Αρχαιολόγοι - ξεναγοί
Αρχαιολόγοι – ξεναγοί

Άλλο ένα παράδοξο έρχεται στην επιφάνεια με τα κλειστά επαγγέλματα, που θα έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια, σύμφωνα και με τις μνημονιακές μας δεσμεύσεις απέναντι στην Τρόϊκα.

Κρικόρ ΤσακιτζιάνΤου: Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πρόκειται για το επάγγελμα των ξεναγών που παραμένει ακόμη και σήμερα κλειστό.

Το υπουργείο τουρισμού, επί εποχής της αειμνήστου κ. Κουντουρά και συγκεκριμένα το 2017, πάγωσε το πρόγραμμα που ίσχυε, δίμηνης κατάρτισης των πτυχιούχων των πανεπιστημίων, στους τομείς της ιστορίας και της αρχαιολογίας, με το οποίο έπαιρναν την πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού.

Από τότε λειτουργούν μόνο οι σχολές διετούς φοίτησης στις οποίες συμμετέχουν κατά 70% τελειόφοιτοι λυκείου και κατά 30% τελειόφοιτοι πανεπιστημιακών, αλλά σχολών όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα οι άρτια καταρτισμένοι σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας τελειόφοιτοι των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών, να μη μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού ως ιδιώτες και να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, αφού ούτε στο δημόσιο μπορούν προσληφθούν.

Να σημειωθεί ότι το 2017 που επαναλειτούργησε η σχολή ξεναγών διετούς παρακολούθησης, από τους 37 ξεναγούς που βγήκαν, μόλις 4 προέρχονταν από τα τμήματα αρχαιολόγων και ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Αν είναι δυνατόν, να θεωρεί το Υπουργείο Τουρισμού ότι οι αρχαιολόγοι, οι ιστορικοί και τα συναφή επαγγέλματα, δεν μπορούν να γίνουν ξεναγοί, αλλά μόνο όσοι είναι τελειόφοιτοι λυκείου και να κρατούν ακόμη και σήμερα το επάγγελμα κλειστό, παραβιάζοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, απέναντι στην Τρόϊκα.

Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί, ξεκίνησαν μια προσπάθεια ενεργοποίησης εκ νέου του νόμου 4093/2012 σύμφωνα με τον οποίο οι συγκεκριμένοι κλάδοι να μπορούν να παρακολουθήσουν, όπως προβλεπόταν, δίμηνα σεμινάρια και να πάρουν την πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού.

Μέσω διαδικτύου συλλέγουν υπογραφές, που όπως φαίνεται θα τους χρησιμεύσουν στην δικαστική τους προσφυγή που θα ασκήσουν, στην περίπτωση που συνεχίσουν να κλείνουν τα αφτιά τους οι αρμόδιοι του Υπουργείου Τουρισμού.

Πατήστε ΕΔΩ για να την υπογραφή για την άμεση εφαρμογή του νομού

Lada Niva: Μεταμορφώθηκε από σαραβαλάκι σε έργο τέχνης (photos) – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν