Καίτη Παπανίκα - Θεόδωρος Κατσαδράμης
Καίτη Παπανίκα – (Θεόδωρος Κατσαδράμης)

Καλό ταξίδι «Καιτούλα»… – Έπεσε η αυλαία…

Έπεσε η αυλαία για την σπουδαία ηθοποιό Καίτη Παπανίκα, με το παρατεταμένο χειροκρότημα να ηχεί πλέον ακόμα πιο λυπητερά στα αυτιά μας, άφηνε πίσω του ένα αίσθημα βαθύτατης θλίψης, σε όλους όσους την αγάπησαν να μετράνε με πίκρα την μεγάλη της απουσία.

viky 10Της: Βίκυς Μιχαλονάκου

Στο μοναστήρι Άξιο Εστί στη Βαρυπόμπη έγινεσήμερα το μεσημέρι η κηδεία της Καίτης Παπανίκα που έφυγε από τη ζωή χθες (12 Ιουνίου), σε ηλικία 75 ετών, μετά από μια μακροχρόνια σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Η οικογένεια της, συγγενείς και φίλοι, συνάδελφοι της αλλά και πλήθος κόσμου, που τη λάτρεψε μέσα από τους ρόλους της συνόδευαν τη σπουδαία ηθοποιό στη τελευταία της κατοικία  μέσα σε ένα έντονο κλίμα συγκινησιακής φόρτισης.

Τα τελευταία της λόγια σε  πρόσφατη συνέντευξή της: «Πιστεύω ότι ο τελευταίος μου ρόλος θα είναι στο έργο «Συγγνώμη μαμά». Θέλω να τελειώσω με αυτόν την καριέρα μου…».

Η «Καιτούλα» όπως την αποκαλούσαν τρυφερά οι φίλοι της και οι συνάδελφοί της, ήταν η «χαρά της ζωής» με τις αδυναμίες ενός μικρού «παιδιού» που θα απολάμβανε χορταστικά τις χαρές της ζωής.

Παρέμεινε πάντα το γελαστό κορίτσι, που γνωρίσαμε στα χρόνια της αθωότητας, η κινηματογραφική Γαλλιδούλα «Ρενέ» με μπρίο ζωής αιώνιας, της  ταινίας «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη».

Αισιόδοξη, πάντα χαμογελαστή, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της, αν και καταβεβλημένη από τον καρκίνο, δεν έχανε ποτέ το γνωστό της χιούμορ και συχνά διακωμωδούσε την αρρώστια της: «του άρεσε, φαίνεται, το σώμα μου και έμεινε μέσα», όπως η ίδια έλεγε αυτοσαρκαζόμενη: «Άλλωστε, όλοι από κάτι θα πεθάνουμε. Είτε λέγεται καρκίνος, είτε άλλη αρρώστια…».

Η μύησή της στην υποκριτική από τους μεγάλους δασκάλους της, αφομοιώθηκε στην λαμπρή 50χρονη καλλιτεχνική της πορεία που στέφθηκε με πολλές και μεγάλες  επιτυχίες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Η Καίτη Παπανίκα ξεχώριζε για την υποκριτική της δεινότητα, την εκφραστικότητα στο πλάσιμο των ρόλων και το πηγαίο ταλέντο που είχε στο θεατρικό σανίδι, αλλά και για την ευγένεια του χαρακτήρα της, την  παιδεία της-κόρη άλλωστε γυμνασιάρχη (καθηγητή φιλολογίας)- το ήθος της, και τις προοδευτικές ιδέες της.

Ως ενεργός πολίτης διακρινόταν για την μαχητικότητα και τη δράση της στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, και τον αγώνα της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατέβηκε ως υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2012 με το ΠΑΣΟΚ και η ενασχόλησή της με τα κοινά την οδήγησε στη θέση της Δημοτικής Συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ως αντιπρόεδρος στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, η ρηξικέλευθη πρόταση της: «να διαθέτει το μισθό της από το δημοτικό συμβούλιο (600 ευρώ)» σε οικογένειες που είχαν πραγματική ανάγκη από χρήματα για να επιβιώσουν, φανερώνει την μεγάλη  ευαισθησία της και την κοινωνική αλληλεγγύη της για τον συνάνθρωπο.

Υπήρξε σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Θεόδωρου Κατσαδράμη –γνήσιο τέκνο του  «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν, ο τηλεοπτικός «ταξιτζής» της δημοφιλούς σειράς  που παιζόταν την περίοδο 1977-1978 στην ΕΡΤ -με τον  οποίο απέκτησε έναν γιό.

Ήταν από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου που δεν προκάλεσαν ποτέ με την προσωπική τους ζωή.

Αν και χώρισαν το 1992, μετά από 17 χρόνια αρμονικού έγγαμου βίου, εξακολουθούσαν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη στο σπίτι τους στη Βάρη. Άλλωστε και οι δυο τους δεν έκρυψαν ποτέ ότι τους ενώνει αμοιβαία αγάπη και βαθιά εκτίμηση.

Η δημιουργική διαδρομή της, γεμάτη φως, όνειρα, δύναμη, αποφασιστικότητα και αγώνες για  τα μεγάλα οράματά.

Καλό ταξίδι Καιτούλα, εκεί που πας να φωτίζεις με το χαμόγελό σου και να ζήσεις στην αιωνιότητα, στον Παράδεισο!!.

twitter-logo-boxnews