Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Η «επιστροφή» του Στράτου Διονυσίου – Αντίδοτο στον καταιγισμό των «ψεύτικων ειδώλων» της εποχής

ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Για τους φίλους του καλού βιβλίου, τις ημέρες αυτές επανακυκλοφορεί το βιβλίο: ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

Συγγραφέας: ΜΙΧΑΛΟΝΑΚΟΥ ΒΙΚΥ

Εκδόσεις: ΚΑΚΤΟΣ

gosman 01-logo-PNG-180X170Του: Δημήτρη Γκοσμάνη 

Το βιβλίο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ που υπογράφει η γνωστή δημοσιογράφος  Βίκυ Μιχαλονάκου και βιογράφος του αείμνηστου καλλιτέχνη, από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του (το έτος 2002), γνώρισε διθυραμβικές κριτικές καθώς και  την μεγάλη αποδοχή του αναγνωστικού κοινού, βρίσκεται ήδη στις προθήκες των μεγαλύτερων βιβλιοπωλείων της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η επιθυμία του κόσμου για τη ζωή και την καριέρα ενός αληθινού καλλιτέχνη όπως του αξέχαστου λαϊκού βάρδου, ως αντιστάθμισμα απέναντι στον «καταιγισμό» των ψεύτικων ειδώλων της εποχής μας, το βιβλίο έρχεται, μέσα από την αυθεντική μαρτυρία του ίδιου, να μας θυμίσει πως «ο Στράτος Διονυσίου ήταν ο γνήσιος συνεχιστής μιας μεγάλης λαϊκής παράδοσης» και όχι ο «παπαγαλίζων» διασκεδαστής μιας μουσικής βιομηχανίας.

Η συγγραφέας, όμως, που τον έζησε από κοντά, σε μια εκ βαθέων εξομολόγησή του  έχει την άποψη ότι:

«Μπορεί να κουβάλαγε μέσα στην καρδιά του –στον ορυκτό πλούτο των τραγουδιών του-, κάποια ψήγματα αντιφεμινιστικής ενοχής, μπορεί να σημάδεψε με την φωνή του, τις άγριες νύχτες μιας χώρας που χόρευε τσιφτετέλια νταλκαδιάρικα στις πίστες και πάνω στα τραπέζια, αλλά, σίγουρα, ο Στράτος οριοθέτησε σαν λαϊκός τραγουδιστής, σαν ένας «ροκάς» του μπουζουκιού, το σημερινό ελληνικό τραγούδι, υψώνοντας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη φθοροποιό επίδραση του σουξεδιάρικου αμανέ και στις ποπ αντανακλάσεις του».

Παραφράζοντας τη ρήση μεγάλου ανδρός, η συγγραφέας έχει τη βεβαιότητα ότι: «Οι αυθεντικοί λαϊκοί τραγουδιστές, οι λαϊκοί ήρωες βαδίζουν πάντα στα σκοτεινά…».

Διονυσίου

Στράτος Διονυσίου (1960 – 1990): Σημείωμα της συγγραφέως

«Στράτος Διονυσίου: Μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές φωνές του λαϊκού τραγουδιού, ο άνθρωπος που υποδύθηκε τραγουδώντας τον «αλήτη», τον «κύριο», τον «μάγκα»,  τον «παλιατζή», τον «ταξιτζή», τον «ξένο», τα «πήρε όλα κι έφυγε»… ξαφνικά από κοντά μας, ένα μεσημέρι Παρασκευής, στις 11 Μάη του 1990, αφήνοντας πίσω του δεκάδες λαϊκές επιτυχίες και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο.

Λαϊκό είδωλο επί τρείς δεκαετίες, δεν ανήκε σε καμιά ερμηνευτική σχολή, πλην της δικής του. Η ερμηνεία του,  άμεση και «καθαρή» είχε το «τρέμουλο» των βυζαντινών ψαλτών λόγω της παραδοσιακής καταγωγής του, -ο πατέρας του ήταν ιεροψάλτης από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας-, και όπως ο ίδιος έλεγε κρατούσε από «ράτσα φωνής». Ήταν και «προσφυγάκι», «ξενάκι», πάντα μονήρης και αυτάρκης. Το «ξενάκι της Αθήνας που ένιωθε πάντα ξένος, που αναγκάστηκε να παλέψει σκληρά για την επιβίωση  με τις μουσικές εταιρείες που τον είχαν στο «συρτάρι», κατακτά το όνειρό του και από «μαγκίτης» γίνεται πρίγκιπας. Ήταν ο «Ξένος», από την άλλη παρέμεινε πάντα ο «Άρχοντας»  της πίστας που πήρε τον μεγάλο δρόμο, γιατί κατάλαβε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο πουθενά…».

« Αυτός ο αναρχικός του λαϊκού τραγουδιού, τα «πήρε όλα κι έφυγε…» αλλά πριν περάσει στον Αχέροντα ψιθύρισε στον περιπτερά του:

«ένα λεπτό περιπτερά

βουλιάζει στα βαθιά  νερά

το τελευταίο μου το πλοίο…»

« Μάγκα δώσ’ μου το τελευταίο σέρτικο…»

Αυτός ο ροκάς του λαϊκού πενταγράμμου, ο ροκάς της ζωής, με το ριγέ κουστούμι και το «λουστρινέ» παπούτσι, τα «πήρε όλα κι έφυγε…» Ποιός άλλος, άραγε, θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Στράτο Διονυσίου; «Ποιος άλλος»; (Ομώνυμος τίτλος του τελευταίου του δίσκου που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει).

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η  ίδια η συγγραφέας αποκαλύπτει:

«Έγραψα την αυτοβιογραφία του Στράτου, από ανάγκη γιατί ήταν παρεξηγημένος, αμφιλεγόμενος… Το βιβλίο είναι ένα αληθινό σενάριο ζωής. Ιχνηλατεί τα νεοελληνικά ήθη από τον εμφύλιο και μετά την σκληρή εποχή της επταετίας με κοινωνικοπολιτικές αναφορές, αλλά χωρίς ο ήρωας, να είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος ή ιδεολόγος, αλλά «παιδί του λαού» και του «λιμανιού και του σαλονιού».

Ιδιαίτερα, αποκαλυπτικός και εξομολογητικός, εξιστορώντας άγνωστες και αθέατες πλευρές της πολυτάραχης ζωής του, ακόμη και για τα πιο σκληρά κεφάλαια της ζωής του, για πληγές που ακόμη δεν είχαν κλείσει.

Ξεφυλλίζοντας, για τελευταία φορά, τα όνειρά του, τα βάσανά του, τις αδυναμίες του, τις αταξίες του, τις διαδρομές του σε απαγορευμένες ζώνες, έβγαζε κομμάτια από την ψυχή του, όπως έβγαζε και στα τραγούδια του.

Ο Στράτος μου μιλούσε, ξεδίπλωνε την πολυτάραχη ζωή του και με εξόρκιζε να τα γράψω, όπως τα ‘λεγε «στη γλώσσα της αλήθειας».  Χωρίς ρετούς, χωρίς φτιασίδια, όπως αληθινός και αφτιασίδωτος ήταν και ο ίδιος.

Ο Στράτος μου μιλούσε και έβλεπε τ’ άλογά του να τρέχουν στον ιππόδρομο, έβλεπε τη ζωή του, ιδρωμένη, αγχωμένη να τρέχει με χίλια σαν προδιαγεγραμμένο φίνις. Ένοιωθε την κίτρινη βροχή και το ριγέ του κουστούμι, τα λουστρινέ παπούτσια του είχαν λερωθεί.

Ήταν μόνος, όπως ο Παίχτης του Ντοστογιέφσκι, όπως ο «χαρτοπαίκτης» του Πούσκιν στην Ντάμα Κούπα, περιμένοντας το μοναδικό τρόπαιο, το μοναδικό κέρδος της ζωής που ήταν ο θάνατος!

Τ’ άλογά του έτρεχαν στον ιππόδρομο και μια κούρσα θανάτου άρχιζε γι’ αυτόν…»

Διονυσίου

Περίληψη – Βιβλίου

«Η αφήγηση της ζωής και του έργου του Στράτου Διονυσίου, μέσα από την αυθεντική μαρτυρία του ίδιου, εκτός από καταγραφή της προσωπικότητας του ανθρώπου και της προσφοράς του καλλιτέχνη, είναι μαζί και το χρονικό μιας ολόκληρης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ένα φτωχό παιδί από προσφυγική οικογένεια της Νιγρίτας, ορφανό από τα μικρά του χρόνια, αναγκασμένο να παλέψει σκληρά για την επιβίωση, κατακτά το όνειρό του και γίνεται ο μεγάλος Στράτος Διονυσίου, ο καλλιτέχνης που αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό όσο λίγοι.

Ήρωας μέσα στις «άγριες νύχτες» μια ολόκληρης τριακονταετίας και μαζί συνεχιστής μιας μεγάλης λαϊκής παράδοσης, ο Στράτος Διονυσίου ήταν πάνω απ’ όλα γνήσιος στη ζωή και στην τέχνη του.

Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια μέχρι το μεσουράνημα, εικόνες και βιώματα μιας πολυτάραχης ζωής συνθέτουν ένα αληθινό σενάριο και μαζί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, που σε καμία στιγμή δεν προσποιείται ούτε προδίδει την αλήθεια, ακόμα και όταν φτάνει στα πιο δύσκολα προσωπικά ζητήματα.

Ένα βιβλίο γραμμένο με σεβασμό στη μνήμη του και στην κληρονομιά του, και μαζί άμεσο και αυθεντικό, με τα λόγια του απαράλλαχτα όπως βγήκαν από τα χείλη του: «Περιπέτεια, όλη η ζωή μου μια περιπέτεια…».

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς – Νεκροί και τραυματίες (video)

Γερμανία: Η αστυνομία της γερμανικής πόλης Τρίερ επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς, όπως μεταδίδει το Reuters. Τουλάχιστον...

Το κόλπο για να βρεις το κινητό σου όταν είναι στο αθόρυβο

Το να ψάχνεις το κινητό σου τηλέφωνο ενώ είναι στο αθόρυβο είναι με σιγουριά ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορούν να σου...

Μητσοτάκης για άρση lockdown: Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες (video)

«Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες αλλά με επιστημονικά δεδομένα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού. «Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια,...

Ελεύθερος ο Νότης Σφακιανάκης: Πότε θα γίνει η δική του (video)

Ο Νότης Σφακιανάκης οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο προκειμένου να δικαστεί. Στις 2 Δεκεμβρίου θα γίνει η δίκη του Νότη Σφακιανάκη ο οποίος συνελήφθη χθες (29.11.2020) σε...

Νότης Σφακιανάκης: Με χειροπέδες στον εισαγγελέα (video)

Ο γνωστός τραγουδιστής, Νότης Σφακιανάκης που συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής με ένα περίστροφο και μικροποσότητα ναρκωτικών έφτασε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί...

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης – Τι βρήκαν στο αυτοκίνητο του

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης, σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για έλεγχο τον γνωστό...

Ακολουθήστε μας

47,552ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

GNTM 3 – spoiler: Η δοκιμασία και η αποχώρηση παίκτη έκπληξη (photo)

Οι κορυφαίοι εννιά του GNTM 3, μετά την οριστική αποχώρηση του Εμμάνουελ, συνειδητοποιούν πως καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη, ιδίως όταν η...

Formula 1: Σοκαριστικό ατύχημα – 32″ μέσα στη φωτιά ο Γκροζάν (video)

Ένα σοβαρότατο ατύχημα προκάλεσε συναγερμό στο Grand Prix της Formula 1 στο Μπαχρέιν, δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση. Ο Γάλλος πιλότος της Haas Ρομέν Γκροζάν ολίσθησε...

Ραχήλ Μακρή: Σκληρή απάντηση για το εξώδικο στον Κοκλώνη (έγγραφο)

Η Ραχήλ Μακρή συμμετείχε στο J2US που παρουσιάζει Νίκος Κοκλώνης ο καθώς θέλησε να δώσει τα χρήματα που θα έπαιρνε για φιλανθρωπία αλλά έχει...

Αντιδήμαρχος Αθηναίων: Νοσταλγώ την αγαπημένη μου Aston Martin (photo)

Αντιδήμαρχος Αθηναίων: «Νοσταλγώ το σπίτι στο Baden Baden και την αγαπημένη μου Aston Martin». Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων. Την...

lockdown: Έρχεται παράταση – Πως θα λειτουργεί το click away (photo)

Βέβαιος πως το lockdown δεν θα τελειώσει τις 30 Νοεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, εμφανίστηκε ο γγ Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Κατά τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη,...

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης – Τι βρήκαν στο αυτοκίνητο του

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης, σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για έλεγχο τον γνωστό...
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF