seen our citizens unify & take care of one another through COVID19 & we can’t stop now. My deepest condolences to the family of George Floyd. As a nation, let’s focus on peace, prayers & healing.
— Melania Trump (@FLOTUS) May 29, 2020
https://boxnews.gr/kosmos/tramp-kiryssei-kai-episimos-ton-polemo-sta-social-media-video/
πηγή: cnn.gr