Κοροναϊός
Κοροναϊός

Στην Τουρκία των 83.000.000 πολιτών, σύμφωνα με την αναξιόπιστη κυβέρνηση Ερντογάν, τα κρούσματα από τον κορονοϊό είναι μόλις τρία.

Κρικόρ ΤσακιτζιάνΤου: Κρικόρ Τσακιτζιάν 

Τώρα ποιος μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που όλος αυτός ο ετερόκλητος πληθυσμός τόσων φυλών και εθνοτήτων, χαμηλού βιωτικού και μορφωτικού επιπέδου, που στην πλειοψηφία του ζει σε τριτοκοσμικές συνθήκες, σε πλήθυνα σπίτια, χωρίς νερό, εσωτερική τουαλέτα και μπάνιο και παρ’ όλα αυτά να εμφανίζονται ότι δεν έχουν κολλήσει τον ιό, μόνο το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να το ερμηνεύσει.

Μιλάμε για μια χώρα, όπου στο γειτονικό Ιράν ο κόσμος πέφτει σαν τα κοτόπουλα στο δρόμο από τον ιό και μέχρι πρότινος τα σύνορα ήταν διάπλατα ανοιχτά με την Τουρκία και μπαινόβγαινε ο πληθυσμός ελεύθερα.

Επίσης ας μας πει κάποιος πώς γίνεται να φιλοξενείς εκατομμύρια κόσμου από τη Συρία του πολέμου, των ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής, όπου τους έχεις κατά χιλιάδες στοιβαγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και να λες ότι δεν έχεις κρούσμα κορονοϊού.

Κι αυτό μόνο το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να το απαντήσει.

Φαίνεται πως τους σώζουν τα μαγικά κόλπα του Σουλτάνου τους, που τους προέτρεψε να καταναλώνουν πετιμέζι για τον κορονοϊό, το οποίο όπως είπε όχι μόνο προλαμβάνει, αλλά και θεραπεύει τη νόσο κι αν αυτό δεν πιάσει να ραίνονται με κολόνια λεμόνι, όπως διαφημίζουν ξεδιάντροπα σε όλα τα Τουρκικά τηλεοπτικά μέσα και τη συστήνουν και στον πολιτισμένο κόσμο ως φάρμακο για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου ιού.

Εύη Βάρθη
Εύη Βάρθη

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην άλλη άκρη του Ειρηνικού στα νησιά της Χαβάης.

Όπως με πληροφόρησε η καλή συνάδελφος δημοσιογράφος και φίλη Εύη Βάρθη που μένει στο Μαουί, μόλις και μετά βίας ανακοινώθηκαν κι εκεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί Οάχου που έχει πρωτεύουσα τη Χονολουλού.

Στα υπόλοιπα έξι νησιά του συμπλέγματος δεν αναφέρεται κανένα κρούσμα.

Στα συγκεκριμένα νησιά, φυσικά και δεν υπάρχουν τεστ για να γίνουν στα ύποπτα περιστατικά και να διαγνωστούν αν είναι θετικά ή αρνητικά, γι’ αυτό και οι γιατροί, όσους εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, τους στέλνουν σπίτι με μια κούτα άσχετα χάπια και με τη διάγνωση «ελαφριά πνευμονία» κι όποιος ζήσει.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος του Μάουι, κιτ με τεστ θα φτάσουν στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα και θα γίνονται μόνο 250 τεστ την εβδομάδα, για ένα πληθυσμό δυο εκατομμυρίων και άλλους τόσους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά με κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι μόλις κατέβουν, τρέχουν όλοι στα Super market, στα εστιατόρια και τα καφέ και γίνονται ένα με τον ντόπιο πληθυσμό και του συμπεριφέρονται σαν να είναι η ατραξιόν του νησιού.

Έτσι λοιπόν, χώρες με πρωτόγονο πολιτισμό, εμφανίζονται χωρίς κρούσματα ή με ελάχιστα βεβαιωμένα περιστατικά. Ποιος να ελέγξει ποιόν και γιατί;

Όλα αφήνονται στην τύχη τους και η επιβίωση του καθενός έχει να κάνει με τη γερή του κράση, απ’ όπου θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα αντέξει.

Για παράδειγμα στη Βόρεια Κορέα του άλλου παράφρονα ηγέτη Κιμ, τα κρούσματα κι εκεί είναι μηδενικά.

Όσοι τολμήσουν να κάνουν γνωστό ότι νόσησαν, εκτελούνται επί τόπου κι έτσι λύνεται το πρόβλημα με συνοπτικές διαδικασίες και ξαναμηδενίζονται τα περιστατικά κορονοϊού.

Ποια διαδικασία ακολουθείται όταν υπάρξει νεκρός από τον κοροναϊό; – Τι προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα; – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν