Αθήνα, 12 Μαΐου, 2021

Κοντοί αναστήματος… της Πελαγίας Ν. Κατσούλη

κοντοί - ψηλοί
κοντοί – ψηλοί

Κοντοί αναστήματος… της Πελαγίας Ν. Κατσούλη

“Το ύψος του ανθρώπου αρχίζει από τα πόδια και φτάνει στο κεφάλι. Από εκεί και πάνω αρχίζει το ανάστημά του”.

Fronti nulla fides.

pelagia0 01Της: Πελαγίας Κατσούλη – pelagiakatsouli@gmail.com

Υπάρχει στην εποχή μας ανάστημα ή μιλάμε μόνο για μπόι;

Και είναι το μπόι ανάστημα; Προφανώς δεν διερωτώμαι  για το ύψος μας όταν στεκόμαστε όρθιοι, αλλά για το σύνολο των ηθικών ικανοτήτων μας.

Το σθένος δηλαδή, το επίπεδο, την αξία, την αξιοπρέπεια, το θάρρος, την εντιμότητα, το φιλότιμο, και γενικότερα για τις αξίες εκείνες που κάνουν έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει και να αποτελεί έμπνευση για  τους γύρω του.

Είτε πρόκειται για έναν πολιτικό ηγέτη, είδος εν ανεπαρκεία, είτε πρόκειται για έναν απλό πολίτη.

Γνωρίζουμε άραγε το ηθικό και ηγετικό διαμέτρημα, το «ύψος» των ανθρώπων που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον μας, αλλά και το δικό μας ανάστημα;

Τα ερωτήματα, ή καλύτερα η απορία διόλου ρητορική δεν είναι, καθώς όσο πλησιάζουμε στις εκλογές διαπιστώνω με θλίψη την έλλειψη «αναστήματος» δυστυχώς όχι μόνο εκείνων που διεκδικούν την «ευκαιρία» να μας οδηγήσουν για μια ακόμη φορά σε ένα μέλλον γεμάτο “λαγούς με πετραχήλια”, αλλά και ενός μεγάλου τμήματος του λαού.

Τουλάχιστον, όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης, από τα Κοινωνικά Δίκτυα και τους πάσης λογής διαλόγους σε μέρη κοινωνικής συναναστροφής…

Από την Μεταπολίτευση, μέχρι και σήμερα  αρκετοί- και όχι αδίκως- αναρωτιούνται τόσο για την πρόοδο και την ποιότητα της Δημοκρατίας που λέμε ότι αποκαταστάθηκε, όσο και για την παρακαταθήκη των 15 τελευταίων κυβερνήσεων στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Αν υποθέσουμε ότι η έναρξη της κρίσης το 2009 αποτελεί το τέλος της Μεταπολίτευσης (ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό το κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας έληξε με τη λήξη του ψυχρού πολέμου και κάποιοι άλλοι με τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου)* και την αρχή της νέας Μεταπολίτευσης, αυτό που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την Ελλάδα των μνημονίων, ή την μεταμνημονιακή Ελλάδα κατά Σύριζα, είναι η κομματοκρατία, οι πολιτικές ελίτ, ο ατομικισμός, ο διχαστικός λόγος, ο μηδενισμός και ο λαϊκισμός, γεγονός που δημιουργεί τάσεις αποδόμησης της πολιτικής.

Είτε με τη μορφή της συνολικής και συλλογικής αποδοκιμασίας, είτε με τη δαιμονοποίηση ή την αγιοποίηση πρακτικών και απόψεων. Εκείνο δε που δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για την πορεία ανοικοδόμησης της χώρας είναι η αδιαφορία και η παραίτηση της νέας γενιάς.

Η αδιαφορία των νέων (κατά πολλούς αποτέλεσμα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων) συχνά μεταφράζεται ως στείρα αγανάκτηση απέναντι στο πολίτευμα και τους υπηρετούντες αυτό, η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές βίας, ή ως απολιτικισμός που εκδηλώνεται με την απόχη από την εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι το χαμένο στοίχημα και η απόλυτη αποτυχία της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Λυπάμαι κύριοι, μετρηθήκατε «κοντύτεροι» των περιστάσεων!

Ο μηδενισμός και το τσουβάλιασμα -ιδιαίτερα μοντέρνες τάσεις και χρήσιμα εργαλεία των πολιτικών στην διαμόρφωση κομματικού κοινού- αφενός δεν μου ταιριάζουν και αφετέρου αδικούν τους πάντες, οφείλω  λοιπόν να ομολογήσω ότι υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.

Αναρωτιέμαι όμως εάν επαρκούν για να αλλάξουν τον ρου της σύγχρονης ιστορίας. Το πρόσφατο παράδειγμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και εάν δελεάζομαι να το διακωμωδήσω (ζήσαμε ομολογουμένως ανεπανάληπτες στιγμές) είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας που ονειρευόμαστε και φοβάμαι ότι δεν έχουμε τελικά κατακτήσει.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις γκαζόζες, τα ποιήματα για τον ηγέτη πρωθυπουργό, τις fast track διαδικασίες κατά το δοκούν; τους πρόθυμους με τις λευκές επιταγές; τους εξευτελιστικούς διαλόγους και τους λεκτικούς τραμπουκισμούς; τα διχαστικά μηνύματα και διλήμματα ένθεν κακείθεν; τα άδεια έδρανα όταν παίρνονταν αποφάσεις για τη ζωή μας;

Αλήθεια τι λυπηρή εικόνα τα άδεια έδρανα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι για να τα κατακτήσει το πολιτικό προσωπικό δίνει γη και ύδωρ…

Την ίδια ώρα, η παρουσία νέων ανθρώπων σε συγκεντρώσεις μίσους κομμάτων του αντιδημοκρατικού τόξου, η συνειδητή επιλογή της αποχής, ή από την άλλη η επιβράβευση δια της «σταυρώσεως» διαφόρων απίστευτων φαινομένων, όπως εμπόρων κηραλοιφών και ιδιόχειρων επιστολών του Χριστού, άλλων αδιευκρινίστου προελεύσεως τύπων που δηλώναν ότι διαθέτουν τα χρήματα για να αποπληρώσουν το ελληνικό χρέος, αλλά και των επαγγελματιών πολιτικών, οι οποίοι μετακινούνται αναλόγως των συμφερόντων (λες και δεν είναι υπόλογοι στο λαό για τις έδρες που τους εμπιστεύτηκε) δεν ξέρω κατά πόσο είναι σημεία των καιρών.

Ξέρω όμως ότι δεν περιποιούν τιμή για το σύνολο της κοινωνίας -όλων ημών δηλαδή- και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια αντιδημοκρατικών παραφυάδων.

Οι ευθύνες μοιράζονται μεταξύ ημών και υμών. Στην κοινωνία της πληροφορίας κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών!

Η συμμετοχή πρωτίστως και η ιδεολογική αντίσταση, ακόμη και σε αυτό που φαίνεται αδιανόητο, είναι η «μεζούρα» του δικού μας αναστήματος.

Κι όσο πετάμε την μπαλίτσα στην κερκίδα, παιχνίδι δεν θα γίνεται…

Δυστυχώς ακόμη και στην καθημερινή μας ζωή, το ανάστημα και το φιλότιμο, η έντονη δηλαδή συναίσθηση της τιμής που αποτελεί την κινητήρια δύναμη για κάθε λογής επιτεύγματα ή απλά για να φτιάχνει ωραίες παρέες και ωραίες ανθρώπινες σχέσεις, αναζητούνται.

Στην ταυτότητα μετράμε πόντους αλλά ξεχνάμε να μετρήσουμε ήθος… Ο Σίλλερ εναποθέτει στον ίδιο τον άνθρωπο την αξιοπρέπεια, φρονώ ότι κάτι γνώριζε παραπάνω.

Και για να δανειστώ κάτι που ο φίλος και συνάδελφος Βασίλης Βασιλόπουλος ανάρτησε τελευταία και με εκφράζει απόλυτα, «αν η ιστορία διδάσκει, ο Διογένης ζήτησε να θαφτεί κατακόρυφα για να είναι ο πρώτος όταν οι ηγέτες φέρουν τον κόσμο ανάποδα. Αυτό σαν περιστατικό διδάσκει και τον πολίτη και τον πολιτευόμενο».

P.S.

«Σουλούπι, μπόι, μικρομεσαίο, ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.

Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι, κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.

Κι από προσπάππου κι από παππού συγχρόνως μπούφος και αλεπού».

(Περιγραφή του Ρωμιού)

Γεώργιος Σουρής, 1853-1919.

  • Υπάρχουν άλλοι ικανότεροι και ειδικότεροι εμού για να αποφανθούν για την Μεταπολίτευση και τις αιτιώδεις ερμηνείες της.

http://boxnews.gr/pelagias-blog/72914-pws-kai-pou-xa8hke-h-egkyrh-kai-poiotikh-enhmerwsh-oeo/

youtube-box-news-logo

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,327ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF