Πρώτες βοήθειες
Πρώτες βοήθειες

Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές. Πόσοι όμως τις γνωρίζουν;

Κάθε χρόνο, δεκάδες συνάνθρωποι μας, κάθε ηλικίας, φεύγουν από τη ζωή εξ’ αιτίας της έλλειψης παροχής πρώτων βοηθειών, την ώρα που τους συμβαίνει ένα μικρό ή μεγάλο ατύχημα.

Κρικόρ ΤσακιτζιάνΤου: Κρικόρ Τσακιτζιάν

Εάν είχαμε παρακολουθήσει όλοι μας, έστω κι από μια φορά στη ζωή μας, μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών, θα είχε σωθεί πολύς κόσμος. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο θεωρείτο μέχρι πρότινος, ως κάτι το περιττό και το ανώφελο.

Τελευταία όμως και ιδίως μετά τα τραγικά περιστατικά των περιβαλλοντικών καταστροφών, εξ’ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπου χάθηκαν άδικα εκατοντάδες άνθρωποι, άρχισαν να ενεργοποιούνται εθελοντικές ομάδες και να εκπαιδεύονται τα μέλη τους για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ένα πρόσφατο περιστατικό όπου χάθηκε ένα μωρό εξ’ αιτίας πνιγμού, όπου κανείς δεν ήταν σε θέση να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες έως ότου το παραλάβει το εκπαιδευμένο πλήρωμα του ΕΚΑΒ, στάθηκε η αφορμή για να ευαισθητοποιηθούν και κάποιες ομάδες πολιτών και να ξεκινήσουν προγράμματα μαθημάτων πρώτων βοηθειών σε μικρούς και μεγάλους.

Μαθήματα διάσωσης - πρώτες βοήθειες
Μαθήματα διάσωσης – πρώτες βοήθειες

Την περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή της Αρτέμιδας στη Λούτσα Αττικής, υπήρξε μια ιδιωτική πρωτοβουλία από την δημιουργό της ομάδας «Μαμάδες της Αρτέμιδας» κ. Ελένη Γεναίου και την ιδιοκτήτρια του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού «Πεταλούδα» κ. Σίσσυ Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία του διασώστη κ. Γιώργου Μανθελάκη, ο οποίος έκανε στους παρευρισκόμενους γονείς μαθήματα πρώτων βοηθειών και διάσωσης.

Το ενδιαφέρον από την πλευρά των γονιών ήταν πολύ μεγάλο, όπως επίσης μεγάλη ήταν και η συμμετοχή τους στις ασκήσεις διάσωσης και όπως όλοι αναγνώρισαν στο τέλος της εκδήλωσης, τέτοιους είδους ενέργειες, κυριολεκτικά σώζουν ζωές και πρέπει να γενικευθούν και να υιοθετηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ενταχθεί επιτέλους σχετικό μάθημα στα σχολεία.

Με τον τρόπο αυτό, στο μέλλον είναι βέβαιο πως θα μειωθούν κατά πολύ οι αιφνίδιοι θάνατοι από μικροεπεισόδια που χρήζουν απλά παροχής πρώτων βοηθειών και σήμερα είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν να τις προσφέρουν.

Πρέπει να γίνουμε πολλοί. Δεν είναι δυνατόν να χάνει τη ζωή του ένα παιδί, επειδή στραβοκατάπιε το φαγητό του και οι γονείς ή οι γύρω του δεν ξέρουν τι να κάνουν για να το σώσουν.

Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το 14 μέτρα εμβληματικό κτήριο «Κρόνος» (video)

youtube-box-news-logo