Έρχεται θερμή εισβολή με κορύφωση την Τρίτη, και μεγάλη υποχώρηση της θερμοκρασίας την Τετάρτη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες, που καλύπτουν από την Παρασκευή ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, επηρεάζουν ήδη και τη χώρα μας, γι’ αυτό ο καιρός είναι σχετικά ζεστός.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο ακόμα θερμότερες αέριες μάζες.
Η θερμή εισβολή, με θερμοκρασίες που θα ανέλθουν σε επίπεδα ακόμα και 13 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή, θα κορυφωθεί κατά το διήμερο της Δευτέρας και της Τρίτης, οπότε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Σταδιακή, αλλά μεγάλη, υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.
Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση – Πτώση θερμοκρασίας
Αλλάζει ο καιρός από την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Ραγδαία μεταβολή του καιρού αναμένεται στη χώρα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αν και ο μήνας θα κάνει ποδαρικό με καλό καιρό, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται σημαντική κακοκαιρία.
Στην εξέλιξη του καιρού αναφέρθηκε και ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζοντας ότι ψυχρές αέριες μάζες θα φτάσουν στην Ελλάδα από τις 6 Φλεβάρη.
Όπως τόνισε μάλιστα, η μεταβολή του καιρού θα είναι τέτοια που η θερμοκρασία σε σχέση με τους 20 βαθμούς της Δευτέρας και της Τρίτης θα υποχωρήσει «πάνω από 10 με 12 βαθμούς».
Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
Με σημαντική κακοκαιριά η πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη
Μπορεί ο νέος μήνας να κάνει ποδαρικό στη χώρα μας με καιρό που θα θυμίζει Άνοιξη (κάτι από Αλκυονίδες θα μπορούσαμε να πούμε) μιας και ο υδράργυρος θα «φλερτάρει» σε αρκετές περιοχές με τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου, σύντομα όμως ο Φλεβάρης θα θυμηθεί ότι ανήκει στον Χειμώνα φέρνοντάς μας μια σημαντική κακοκαιρία στα μέσα της άλλης εβδομάδας ικανή να δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα.
Αναλύοντας τους χάρτες του πλανητικού μας μοντέλου φαίνεται ότι το πεδίο των υψηλών πιέσεων στα δυτικά βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης θα ισχυροποιηθεί και καθώς θα εμφανίσει μία κίνηση δυτικότερη θα δώσει την ευκαιρία στις πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Σκανδιναβίας να κινηθούν νοτιότερα καλύπτοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής – ανατολικής Ευρώπης.
Καθώς αυτές οι αέριες μάζες θα συναντήσουν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες κοντά στη θάλασσα της Αδριατικής, θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο «πιεζόμενο» από τις υψηλές πιέσεις δυτικότερα θα το αναγκάσουν να κινηθεί ανατολικά νοτιοανατολικά σαρώνοντας τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά προκαλώντας ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή μας ικανή να δημιουργήσει και πολλά προβλήματα.
http://boxnews.gr/news/84826-kairos-ragdaia-epideinwsh-ptwsh-thermokrasias-ews-12-bathmous/