Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Το Κόκκινο Ποτάμι: Το OPEN παρουσίασε τη νέα σειρά του Μανουσάκη (photos)

Ιωάννης Παπαζήσης, Μανούσης Μανουσάκης, Αναστασία Παντούση, Χάρης Τσιρκινίδης
Ιωάννης Παπαζήσης, Μανούσης Μανουσάκης, Αναστασία Παντούση, Χάρης Τσιρκινίδης

Το Κόκκινο Ποτάμι: Το OPEN παρουσίασε τη νέα σειρά του Μανουσάκη (photos)

Το Κόκκινο Ποτάμι: Το OPEN παρουσίασε τη νέα μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή «Το Κόκκινο Ποτάμι», την ημέρα της επετείου των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Από τις 19 Απριλίου και για έναν ολόκληρο μήνα το OPEN ανέδειξε και τίμησε την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

To μεσημέρι της 19ης Μαΐου, την ιστορική αυτή μέρα της επετείου των 100 χρόνων από τη γενοκτονία, το OPEN κορυφώνοντας το αφιέρωμα 100 Χρόνια Μνήμης -σε παράλληλο χρόνο με την έκτακτη 4ωρη ομώνυμη εκπομπή που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό 10.00-14.00 – παρουσίασε στο κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος τη νέα μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή «Το Κόκκινο Ποτάμι».

Η κινηματογραφικών προδιαγραφών σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», του σκηνοθέτη μεγάλων επιτυχιών, Μανούσου Μανουσάκη, βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, που μας ταξιδεύει στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από έναν θυελλώδη έρωτα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του OPEN, Τζώνη Καλημέρης, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Κόσμου, υπογράμμισε μια φράση του Ιβάν Σαββίδη, από την ομιλία του στο ΑΠΘ στα εγκαίνια του κέντρου ανάπτυξης πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, η  οποία εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων της διασποράς:

«Ξένοι στις χώρες που ζούμε και ξένοι στις πατρίδες μας».

«Είναι μια φράση του κ. Σαββίδη που έχει χαραχτεί μέσα μου βαθιά, ήταν από τα πρώτα πράγματα που μου είπε από τις πρώτες μας κιόλας συναντήσεις.

Πιαστήκαμε όλοι από αυτή τη φράση του κ. Σαββίδη, είχαμε την πρόταση αυτή του Μανούσου Μανουσάκη στα χέρια μας και αποφασίσαμε πως ήρθε η στιγμή να κάνει η τηλεόραση κάτι που οφείλει: να ζωντανεύει τις μνήμες. Ως Έλληνες πρέπει να φωτίσουμε στιγμές, καλές και κακές, που μας έχουν οδηγήσει σε αυτό που είμαστε σήμερα», είπε ο Τζώνη Καλημέρης.

Το Κόκκινο Ποτάμι: Το OPEN παρουσίασε

«Απέχουμε εδώ και αρκετά χρόνια από τις μεγάλες παραγωγές μυθοπλασίας. Έχουμε κάνει πολλές στο παρελθόν, έχουμε κάνει μεγάλες επιτυχίες, έχουμε ζωντανέψει βιβλία, έχουμε ζωντανέψει μύθους και αυτό οφείλει να έχει συνέχεια. Το βιβλίο «Το Κόκκινο Ποτάμι» μας το παρουσίασε ο Μανούσος. Στην αρχή των συζητήσεών μας ήμουν λίγο διστακτικός γιατί, πολλές φορές, όταν έχεις να κάνεις με ένα τόσο ισχυρό, τόσο έντονο και γεμάτο συναισθήματα βιβλίο υπάρχει ο κίνδυνος στην τηλεοπτική μεταφορά να κάνεις μια απλή καταγραφή. Όχι, όμως, με τον Μανούσο. Το Κόκκινο Ποτάμι ξετυλίγει μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία, που έχει ως φόντο την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, μια τραγωδία που αφορά όλο τον ελληνισμό. Μετά από τις πρώτες μας κουβέντες με τον Μανούσο κατάλαβα πως η πρόθεση είναι να κάνουμε μαζί άλλη μια μεγάλη επιτυχία».

Κατά την παρουσίαση προβλήθηκαν εντυπωσιακά πλάνα από τα γυρίσματα της σειράς, που θα κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο στο OPEN, με τον συντονιστή της εκδήλωσης, Πέτρο Κουσουλό να φωνάζει στη σκηνή τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, ο οποίος διηγήθηκε πώς η ιδέα που στριφογυρνούσε στο μυαλό του τα τελευταία 4 χρόνια άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

«Πριν 4 χρόνια άρχισε να στριφογυρνά στο μυαλό μου να ασχοληθούμε οι συνεργάτες μου και εγώ με τη διερεύνηση της σελίδας που αφορά στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Πριν τρία χρόνια που προβλήθηκε η ταινία Ουζερί Τσιτσάνη στο Νέο Πετρίτση, την παραμονή της μάχης του Ρούπελ, μια κυρία στο κοινό με ρώτησε γιατί δεν ασχολούμαστε με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν σαν να βρισκόταν στο μυαλό μου. Της απάντησα πως αυτή θα ήταν επόμενη δουλειά μας. Αυτή, λοιπόν, η κουβέντα πυροδότησε τη δράση μας. Μελετώντας τα γεγονότα καταλάβαμε πως η υποχρέωση να φωτίσουμε αυτή τη φάση της ιστορίας ήταν μια υποχρέωση προς όλους και κυρίως προς το εαυτό μας. Σύντομα διαπιστώσαμε τι μας ώθησε, υποσυνείδητα στην αρχή, να διερευνήσουμε αυτή την περίοδο. Ήταν τα κοινά σημεία του τότε και του σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα είναι ρευστά, αλλά επαναπαυόμαστε νομίζοντας πως τα πάντα γύρω μας, η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής μας, η τάξη είναι δεδομένα και απρόσβλητα. Έτσι πίστευαν και οι Έλληνες εκείνης της εποχής. Και κυριολεκτικά μέσα σε λίγα λεπτά, όλα ανατράπηκαν. Διώχθηκαν από τις εστίες τους, εξαναγκάστηκαν σε ατελείωτες πορείες, σε πείνα, δίψα, ληστεύτηκαν, σφάχτηκαν. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Και Το Κόκκινο Ποτάμι είναι ένα βιβλίο που καταγράφει την ιστορία μέσα από μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία. Όταν το διάβασα σκέφτηκα υγιώς εγωιστικά πως αυτό το βιβλίο γράφτηκε για μένα. Και ήρθα σε επαφή με το συγγραφέα του, Χάρη Τσιρκινίδη. Έτσι άρχισε μια συνεργασία που εξελίχθηκε σε φιλία. Όσο μελετούσαμε και διερευνούσαμε, το θέλω μας όλο αυτό να μετουσιωθεί σε μια τηλεοπτική σειρά έγινε μανία. Η μανία μετατράπηκε σε χαρά όταν το Open μας άνοιξε την αγκαλιά του», είπε ο Μανούσος Μανουσάκης.

Παιδί προσφύγων από τον Πόντο, ο συγγραφέας του βιβλίου, Χάρης Τσιρκινίδης, γεννήθηκε στο χωριό Λεκάνη του νομού Καβάλας. To σπίτι του  απείχε λίγα βήματα από αυτό του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου, ο οποίος ήταν μοναχός στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Τραπεζούντα του Πόντου. Με την επικράτηση των Μπολσεβίκων ο Σιδηρουργόπουλος βρέθηκε στις φυλακές του Τσαρίτζιν. Εκεί, όπως ο ίδιος διηγήθηκε στον Χάρη Τσιρκινίδη, γνωρίστηκε µε τον κεντρικό ήρωα του έργου μας, τον Μίλτο Παυλίδη.

Ο Χάρης Τσιρκινίδης ανέβηκε στη σκηνή και μοιράστηκε τις παιδικές του αναμνήσεις από τη γνωριμία με τον αρχιμανδρίτη που έγινε η έμπνευση για το βιβλίο του. Μιλώντας για τα δεινά που πέρασε η δική του οικογένειά, μέχρι να φτάσει από τον Πόντο στην Ελλάδα διωγμένη και κυνηγημένη, διέκοψε την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος, με το κοινό να τον καταχειροκροτεί.

Το Κόκκινο Ποτάμι
Το Κόκκινο Ποτάμι

Τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της σειράς, τον Μίλτο Παυλίδη και την Ιφιγένεια Νικολαϊδη στη σειρά ενσαρκώνουν ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση. Οι δύο ηθοποιοί μίλησαν με ενθουσιασμό για την πρόκληση που αποτελούν για εκείνους οι ρόλοι τους, με τον Ιωάννη Παπαζήση να μοιράζεται και τη δική του ιστορία, καθώς μεγάλωσε με τους Ποντίους παππούδες του από την πλευρά της μητέρας του και μέσα του έχει καταγραφεί ο πόνος από τις δικές τους αναμνήσεις.

Η ιστορία που διηγείται «Το Κόκκινο Ποτάμι» ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895. Ξεκινά όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 12χρονο γιο της, τον Μίλτο, µε την μόλις 9χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαϊδη.

Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, καθώς σύμφωνα µε το μουσουλμανικό νόμο αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου. Οι επιθέσεις των φανατικών Τούρκων θα αναγκάσουν τις δύο οικογένειες, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

ι δυο νέοι θα ξανασυναντηθούν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη 11 χρόνια μετά. Χωρίς να γνωρίζουν την οικογενειακή σχέση που τους δένει, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ένας έρωτας που θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά δεινά.

Στην εκδήλωση ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των τίτλων, σε σύνθεση Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Κώστα Μπαλαχούτη, με την αισθαντική ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που έχει γράψει τη μουσική για πολλές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, βρέθηκε στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου μαζί με μια ομάδα 9 μουσικών, ερμηνεύοντας ορχηστρικά κομμάτια από το soundtrack της σειράς, καθώς και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Η στιγμή που ο Μανούσος Μανουσάκης ανέβασε στη σκηνή σύσσωμο το καστ της σειράς, με τη σκηνή να γεμίζει από μια dream team Ελλήνων ηθοποιών καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Το Κόκκινο Ποτάμι θα προβληθεί από το OPEN το φθινόπωρο του 2019.

Ηθοποιοί: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Χαρά – Μάρα Γιαννάτου, Τατιάνα Παπαμόσχου, Δημήτρης Δρόσος, Σωτήρης Χατζάκης, Στέφανος Κυριακίδης, Πέτρος Ξεκούκης, Κώστας Ξηκομηνός, Αργύρης Πανταζάρας, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Παυλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιώργος Τσαμπουράκης, Θοδωρής Φρατζέσκος, Κέλλυ Γιακουμάκη καθώς και πολλοί ακόμα ταλαντούχοι ηθοποιοί.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μανούσης Μανουσάκης

Σενάριο: Νίκος Απειρανθίτης, Δώρα Μασκλαβάνου

Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Διευθυντής Μοντάζ: Κωνσταντίνος Αδρακτάς

Σκηνογράφος: Κατερίνα Ζουράρη

Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Μανουσάκη

youtube-box-news-logo

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Πολάκης κατά Πατούλη: Που δίνει για λεύκωμα 124.000 ευρώ (photo)

Με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη τα βάλε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Στο στόχαστρο του μπήκε ένα λεύκωμα για την ιστορία...

Τσελίκ: Απειλές πολέμου προς την Ελλάδα λόγω Πομπέο (video)

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέες προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο...

Κορονοϊός-Ελλάδα: Δραματική αύξηση στα νέα κρούσματα

Δείτε την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός και την έκρηξη στα νέα κρούσματα στην χώρα μας σήμερα 29 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση...

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν (αναλυτικά)

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού...

Μπογδάνος: Ζητά νομοθετική κατάργηση μπούρκας και νικάμπ

«Η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες» αναφέρει ο βουλευτής Α' Αθηνών της...

GNTM 3 – spoiler: Ποιος είναι ο πρώτος παίκτης που αποχωρεί (video)

Στο GNTM 3 παρακολουθήσαμε την πρώτη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν τα 10 αγόρια και τα 10 κορίτσια τα οποία κατάφεραν να περάσουν από τις...

Ακολουθήστε μας

47,363ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,630ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Τα νέα μέτρα κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ τα μεσάνυχτα

Αναπροσαρμόζεται το ωράριο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες από σήμερα τα μεσάνυχτα. Την κρισιμότητα της κατάστασης με τον κορονοϊό...

Μουζάκι: Ράγισαν και οι πέτρες στην κηδεία της φαρμακοποιού (video)

Τραγικές στιγμές καταγράφηκαν στο Μουζάκι, όπου συγγενείς, φίλοι και ολόκληρο το χωριό είπαν το ύστατο χαίρε στο θύμα της φονικής κακοκαιρίας. Η νεκρώσιμος ακολουθία της...

Καύκασος: Συγκρούσεις και φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο (video)

Οι μάχες κλιμακώθηκαν απότομα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του ορεινού θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ελέγχεται από τους Αρμένιους, και τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την...

Μουζάκι: Αυτή είναι η ατυχή φαρμακοποιός που βρέθηκε νεκρή (photo)

Σκύλος της αστυνομίας βρήκε τη σορό γυναίκας κάτω από λάσπες και φερτά υλικά περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου είχε εξαφανιστεί, πριν από...

Ρουβάς και Μερσεντές έκαναν parking το Ηρώδειο για διαφήμιση (photo)

Ο Σάκης Ρουβάς έκανε διαφήμιση στα social media του, πολυτελούς αυτοκινήτου έξω από το Ηρώδειο και η κίνηση αυτή προκάλεσε δεκάδες αντιδράσεις. Σάλος προκλήθηκε στο...

Μπογδάνος: Ζητά νομοθετική κατάργηση μπούρκας και νικάμπ

«Η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες» αναφέρει ο βουλευτής Α' Αθηνών της...