Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Κορονοϊός: Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν εμβόλιο που εξουδετερώνει τον ιό

Κορονοϊός - τεστ - εμβόλιο
Κορονοϊός – εμβόλιο

Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν το «πρώτο στον κόσμο» εμβόλιο που εξουδετερώνει τον κορονοϊό και αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για δοκιμή του σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμβόλιο – το οποίο αναπτύσσεται από την Takis Biotech με έδρα τη Ρώμη – σε ποντίκια και πήραν τα αντισώματα που παρήγαγαν αυτά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν στα ποντίκια στα οποία έγινε δοκιμή, ήταν ικανά να σταματήσουν τη μόλυνση ανθρώπινων κυττάρων από τον κορονοϊό.

Την ώρα που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να σταματήσουν την πανδημία, ο διευθύνων σύμβουλος του εργαστηρίου Takis, Luigi Aurisicchio, αποκάλυψε ότι η ιταλική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές το φθινόπωρο.

«Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που δείχνουμε εξουδετέρωση του κορονοϊού με εμβόλιο», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με τη Daily Mail.

Κορυφαίοι επιστήμονες, ωστόσο, δηλώνουν στη βρετανική εφημερίδα από την πλευρά τους ότι θα τους προκαλούσε έκπληξη αν κανένα από τα άλλα εμβόλια που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τώρα δεν είχε παρόμοια ανταπόκριση σε ποντίκια.

Οι δοκιμές

Η ιταλική ομάδα συνέκρινε μια μοναδική δόση πέντε διαφορετικών υποψήφιων εμβολίων σε ποντίκια στο Νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης. Όλα είναι εμβόλια με βάση το DNA. Η μέθοδος περιελάμβανε την έγχυση μικρού ποσού κλωνοποιημένου γενετικού κώδικα από τον ιό στο σώμα.

Τα εμβόλια με βάση το DNA ή το RNA δεν παράγονται με έναν εξασθενημένο ή απενεργοποιημένο ιό, ούτε στοιχεία του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να παραχθούν σε τεράστια κλίμακα στο εργαστήριο χωρίς να χρειάζονται νέα δείγματα.

Το DNA του εμβολίου απορροφάται στα κύτταρα του δέκτη και το σώμα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο όπως εάν είχε μολυνθεί με τον πραγματικό ιό, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση. Η απουσία του ιού, ωστόσο, σημαίνει ότι η υγεία τους δεν τίθεται σε κίνδυνο.

Κάθε υποψήφιος παρήγαγε μια «ισχυρή απόκριση αντισωμάτων» κατά του ιού σε 14 ημέρες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Δύο, ειδικότερα, θεωρήθηκαν «οι καλύτεροι υποψήφιοι για μια μελλοντική κλινική μελέτη», αναφέρει το εργαστήριο.

Αντισώματα, ουσίες που δημιουργήθηκαν ως απόκριση σε έναν ιό, ελήφθησαν από το αίμα των ποντικιών και προστέθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα που είχαν αναπτυχθεί σε τρυβλίο Πέτρι. Δούλεψαν ενάντια στη μόλυνση και απέτρεψαν με επιτυχία τον ιό SARS-CoV-2 να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο κ. Aurisicchio είπε αυτήν την εβδομάδα: «Αυτό είναι το πιο προηγμένο στάδιο δοκιμών ενός υποψήφιου εμβολίου που δημιουργήθηκε στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Spallanzani, από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο μέχρι στιγμής που έχουν δείξει ουδετεροποίηση του κορονοϊού με εμβόλιο».

«Περιμένουμε αυτό να συμβεί και στους ανθρώπους», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναμένονται δοκιμές σε ανθρώπους «μετά από αυτό το καλοκαίρι», υπονοώντας ότι θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Ο κ. Aurisicchio πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν διεθνή οργανισμοί συνέβαλαν στη χρηματοδότηση του έργου.

Εμπειρογνώμονες για τις μολυσματικές ασθένειες περιέγραψαν σήμερα τα ευρήματα ως πολλά υποσχόμενα, καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ψάχνουν για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Αντιδράσεις

Αλλά ο Δρ Andrew Preston, ο οποίος ειδικεύεται στη μικροβιακή παθογένεση και τα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο του Bath, πρόσθεσε ότι είχαν ακόμα «πολύ δρόμο» μπροστά τους.

Όπως είπε στην MailOnline: «Κάθε εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί θα είχε δείξει ανταπόκριση σε ποντίκια. Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν δεν το έκαναν».

«Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών των έργων θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για να δουν αν τα αντισώματα λειτουργούν», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο Δρ Preston, οι Ιταλοί ερευνητές δοκίμασαν μια ανοσοαπόκριση και όχι το ίδιο το εμβόλιο. Ο ίδιος ήταν «πολύ πιο θετικός» για την εύρεση ενός εμβολίου, το οποίο τουλάχιστον λειτουργεί για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και του θανάτου.

Αλλά και ο καθηγητής Adam Finn, του Παιδικού Κέντρου Εμβολίων του Μπρίστολ, δήλωσε ότι βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με τα περισσότερα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εμβόλια σε κλινική αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη του COVID-19.

Περίπου 100 άλλα αναφέρονται ότι βρίσκονται σε προ-κλινικά στάδια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του εργαστηρίου Takis.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι μία από τις πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο που ήδη κάνουν δοκιμές εμβολίου στον άνθρωπο – και σχεδιάζει να προετοιμάσει εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ είπε σήμερα από την πλευρά του, ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βρεθεί ποτέ αντίδοτο για τον κορονοϊό.

https://boxnews.gr/ygeia/paidiatros-nosos-kawasaki-se-paidi-sti-thessaloniki-poia-ta-symptomata/

πηγή: cnn.gr

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα μέτρα: Τα περίπτερα έκλεισαν οι πλατείες γέμισαν κόσμο

Φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες της Αθήνας μετά τις 12 που έκλεισαν τα περίπτερα, σύμφωνα με τα νέα περιορίστηκα μέτρα. Μπορεί τα περίπτερα να έκλεισαν από...

Σεισμός: Νέος ισχυρός 5,2 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Χαλκιδικής

Μετά τα 4,4 Ρίχτερ νωρίτερα, ένας ισχυρότερος σεισμός έγινε ανοιχτά (22χλμ. ΝΝΔ) της Χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική στις 01:50 τα ξημερώματα. Αυτή τη φορά...

Θεσσαλονίκη: Απίστευτος συνωστισμός σε θεατρική παράσταση (video)

Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός σε παράσταση στο θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες δεν τηρείται καμία απόσταση ενώ...

Σεισμός ΤΩΡΑ: 4,4 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Χαλκιδικής

Σεισμός ΤΩΡΑ - Σεισμική δόνηση με ένταση 4,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν τις δέκα το βράδυ με επίκεντρο ανοικτά της Χαλκιδικής. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4...

Καστελλόριζο: Οι Τούρκοι βεβήλωσαν την ελληνική σημαία (video)

Τούρκοι βεβήλωσαν την ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη σε ένα μεγάλο βράχο στο Καστελλόριζο. Σε αντίποινα, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, για το κάψιμο μιας τουρκικής...

Κορονοϊός – Ελλάδα: Αυξήθηκαν ξανά τα κρούσματα – 7 νεκροί

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνουμε 315 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν...

Ακολουθήστε μας

47,365ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,628ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Νέο μέτρο θα ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς με στόχο τους νέους

Ένα νέο μέτρο αναμένεται να ανακοινώσει στην σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Με τους νέους να είναι η κατηγορία...

Τι είπε στο Διάγγελμα του ο Μητσοτάκης για τον κορονοϊό (video)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνει Διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τον κορονοϊό. Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπολίτες μου, Σας απευθύνομαι και...

Στο εδώλιο 80χρονη – Δεν είχε κόψει τα νύχια στο γαϊδούρι της

Φιλοζωϊκή οργάνωση έστειλε στο εδώλιο μια 80χρονη γυναίκα στο Καρπενήσι, γιατί δεν είχε κόψει τα «νύχια» στο γαϊδούρι της. Με ποστάρισμα στο λογαριασμό του στο...

Μήνυση σε ελληνική εφημερίδα έκανα οι δικηγόροι του Ερντογάν (photo)

Μήνυση κατά ελληνικής εφημερίδας καταθέτουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δικηγόροι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μήνυση κατά ελληνικής εφημερίδας κατέθεσαν όπως μεταδίδει...

Μιμή Ντενίση: Δύσκολες ώρες για τη γνωστή ηθοποιό (photo)

Οι τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολες για την γνωστή ηθοποιό Μιμή Ντενίση, αφού έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη της μαμά. Η Μιμή Ντενίση αποκάλυψε...

Φωτιά στη δομή μεταναστών στη Σάμο (video)

Πυρκαγιά ξέσπασε στην δομή μεταναστών στην Σάμο προκαλώντας πανικό σε όσους διαμένουν εκεί και σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Hlektra.gr, η...