Αθήνα, 17 Απριλίου, 2021

Ανακύκλωση: Αυτοί είναι οι δήμοι της Αττικής με τις πιο χάλια επιδόσεις (photo) – Του: Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ανακύκλωση - Αττική - δήμοι
Ανακύκλωση

Η χώρα μας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ιδιαίτερα στον τομέα της ανακύκλωσης, που είναι η βασική αρχή για τη διάσωση του περιβάλλοντος, συμπεριφέρεται λες και αρνείται πεισματικά να συμπεριληφθεί στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.

krikor 1 Του: Κρικόρ Τσακιτζιάν 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μας εγκαλεί συνεχώς και μας επιπλήττει για τη μη τήρηση των κανόνων που θεσπίζει για το φλέγον θέμα της ανακύκλωσης και μας επιβάλλει συνεχώς, τσουχτερά πρόστιμα.

Ο μέσος όρος ανακύκλωσης των ευρωπαϊκών χωρών έχει φτάσει σε ποσοστό 44% και μέχρι το 2025, έχει θεσπιστεί νόμος με τον οποίο θα πρέπει να έχει φτάσει στο 55% και το 65% μέχρι το 2035.

Για τη χώρα μας όλα αυτά τα ποσοστά είναι ασύλληπτα, ειδικά αν συνεχίσει να ανακυκλώνει τα οικιακά απορρίμματα με τους ρυθμούς που το κάνει μέχρι σήμερα.

Την ευθύνη γι’ αυτή την καθυστέρηση την φέρουν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν στο παρελθόν, αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρουν οι δήμοι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην Αττική που είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδος και παράγει τα μισά απορρίμματα της  χώρας, τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής, είναι ενδεικτικά της συμπεριφοράς της πλειοψηφίας των Δήμων.

Πράγματι υπάρχουν δήμοι που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ο δήμος Βριλησσίων ο οποίος θεωρείται πρωταθλητής στην ανακύκλωση με ποσοστό 28,7% και ακολουθεί ο δήμος Διονύσου με 24,5%, ενώ ο δήμος Βάρης – ΒούλαςΒουλιαγμένης και ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού έχουν φτάσει να ανακυκλώνουν το 17,5% των απορριμμάτων τους.

Ακολουθούν με ποσοστά 16, 15, και 14% οι δήμοι Ραφήνας, Ηρακλείου, Πεντέλης, Παπάγου – Χολαργού και Γλυφάδας.

Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στους πολύ μεγάλους δήμους. Για παράδειγμα στο δήμο Αθηναίων η κατάσταση είναι απογοητευτική. Τα ποσοστά ανακύκλωσης μόλις που αγγίζουν το 4,16%.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση στο νέο δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Αυτή η ζοφερή εικόνα βαρύνει τους προηγούμενους δημάρχους και κυρίως τον κ. Καμίνη, ο οποίος ήταν ο άρχοντας της πόλης για δυο τετραετίες.

Ο κ. Μπακογιάννης θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας του, όπου καλείται να αλλάξει αυτή την αρνητική εικόνα της πόλης άμεσα.

Εκτός από την όψη της πρωτεύουσας με έργα βιτρίνας, θα πρέπει να κάνει και έργα ουσίας.

Την ίδια εικόνα εμφανίζει και ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, το Περιστέρι του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο επί 20 χρόνια δήμαρχος Περιστερίου, φαίνεται πως δεν έκανε απολύτως τίποτα για την ανακύκλωση, η οποία μετά βίας φτάνει για το δήμο του στα απογοητευτικά ποσοστά 5,62% επί του συνόλου των οικιακών απορριμμάτων.

Ανακύκλωση - Αττική - δήμοι
Ανδρέας Παχατουρίδης, Γιώργος Πατούλης

Παρά τις μεγάλες αγορές που έχει κάνει σε μηχανολογικό εξοπλισμό και τις αλλεπάλληλες φωτογραφίσεις του ιδίου και των στελεχών του, μπρος, πίσω, πλάι, πάνω, μέσα στους μπλε κάδους και τα ειδικά απορριμματοφόρα, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό για το Περιστέρι.

Δεν έγινε καμία ουσιαστική καμπάνια, ώστε τα παιδιά και οι δημότες να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Όπως ο δήμος Αθηναίων, έτσι και του Περιστερίου εξάντλησαν τις πολιτιστικές τους δράσεις σε λαϊκές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και όχι σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Πού είναι οι πολιτιστικές δράσεις για το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Όλα εξαντλούνται σε χορούς και πανηγύρια.

Θα πρέπει οι δήμοι να διαθέσουν μέρος των κονδυλίων που πηγαίνουν σε φιέστες για να μετατραπούν τα πάρκα και οι πλατείες σε λαϊκές πίστες, σε δράσεις για το περιβάλλον.

Χωρίς να διατεθούν χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση, η κατάσταση στη χώρα θα συνεχίσει είναι τριτοκοσμική όσον αφορά στην ανακύκλωση.

Αυτή η προσπάθεια κοστίζει και όλοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Οι μεγάλοι αυτοί δήμοι, έχουν τα ίδια χάλια που έχει για παράδειγμα ο δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν μια επαρχιακή πόλη και η ανακύκλωση που κάνει, μετά βίας φτάνει στο 6,75%.

Κι εκεί δεν έκαναν ποτέ δράσεις για το περιβάλλον, με οικολογικό περιεχόμενο.

Όλες τους οι εκδηλώσεις εξαντλούνταν σε πανηγύρια και γιορτές για τη σαρδέλα και την προβατίνα, με μπουζούκια και κλαρίνα.

Πώς να μάθει ο νέος για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, όταν ανακυκλώνει νοοτροπίες του παρελθόντος.

Όμως ακριβώς δίπλα στα Σπάτα, βρίσκεται το Κορωπί, επίσης ένας αποκεντρωμένος δήμος.

Εκεί τα πράγματα δείχνουν πως γίνεται σοβαρή προσπάθεια για το περιβάλλον από το δήμαρχο κ. Δημήτρη Κιούση και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Θεόδωρο Γρίβα, γι’ αυτό και η ανακύκλωση στη συγκεκριμένη πόλη έχει φτάσει σε ποσοστά 14,02%.

Υπάρχουν φυσικά και δήμοι που βρίσκονται σε χειρότερα χάλια απ’ όλους τους παραπάνω, όπως ο δήμος Περάματος με ποσοστό ανακύκλωσης 2,46% και ο δήμος Σαλαμίνας που μόλις και μετά βίας φτάνει στο 1,62%.

Ανακύκλωση - Αττική - δήμοι

Επειδή όμως το πράγμα δεν πάει άλλο, έχει φτάσει στο μη παρέκει, γι’ αυτό και το υπουργείο εσωτερικών καθώς και η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται πως έχουν δώσει μεγάλη έμφαση σ’ αυτό το ζήτημα.

Οι κύριοι Θεοδωρικάκος και Πατούλης, έχουν αρχίσει να ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά και δείχνουν αποφασισμένοι να αλλάξουν αυτή την θλιβερή εικόνα για τη χώρα μας.

Το βέβαιο είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή κατάσταση.

Όχι μόνο γιατί αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά γιατί η ανακύκλωση είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο και δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στα χέρια αιρετών που δεν δείχνουν καμία διάθεση να κάνουν κάτι για να την αλλάξουν.

Πρέπει επιτέλους να παρθούν σοβαρές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο για να πάει ο τόπος μπροστά.

https://boxnews.gr/krikor-blog/xerizosan-yperaionovies-elies-kai-tis-metafytepsan-sto-dimo-peristerioy/

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,371ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF