Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο Ελληνικός στρατός ικανός να δώσει σκληρό μάθημα στη Τουρκία – Του Σήφη Βαλυράκη

«Η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε απειλή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός για την Τουρκία.

Με άρθρο του στο newsbomb.gr ο πρώην υπουργός κ. Σήφης Βαλυράκης αναλύει την ένταση στις ελληνοτουρκικές θέσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Βαλυράκη:

«Θα επιθυμούσαμε ένα φιλειρηνικό γείτονα, την Τουρκία, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Η Σύγχρονη Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ μέχρι σήμερα επιθετικά ενάντια στην Τουρκία.

Οι τουρκικές όμως προκλήσεις ως πάγια αναθεωρητική στρατηγική, ξεκίνησαν με το κίνημα των Νεότουρκων και συνεχίζονται έκτοτε, δοκιμάζοντας συνεχώς τις αντοχές μας.

Με πρόσχημα θαλάσσιες έρευνες, οι Τούρκοι αμφισβητούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα τον Αύγουστο του 1976 με το ωκεανογραφικό «ΧΟΡΑ». Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αντιπολίτευση διακηρύσσει, «Βυθίσατε το «ΧΟΡΑ».

Το 1987 η Τουρκία βγάζει το «Σισμίκ» στο Αιγαίο. Δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών ούτε τα χωρικά μας ύδατα ως ελληνική επικράτεια, στόχος της η διχοτόμηση του Αιγαίου.

Ισχυρίζεται αντίθετα με το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι τα νησιά δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα, η εναέριο χώρο. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δηλαδή, κατά την Άγκυρα, επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και περιβάλλονται από τουρκικό εναέριο χώρο. Η Τουρκία θεωρεί μέχρι και σήμερα ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην «λάθος μεριά».

Ο Α. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός τότε διατάσσει άμεσα μερική επιστράτευση. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία πλέουν με εντολή να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά. Η αεροπορία βρίσκεται σε διάταξη μάχης. Η Ελλάδα συγκεντρώνει στρατεύματα στον Έβρο, εκεί όπου διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, συνεννοείται με την Βουλγαρία και αναστέλλει τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης της Νέας Μάκρης. Οι Τούρκοι υποχωρούν!

Το 1996 όμως η Ελλάδα χάνει κυριαρχία στην περιοχή των Ιμίων νησίδων. Η κρίση στα Ίμια πρέπει να μας γίνει μάθημα. Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την ανατολική Ίμια το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου και αποχωρούν μόνο μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ. Η περιοχή έκτοτε παραμένει «αμφισβητούμενη». Τα Ίμια «γκριζάρισαν» γιατί η Ελλάδα υποχώρησε στρατιωτικά κάτω από την πίεση της Τουρκίας.

Δίδαγμα: Αν απειληθούν τα εθνικά μας σύνορα, η τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα προστατεύουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε απειλή.

Μετά την υβριδική επίθεση ενάντια στην Ελλάδα στον Έβρο, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Η Τουρκία μετατρέπει επιδεικτικά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, μοναδικά μνημεία της χριστιανοσύνης σε τζαμί και ταυτόχρονα καταγγέλλει την Ελλάδα ότι περιορίζει τις ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας που παράνομα αποκαλεί «τουρκική».

Η «σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» Τουρκία επιμένει να παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το «Ορούτς Ρέις» που διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή παράνομης ΝΑΥΤΕΞ, με την συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και το ΝΑΤΟ τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

Η Γερμανία και η Ε.Ε. που ανέχονται αν δεν επικροτούν την τουρκική στρατιωτική κατοχή σε κράτος μέλος της Ένωσης, την Κύπρο, προτρέπουν σε διάλογο. Πάγια επιδίωξη της ίδιας της Τουρκίας να καθίσουμε σε τραπέζι Ελληνοτουρκικού διαλόγου διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης.

Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι νομικό και αφορά διαδικασίες οριοθέτησης των οικονομικών ζωνών, όχι διανομή τους που είναι ζήτημα συσχετισμών δύναμης. Πολιτικό διάλογο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε για ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Τουρκία.

Είναι βέβαιο πως δεν εξυπηρετεί καμία χώρα με συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή η πολεμική αναμέτρηση της Ελλάδας με την Τουρκία. Την ίδια ώρα δεν επιθυμεί κανείς να επιτρέψει στην Άγκυρα να ανατρέψει το Status Quo της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος της. Άρα η Ελλάδα έχει ευρύ διπλωματικό πεδίο να κινηθεί.

Οι συμφωνίες της Ελλάδας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και Αίγυπτο έχουν ιδιαίτερη θετική σημασία. Να επισπεύσουμε επίσης την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ελλάδα οφείλει να επεκτείνει, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο, την αιγιαλίτιδα ζώνη της, τα χωρικά της ύδατα, από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την εναρμόνιση και την επέκταση του εθνικού ελληνικού εναέριου χώρου, από τα δέκα στα 12 μίλια.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση στην επέκταση της εθνικής κυριαρχίας της στον αέρα και στην θάλασσα (ισοδύναμο του «εδάφους») στο Αιγαίον, όπως δικαιούται και όχι να υποκύψει σε πιέσεις που οδηγούν στη συρρίκνωση της.

Η Ελλάδα χρειάζεται επίκαιρη στρατηγική αποτροπής, οφείλει να ετοιμαστεί σοβαρά για το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι δηλώνει κανείς επίσημα, η τι διοχετεύεται έντεχνα στην δημοσιότητα. Σημασία έχει τι προωθεί κάποιος μυστικά επιδιώκοντας να ενισχύσει τις αμυντικές του δυνατότητες και ταυτόχρονα να ανιχνεύει και να στοχοποιεί οργανωμένα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υπαρκτές αδυναμίες της αντίπαλης πλευράς.

Απαιτείται νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Η σωστή στρατιωτική ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως ικανή να δώσει σκληρό μάθημα αν η Τουρκία επιμένει στις επιθετικές της ενέργειες.

Αθήνα 30 / 8 / 2020 – Σήφης Βαλυράκης-Πρώην Υπουργός».

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης: Έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν με έξι λέξεις (video)

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Η πρεσβεία του Μεξικού άδειασε τον Μαυρίδη – Τι απαντά ο ίδιος (video)

Τι αναφέρει η πρεσβεία του Μεξικού σε ανακοίνωσή της για όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Μπενίτο Χουάρεζ» με τον Γιώργο Μαυρίδη. Νέα διάσταση στο «σίριαλ» της...

Ιανός – Βόλος: Εγκλωβισμένοι κρέμονται από δέντρο για να σωθούν (photo)

Ιανός - Μάχη με τον χρόνο δίνουν η Πολιτική Προστασία και τεχνικά συνεργεία της Μαγνησίας και του δήμου Αλμυρού, για να αποτρέψουν το σπάσιμο...

Πάνος Ρεντούμης: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ηθοποιός

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης και την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο γνωστός ηθοποιός σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε νεκρός...

Ιανός: Ισχυρή καταιγίδα και άνεμοι 10 μποφόρ στη Ζάκυνθο (video)

Ιανός - Ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9-10 μποφόρ αλλά και πολύ δυνατή βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή τη στιγμή στη...

Σε δίκη με τον αντιρατσιστικό νόμο ο κτηνοτρόφος στον Έβρο

Για την αντίδραση του στην επίθεση που δήχθηκε ο κτηνοτρόφος από Τούρκους πολίτες που μπήκαν παράνομα στον Έβρο. Το πρωτόγνωρο συμβάν που συνέβη πριν τρεις...

ΕΣΗΕΑ: Στο πειθαρχικό ο Στέφανος Κασιμάτης για άθλιο σχόλιο

Στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για άθλιο σχόλιο, ο Στέφανος Κασιμάτης, που έκανε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στην οποία εργάζεται. Το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε τη...

Ακολουθήστε μας

47,374ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,630ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Oruc Reis: Επέστρεψε στην Αττάλεια – Βήμα αποκλιμάκωσης; (video)

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31...

ΕΣΗΕΑ: Στο πειθαρχικό ο Στέφανος Κασιμάτης για άθλιο σχόλιο

Στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για άθλιο σχόλιο, ο Στέφανος Κασιμάτης, που έκανε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στην οποία εργάζεται. Το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε τη...

Τραμπ: Τα πάω καλύτερα με κακούς και σκληρούς ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε ότι συνεννοείται καλύτερα με τους «σκληρούς και κακούς» ξένους ηγέτες. Φέρνοντας ως παράδειγμα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ...

Το μετέωρο βήμα του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ – Της: Βίκυς Μιχαλονάκου

Σημειωτέον ότι η ομιλία στην ΔΕΘ έγινε σε ακροατήριο 50 ατόμων, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.  Της: Βίκυς Μιχαλονάκου Ενώ πρωτίστως ο πρωθυπουργός θερμομετρήθηκε,...

Πέτρος Μουρατίδης: Πέθανε από κορονοϊό ο επιχειρηματίας (photo)

Ο Πέτρος Μουρατίδης επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη έφυγε από τη ζωή και σκόρπισε θλίψη στους αγαπημένους του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών...

Ιανός: Ισχυρή καταιγίδα και άνεμοι 10 μποφόρ στη Ζάκυνθο (video)

Ιανός - Ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9-10 μποφόρ αλλά και πολύ δυνατή βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή τη στιγμή στη...