ΠΓΔΜ | Ενέκρινε η Βουλή την αλλαγή του ονόματος σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"
ΠΓΔΜ

ΠΓΔΜ | Ενέκρινε η Βουλή την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Πλέον αναμένεται το προγραμματισμένο για τις 22.00 (ώρα Ελλάδος) διάγγελμα του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναβολές χτες και σήμερα της προγραμματισμένης συνεδρίασης του κοινοβουλίου της γείτονος, μέχρις ότου να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις επιμέρους πολιτικών δυνάμεων και να εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούνταν για την τρίτη και τελευταία φάση συνταγματικής αναθεώρησης (80 βουλευτές επί συνόλου 120).

Η απεμπλοκή προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ζόραν Ζάεφ με τον επικεφαλής του μικρού αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος Besa, το οποίο αντιδρούσε στην προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγραφή της ιθαγένειας στα επίσημα έγγραφα («μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας»).

Η φόρμουλα που συμφωνήθηκε είναι η ένδειξη «μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» να αναγράφεται στη μητρική γλώσσα κάθε πολίτη: τη «μακεδονική» σε κυριλλική γραφή ή τα αλβανικά κ.ο.κ. σε λατινική γραφή για τις μειονότητες.

Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ με τους οκτώ βουλευτές που αποσχίσθηκαν από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, δίνοντας θετική ψήφο στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και έκτοτε έχουν συγκροτήσει δική τους κοινοβουλευτική ομάδα. Επιβεβαιώθηκε και από τη δική τους πλευρά ότι δεν έχουν αντίρρηση στη φόρμουλα που συμφωνήθηκε με το κόμμα Besa.

Και για τις δύο αυτές συναντήσεις του Ζόραν Ζάεφ εκδόθηκαν κοινά ανακοινωθέντα.

Συγχαρητήρια από του ΓΓ του ΝΑΤΟ

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ζάεφ | Δεν έχει βρει τους 80 βουλευτές για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: capital.gr