Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη – Του Ισίδωρου Καρδερίνη

Η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη
Ιταλία – ευρωζώνη

Η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη – Του Ισίδωρου Καρδερίνη.

Η Ιταλία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 1999, με πρωθυπουργό τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα του κόμματος «Δημοκρατική Αριστερά».

Αυτή η μοιραία συμμετοχή, που συνεπαγόταν την πλήρη απώλεια της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, αποτελεί αναμφίβολα την κύρια αιτία των απογοητευτικών επιδόσεων της ιταλικής οικονομίας.

Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σήμερα σε 1,94 τρισεκατομμύρια ευρώ και οι ρυθμοί ανάπυξης είναι εξαιρετικά αναιμικοί. Τον Ιανουάριο, η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτίμησε ότι η οικονομία θα αυξηθεί μόλις 0,6% φέτος.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), σύμφωνα με αξιόπιστους υπολογισμούς, αυξήθηκε τη χρονική περίοδο 1969-1998, που η χώρα είχε το εθνικό της νόμισμα, τη λιρέτα, κατά 104%, ενώ την περίοδο 1999-2016, που η χώρα είχε υιοθετήσει πια το ευρώ, μειώθηκε κατά 0,75%.

Από την άλλη πλευρά, την περίοδο 1999-2016 το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 26,1%, καθιστώντας τους πολίτες της εν λόγω χώρας τους πιο κερδισμένους μεταξύ των βασικότερων οικονομιών της ευρωζώνης.

Η Ιταλική οικονομία, λοιπόν, έχει συρρικνωθεί και συγχρόνως έχει το τρίτο μεγαλύτερο κρατικό χρέος στον κόσμο μετά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία κι ως εκ τούτου η διάσωσή της είναι ανέφικτη, αφού υπερβαίνει τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών.

Το χρέος της χώρας συγκεκριμένα ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα στο 132% και σε απόλυτους αριθμούς σε 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, από το 1999 και μετά, ξεκίνησε ο απότομος αναπτυξιακός κατήφορος της Ιταλίας. Η Fiat έπαψε να κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και η χώρα έχασε την ηγετική της θέση ως παραγωγού λευκών οικιακών συσκευών.

Πολλά εργοστάσια έκλεισαν και αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες. Εκατομμύρια, εξάλλου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βασίζονταν στην περιοδική υποτίμηση του νομίσματος, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ανεπάρκειες του ιταλικού οικονομικού συστήματος, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν πια έξω από τα ιταλικά σύνορα. Ποιες είναι αυτές οι ανεπάρκειες;

Προβλήματα στην αγορά εργασίας, χαμηλές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και την έρευνα, μεγάλη κρατική γραφειοκρατία, δυσλειτουργικό, δαπανηρό και αργοκίνητο σύστημα δικαιοσύνης, υψηλά επίπεδα διαφθοράς, φοροδιαφυγής, διαπλοκής και αποφυγής φόρων κ.ά..

Η ανεργία βρίσκεται στο 11% περίπου του εργατικού δυναμικού, η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή η ανεργία των νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, που ανέρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Istat, στο πολύ μεγάλο ποσοστό 30,8%, αποτυπώνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που σαρώνει σαν τυφώνας τη μεσογειακή χώρα του ευρωπαϊκού νότου.

Η φτώχεια έχει αναρριχηθεί στο πιο υψηλό ποσοστό από το 2005. Η τελευταία έκθεση της Istat κατέγραψε 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας το 2017.

Σε ποσοστιαία βάση το 6,9% των ιταλικών νοικοκυριών ζει σε απόλυτη φτώχεια, δηλαδή σε κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται οι ελάχιστες μηνιαίες δαπάνες για την απόκτηση ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών το οποίο, στο ιταλικό πλαίσιο και για μια οικογένεια με ορισμένα χαρακτηριστικά, θεωρείται απαραίτητο για ένα ελάχιστα αποδεκτό βιοτικό επίπεδο.

Η Ιταλία έχει ταυτόχρονα τα περισσότερα καταστήματα τραπεζών ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία χαρακτηρίζονται επιπρόσθετα από ένα λανθασμένο επιχειρηματικό μοντέλο, αφού επιβιώνουν μόνο από τους τόκους καθώς κι από τα εταιρικά δάνεια.

Έτσι, και με δεδομένο ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη είναι μηδενικά, οι τράπεζες λειτουργούν ζημιογόνα, έχοντας συσσωρεύσει επισφάλειες (κόκκινα δάνεια) που αγγίζουν σήμερα τα 290 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ (15% του ιταλικού ΑΕΠ), εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι χαμένα.

Η ιταλική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη στην κακοσχεδιασμένη νομισματική ένωση, μοιάζει, θα έλεγα παραστατικά, με ένα κουρασμένο άλογο, καταφορτωμένο με χρέη και κόκκινα δάνεια, που βαριανασαίνει στον ανηφορικό, και γεμάτο πέτρες και λακκούβες, δρόμο της ευρωζώνης, η οποία είναι ένα απίστευτα άκαμπτο σύστημα, ένας σιδερόφραχτος χώρος για 19 χώρες διαφορετικές σε παραγωγικότητα, πληθωρισμό, εμπορικό ισοζύγιο και τεχνολογική πρόοδο.

Το κόστος, ωστόσο, της καθυστέρησης της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη -την οποία αποτρέπει μέχρι σήμερα τουλάχιστον ένας εμφανής φόβος που διακατέχει το ιταλικό πολιτικό σύστημα για τις όποιες βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της εξόδου- θα αποδειχθεί τελικά σαφώς μεγαλύτερο από το κόστος της ρήξης στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 αστέρων M5S και της Λέγκας, που σχηματίστηκε τον Μάϊο του 2018, να καταθέσει έναν προϋπολογισμό για το 2019 με έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι προέχει η ενδυνάμωση της ιταλικής οικονομίας δια της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης καθώς και η ευημερία του ιταλικού λαού και όχι οι επιβληθέντες, από τη Γερμανία, αυστηροί δημοσιονομικοί κανονισμοί των Βρυξελλών που δεν το επιτρέπουν.

Η Ιταλία θα πρέπει επιτέλους να πάψει να υποχωρεί στις εντολές του Βερολίνου και να φοβάται τη ρήξη με τη γερμανική ευρωζώνη, γιατί είναι ικανή να επιστρέψει στη λιρέτα και να ανακτήσει ως εκ τούτου την πολιτική, οικονομική και θεσμική της κυριαρχία.

Εξακολουθεί να έχει, παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στην ευρωζώνη μετά τη Γερμανία, καθώς και την πέμπτη παγκοσμίως με συμμετοχή 19% στο ΑΕΠ της χώρας.

Η Ιταλία παράγει από αεροσκάφη, αυτοκίνητα, όπλα, ηλεκτρονικά συστήματα μέχρι αρώματα, παπούτσια και ρούχα. Η Ιταλία χρειάζεται, επίσης, και ενέργεια, δηλαδή φθηνό πετρέλαιο και φθηνό φυσικό αέριο, που δεν διαθέτει.

Θα μπορούσε, όμως, να εξασφαλίσει πετρέλαιο από την πρώην αποικία της, τη Λιβύη, και φυσικό αέριο από τη Gazprom. Έτσι, έχοντας χαμηλό κόστος παραγωγής κι ένα ευέλικτο εθνικό νόμισμα, θα γινόταν εξαιρετικά ανταγωνιστική.

Εν κατακλείδι, η Ιταλία πλέει σαν ένα τραμπαλισμένο καράβι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της ευρωζώνης όπου μαίνονται πολύ ισχυροί άνεμοι. Έτσι, αν η πολιτική της ηγεσία δεν πάρει, όσο είναι ακόμα καιρός, τη ρηξικέλευθη και σωτήρια απόφαση της επιστροφής στο εθνικό της νόμισμα, θα βουλιάξει με μαθηματική νομοτέλεια από τα τεράστια κύματα του ευρώ.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ισίδωρος Καρδερίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι μυθιστοριογράφος, ποιητής και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην τουριστική οικονομία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites σε όλο τον κόσμο.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχουν δημοσιευθεί σε ποιητικές ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά και λογοτεχνικές στήλες εφημερίδων. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία και τρία μυθιστορήματα. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ισίδωρος Καρδερίνης
Ισίδωρος Καρδερίνης

E-mail: skarderinis@hotmail.gr

http://boxnews.gr/bloggers/%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA/

youtube-box-news-logoπηγή: fairobserver.com

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Μιμή Ντενίση: Δύσκολες ώρες για τη γνωστή ηθοποιό (photo)

Οι τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολες για την γνωστή ηθοποιό Μιμή Ντενίση, αφού έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη της μαμά. Η Μιμή Ντενίση αποκάλυψε...

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Σταυρό στη Νέα Βύσσα στον Έβρο (video)

Σε κατάσταση πανικού ο Ερντογάν, έθεσε στη Μέρκελ ζήτημα για τον τεράστιο σταυρό που τοποθετήθηκε στη Νέα Βύσσα Έβρου και ο οποίος φαίνεται από...

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «lockdown» σε πλατείες

«Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες, διαφημιστικές καμπάνιες και συχνές περιπολίες συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Στη χαρτογράφηση των περιοχών όπου τις βραδινές ώρες συνωστίζονται πολίτες και...

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ

Την παραίτησή του υπέβαλε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το βράδυ της Δευτέρας. Σε επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Big Brother: Στα άκρα Μικρούτσικος και Βαρθακούρης

«Πρόβλημα» για το κανάλι του Φαλήρου τον ΣΚΑΪ σχετικά με το ριάλιτι Big Brother και τις σχέσεις του Ανδρέα Μικρούτσικου και του παρουσιαστή Χάρη...

ΕΝΦΙΑ: Παράταση λίγων ημερών για την πρώτη δόση

Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Παράταση λίγων ημερών αναμένεται να πάρει η πληρωμή της πρώτης δόση του Σεπτεμβρίου...

Ακολουθήστε μας

47,372ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,631ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Έρχεται ο Ιανός: LIVE η πορεία του – Έκτακτο μήνυμα Χαρδαλιά (video)

Η κακοκαιρία Ιανός αναμένεται να «επισκεφτεί» και την Ελλάδα τις επόμενες μέρες με την Γενική Γραμματεία Προστασίας Πολίτη να έχει σημάνει συναγερμό και τον...

Η πρεσβεία του Μεξικού άδειασε τον Μαυρίδη – Τι απαντά ο ίδιος (video)

Τι αναφέρει η πρεσβεία του Μεξικού σε ανακοίνωσή της για όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Μπενίτο Χουάρεζ» με τον Γιώργο Μαυρίδη. Νέα διάσταση στο «σίριαλ» της...

Ιανός: Ισχυρή καταιγίδα και άνεμοι 10 μποφόρ στη Ζάκυνθο (video)

Ιανός - Ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9-10 μποφόρ αλλά και πολύ δυνατή βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή τη στιγμή στη...

Εξαφανίστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρέθηκε νεκρός στην Άνδρο

Σε μία ακτή της Άνδρου έκλεισε με τον πλέον τραγικό τρόπο η υπόθεση της εξαφάνισης του 36χρονου διανομέα φαγητού Λαέρτη Μπεγιάι, τον Απρίλιο του...

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «lockdown» σε πλατείες

«Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες, διαφημιστικές καμπάνιες και συχνές περιπολίες συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Στη χαρτογράφηση των περιοχών όπου τις βραδινές ώρες συνωστίζονται πολίτες και...

Γιώργος Μάλλιος: Πέθανε ο γνωστός προπονητής του kick boxing

Ο Γιώργος Μάλλιος, ο οποίος ανέδειξε πολλούς αθλητές πολεμικών τεχνών, έφυγε από τη ζωή λόγω προβλήματος στους πνεύμονες. Ο Γιώργος Μάλλιος, ήταν προπονητής-θρύλος του kick...