Αθήνα, 5 Μαρτίου, 2021

Ο Ελληνικός στρατός ικανός να δώσει σκληρό μάθημα στη Τουρκία – Του Σήφη Βαλυράκη

«Η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε απειλή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός για την Τουρκία.

Με άρθρο του στο newsbomb.gr ο πρώην υπουργός κ. Σήφης Βαλυράκης αναλύει την ένταση στις ελληνοτουρκικές θέσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Βαλυράκη:

«Θα επιθυμούσαμε ένα φιλειρηνικό γείτονα, την Τουρκία, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Η Σύγχρονη Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ μέχρι σήμερα επιθετικά ενάντια στην Τουρκία.

Οι τουρκικές όμως προκλήσεις ως πάγια αναθεωρητική στρατηγική, ξεκίνησαν με το κίνημα των Νεότουρκων και συνεχίζονται έκτοτε, δοκιμάζοντας συνεχώς τις αντοχές μας.

Με πρόσχημα θαλάσσιες έρευνες, οι Τούρκοι αμφισβητούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα τον Αύγουστο του 1976 με το ωκεανογραφικό «ΧΟΡΑ». Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αντιπολίτευση διακηρύσσει, «Βυθίσατε το «ΧΟΡΑ».

Το 1987 η Τουρκία βγάζει το «Σισμίκ» στο Αιγαίο. Δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών ούτε τα χωρικά μας ύδατα ως ελληνική επικράτεια, στόχος της η διχοτόμηση του Αιγαίου.

Ισχυρίζεται αντίθετα με το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι τα νησιά δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα, η εναέριο χώρο. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δηλαδή, κατά την Άγκυρα, επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και περιβάλλονται από τουρκικό εναέριο χώρο. Η Τουρκία θεωρεί μέχρι και σήμερα ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην «λάθος μεριά».

Ο Α. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός τότε διατάσσει άμεσα μερική επιστράτευση. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία πλέουν με εντολή να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά. Η αεροπορία βρίσκεται σε διάταξη μάχης. Η Ελλάδα συγκεντρώνει στρατεύματα στον Έβρο, εκεί όπου διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, συνεννοείται με την Βουλγαρία και αναστέλλει τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης της Νέας Μάκρης. Οι Τούρκοι υποχωρούν!

Το 1996 όμως η Ελλάδα χάνει κυριαρχία στην περιοχή των Ιμίων νησίδων. Η κρίση στα Ίμια πρέπει να μας γίνει μάθημα. Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την ανατολική Ίμια το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου και αποχωρούν μόνο μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ. Η περιοχή έκτοτε παραμένει «αμφισβητούμενη». Τα Ίμια «γκριζάρισαν» γιατί η Ελλάδα υποχώρησε στρατιωτικά κάτω από την πίεση της Τουρκίας.

Δίδαγμα: Αν απειληθούν τα εθνικά μας σύνορα, η τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα προστατεύουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε απειλή.

Μετά την υβριδική επίθεση ενάντια στην Ελλάδα στον Έβρο, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Η Τουρκία μετατρέπει επιδεικτικά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, μοναδικά μνημεία της χριστιανοσύνης σε τζαμί και ταυτόχρονα καταγγέλλει την Ελλάδα ότι περιορίζει τις ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας που παράνομα αποκαλεί «τουρκική».

Η «σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» Τουρκία επιμένει να παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το «Ορούτς Ρέις» που διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή παράνομης ΝΑΥΤΕΞ, με την συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και το ΝΑΤΟ τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

Η Γερμανία και η Ε.Ε. που ανέχονται αν δεν επικροτούν την τουρκική στρατιωτική κατοχή σε κράτος μέλος της Ένωσης, την Κύπρο, προτρέπουν σε διάλογο. Πάγια επιδίωξη της ίδιας της Τουρκίας να καθίσουμε σε τραπέζι Ελληνοτουρκικού διαλόγου διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης.

Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι νομικό και αφορά διαδικασίες οριοθέτησης των οικονομικών ζωνών, όχι διανομή τους που είναι ζήτημα συσχετισμών δύναμης. Πολιτικό διάλογο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε για ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Τουρκία.

Είναι βέβαιο πως δεν εξυπηρετεί καμία χώρα με συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή η πολεμική αναμέτρηση της Ελλάδας με την Τουρκία. Την ίδια ώρα δεν επιθυμεί κανείς να επιτρέψει στην Άγκυρα να ανατρέψει το Status Quo της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος της. Άρα η Ελλάδα έχει ευρύ διπλωματικό πεδίο να κινηθεί.

Οι συμφωνίες της Ελλάδας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και Αίγυπτο έχουν ιδιαίτερη θετική σημασία. Να επισπεύσουμε επίσης την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ελλάδα οφείλει να επεκτείνει, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο, την αιγιαλίτιδα ζώνη της, τα χωρικά της ύδατα, από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την εναρμόνιση και την επέκταση του εθνικού ελληνικού εναέριου χώρου, από τα δέκα στα 12 μίλια.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση στην επέκταση της εθνικής κυριαρχίας της στον αέρα και στην θάλασσα (ισοδύναμο του «εδάφους») στο Αιγαίον, όπως δικαιούται και όχι να υποκύψει σε πιέσεις που οδηγούν στη συρρίκνωση της.

Η Ελλάδα χρειάζεται επίκαιρη στρατηγική αποτροπής, οφείλει να ετοιμαστεί σοβαρά για το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι δηλώνει κανείς επίσημα, η τι διοχετεύεται έντεχνα στην δημοσιότητα. Σημασία έχει τι προωθεί κάποιος μυστικά επιδιώκοντας να ενισχύσει τις αμυντικές του δυνατότητες και ταυτόχρονα να ανιχνεύει και να στοχοποιεί οργανωμένα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υπαρκτές αδυναμίες της αντίπαλης πλευράς.

Απαιτείται νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Η σωστή στρατιωτική ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως ικανή να δώσει σκληρό μάθημα αν η Τουρκία επιμένει στις επιθετικές της ενέργειες.

Αθήνα 30 / 8 / 2020 – Σήφης Βαλυράκης-Πρώην Υπουργός».

Δείτε επίσης:

Μητσοτάκης: Έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν με έξι λέξεις (video)

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,423ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF