Κοροναϊός - Ιταλία
Κοροναϊός – Ιταλία

Τα κρούσματα κοροναϊού και οι νεκροί αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στην γειτονική Ιταλία παρά τα δρακόντεια μέτρα που ήρθαν μάλλον καθυστερημένα.

Μέσα σε μία ημέρα, τα διεγνωσμένα κρούσματα σκαρφάλωσαν από 12.462 σε 15.113 και οι νεκροί από 827 σε 1.016.

Από τους ασθενείς, 1.258 έχουν ιαθεί πλήρως.

Η εικόνα είναι πιο τραγική στη Λομβαρδια, όπου εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην χώρα (8.725) και η περιοχή μετρά 744 νεκρούς.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι ασθενείς είναι 1.947 και οι νεκροί, συνολικά, 146 ενώ στο Βένετο σημειώθηκαν 1.384 μεταδόσεις και υπάρχουν 32 νεκροί.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες, με νέο διάγγελμά του, όλων των καταστημάτων στη χώρα, εκτός των φαρμακείων και των καταστημάτων τροφίμων.

Τα νέα, περιοριστικά μέτρα, έρχονται ενώ η Ιταλία αντιμετωπίζει την χειρότερη επιδημία του νέου κοροναϊού μετά την Κίνα.

«Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία», είπε ο Κόντε.

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κόντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από τον κοροναϊό.

«Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία. Παράλληλα, ο Κόντε υπογράμμισε ότι περιμένει τα αναλυτικά αιτήματα από τους περιφερειάρχες του ιταλικού βορρά.

Χθες το απόγευμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε και επισήμως πανδημία του νέου κοροναϊού και σήμερα, οι παγκόσμιες αγορές κατέρρευσαν καθώς η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πλήττει αναρίθμητους κλάδους της οικονομίας.

Κραυγή απόγνωσης από Ιταλίδα γιατρό για τον κορωνοϊό: «Μείνετε σπίτι, γαμώτο» (photo)

πηγή: lifo.gr