Βίκυ-Μοσχολιού-Βίκυ-Μιχαλονάκου
Βίκυ Μοσχολιού – Βίκυ Μιχαλονάκου

Βίκυ Μοσχολιού – Σαν σήμερα 17 Μάη γεννήθηκε η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια – Δείτε το συλλεκτικό βίντεο.

Σαν σήμερα 17 Μάη γεννήθηκε η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Βίκυ Μοσχολιού, διαχρονική, αεικίνητη, ερωτική τραγουδίστρια. Δωρική παρουσία, γνήσια λαϊκή αισθαντική, μοναχική μέχρι τέλους της.

Δείτε το συλλεκτικό βίντεο από την εκπομπή «Στην Πόλη των Παραισθήσεων», η Βίκυ Μοσχολιού σε μια συνάντηση κορυφής με τον στρατηγό και βουλευτή, τότε του ΠΑΣΟΚ (1996) Κυριάκο Σπυριούνη, ερμηνεύει ζωντανά τις μεγάλες, ανεπανάληπτες επιτυχίες της.

Η Βίκυ Μοσχολιού δεν θα ήταν ερωτικό σύμβολο, δεν θα ήταν καν είδωλο, γιατί η αρχαιοελληνική αυστηρή κατατομή της και η συμβολιστική ερμηνεία της αναβίωνε τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία στα μετεμφυλιακά πέτρινα χρόνια.

Η δωρική παρουσία της η κοντράλτα φωνή της με την χαρακτηριστική βραχνάδα, με τις απεριόριστες δυνατότητες δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε ετικέτες.

Ήταν γνήσια λαϊκή αισθαντική, μοναχική μέχρι τέλους της. Η ίδια αυτοσαρκαζόταν: «Η τύχη δεν ήταν με το μέρος μου… Είχα  και εγώ το Βατερλό μου στον έρωτα…».

Οι έρωτες, τα τραγούδια και η μάχη με τον καρκίνο, πιστή άχρι θανάτου, αντιμετώπισε με πίστη την προσωπική της δοκιμασία με την επάρατο νόσο, πιστεύοντας στο θείο θαύμα.

Μέσα από μια μεταφυσική προσέγγιση, εξαϋλωμένη στα στερνά της, άφησε γνήσιες λαϊκές παρακαταθήκες.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος που αναζητά εκείνη την περίοδο μια νέα φωνή για να ερμηνεύσει το θρυλικό πλέον τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι» στην ταινία Λόλα, (1964)της Φίνος Φιλμ,  σε σκηνοθεσία  Ντίνου Δημόπουλου, με κεντρικούς πρωταγωνιστές, το Νίκο Κούρκουλο και την Τζένη Καρέζη,  έκανε την τότε άγνωστη Μοσχολιού διάσημη.

Είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, καθώς ακολουθούν αμέτρητες συνεργασίες, σχεδόν με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς: τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Δήμο Μούτση, τον Άκη Πάνου, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Χάθηκε το φεγγάρι για τη Βίκυ Μοσχολιού στις 19 Αυγούστου  του 2005.

viky 10Της: Βίκυς Μιχαλονάκου