Μαραθώνιος
Μαραθώνιος

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας και οι παράπλευρες απώλειες.

Άλλη μια μόδα ξεπήδησε τα τελευταία χρόνια κι έχει συνεπάρει κάθε ψώνιο, που νομίζει ότι θα γίνει ο νέος Σπύρος Λούης κι αν δεν τα καταφέρει, τουλάχιστον θα απολαύσει τη δημοσιότητα που του αναλογεί, με μια selfie στο διαδίκτυο, λόγω συμμετοχής στο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Κρικόρ ΤσακιτζιάνΤου: Κρικόρ Τσακιτζιάν

Κάθε βδομάδα δεινοπαθούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, λόγω του αποκλεισμού των κεντρικών λεωφόρων της πόλης, επειδή διεξάγεται και ένας Μαραθώνιος.

Τελευταία το παράκαναν. Δεν τους έφτανε ο Μαραθώνιος, ξεκίνησαν να κάνουν παραμονή του αγώνα και ένα ημιμαραθώνιο νυχτερινό κι έτσι Σάββατο το βράδυ, δεν μπορούσες να διασχίσεις τη Μεσογείων λόγω αγώνων ημιαντοχής στο κέντρο της πόλης.

Την επομένη το πρωί διεξάχθηκε ο Μαραθώνιος με τις οδικές αρτηρίες της Αθήνας αποκλεισμένες στο σύνολό τους.

Το αποτέλεσμα, 300 άτομα χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες, 17 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά καρδιακά, αναπνευστικά προβλήματα και εξαρθρώσεις άκρων.

Δύο μάλιστα νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω εμφράγματος που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων, εκ των οποίων το ένα εισήχθη εσπευσμένα στην εντατική, ενώ το άλλο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αρτηριών.

Αυτή η ανοησία πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή, πριν υπάρξουν θύματα.

Δεν είναι κατάσταση αυτή, επειδή υπάρχουν εταιρείες που σπονσοράρουν με μεγάλα ποσά τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις για να κάνουν τη διαφήμισή τους, οι δήμοι να καλούν τον κάθε πικραμένο και την κάθε πικραμένη να βάλει σπορτέξ, σορτσάκι και φανελάκι και να πάρει μέρος σε αγώνα αντοχής μεγάλων αποστάσεων, χωρίς να έχει διαγνωσθεί από γιατρούς αν είναι σε θέση να πάρει μέρος σε τέτοιου είδους αθλητικές δραστηριότητες ή αν κινδυνεύει η ζωή του και μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει σχετική προπόνηση.

Κανείς δεν έχει αντιληφθεί ότι αυτή η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται αυτές οι δραστηριότητες είναι επικίνδυνες για τη ζωή των αφελών πολιτών;

Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα; Πότε θα μπει τέλος σε αυτή την ανοησία που ξεκίνησε να γίνεται μια φορά το χρόνο κι έχει καταλήξει να πραγματοποιείται βδομάδα παρά βδομάδα;

Στο κάτω, κάτω, δεν είναι οι δέκα, είκοσι ή ακόμα και τριάντα χιλιάδες πολίτες, όπου στην πλειοψηφία τους κάνουν πως τρέχουν. Υπάρχουν κι άλλα 5 εκατομμύρια που ταλαιπωρούνται.

Αν θέλουν να ασκηθούν, ας πάνε σε ένα στάδιο και να γυρίζουν όλη μέρα γύρω – γύρω, χωρίς να ταλαιπωρούν όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, του λεκανοπεδίου, επειδή την ψώνισαν κάποιοι. Εδώ, κυριολεκτικά βάλθηκε να παραστήσει  τον Μαραθωνοδρόμο και η κουτσή Μαρία.

Ο Λιάγκας και το πάνελ του ένα πέλαγος ανοησίας – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

youtube-box-news-logo