Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Θυρεοειδής: Ρυθμιστής του Μεταβολισμού – Της Παρή Ράπτη (Ενδοκρινολόγος)

Θυρεοειδής - Παρή Ράπτη
Θυρεοειδής – Παρή Ράπτη

Θυρεοειδής: Ρυθμιστής του Μεταβολισμού – Της Παρή Ράπτη.

Θυρεοειδής, είναι πολύ συχνά να έχει κάποιος πρόβλημα με το συγκεκριμένο αδένα. Όζοι θερμοί ή ψυχροί, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Χασιμότο) και βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς) είναι τα πιο συχνά προβλήματα.

Θυρεοειδής πρόκειται για έναν ενδοκρινή αδένα, συμπαγή αποτελούμενο από δυο λοβούς οι οποίοι ενώνονται στο κάτω τμήμα τους με τον Ισθμό.

Μερικές φόρες υπάρχει και μια μικρή προσεκβολή που ονομάζεται, πυραμοειδής λοβός.Το βάρος του αδένα ανέρχεται στα 20-30 γραμμάρια.

Τοποθετημένος στο κάτω τμήμα του τραχήλου, μπροστά από τους πρώτους κρικοειδείς χόνδρους της τραχείας.

Παράγει δυο δραστικές ορμόνες την θυροξίνη Τ4 και την τριωδοθυρονινη Τ3 οι οποίες έχουν πολλαπλές και σημαντικές δράσεις στον οργανισμό.

Επίσης στον θυρεοειδή από τα παραθυλακιωδή κύτταρα παράγεται και η καλσιτονίνη η οποία ρυθμίζει το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα.

Η φυσιολογική σύνθεση και ο ρυθμός παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών, εξαρτάται:

α) από την βασική πρώτη ύλη ,το ιώδιο.

β) από θυρεοειδικά ένζυμα και συστήματά υπεύθυνα για την σύνθεση τους.

γ) από την υποφυσιακή TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη) που διαμέσου της κυκλοφορίας του αίματος , διεγείρει την ορμονική παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Η έκκριση της TSH, ρυθμίζεται από την υποθάλαμικη TRH.

δ) τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών ,που κυκλοφορούν στο αίμα όμως έχουν μια παλίνδρομη δράση στην υποφυσιακη TSH. Και σχεδόν αυτορυθμίζονται.(feedback)

Στην ουσία υπάρχει ένα λειτουργικό κύκλωμα που η εύρυθμη λειτουργία του απαιτεί την σωστή λειτουργία όλων των επιμέρους τμημάτων.

Ιώδιο: Για την καθημερινή σύνθεση και έκκριση φυσιολογικών ποσών των θυρεοειδικών ορμονών είναι απαραίτητες επαρκείς ποσότητες ιωδίου οι οποίες προσλαμβάνονται από τις τροφές και το νερό.

Η λήψη 100-500 mg την ημέρα, είναι επαρκής για τις ανάγκες του αδένα. Τροφές πλούσιο σε ιώδιο είναι: γαρίδες, αστακοί, ψάρια, αυγά, τυροκομικά, αγελαδινό γάλα.

Η βιολογική σημασία των θυρεοειδικών ορμονών είναι μεγάλη. Σχεδόν δεν υπάρχουν κύτταρα στον οργανισμό που να μην επηρεάζονται άμεσα η έμμεσα από τις θυρεοειδικές ορμόνες.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Στην τυπική του μορφή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονα και εμφανή συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί συχνά να αντιληφθεί ότι βρίσκεται μπροστά σε ασθενή που πάσχει από υπερθυρεοειδισμό μόνο και μόνο από την συμπεριφορά του.

Είναι ευερέθιστος, υπερκινητικός, νευρικός και ευσυγκίνητος.

Μιλάει έντονα και αλλάζει γρήγορα θέμα συζήτησης. Συχνά παθαίνει κρίσεις πανικού ή ξεσπά σε λυγμούς χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Έχει μειωμένη μνήμη και αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης, ενώ υποφέρει από αϋπνίες και δεν αντέχει τη ζέστη.

Στην παραμικρή προσπάθεια έχει έντονη εφίδρωση και το δέρμα του είναι σχεδόν πάντα ζεστό και υγρό.

Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης είναι ότι τα μαλλιά λεπταίνουν και αραιώνουν, ενώ τα άκρα των χεριών όταν βρίσκονται σε έκταση έχουν ένα ελαφρύ τρέμουλο.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αύξηση των καρδιακών παλμών, δύσπνοια και αρρυθμίες και στο επίπεδο των ματιών εξόφθαλμο.

Η φυσική κατάσταση του ασθενούς λοιπόν είναι αρκετά χαρακτηριστική, και αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η ασθένεια συχνά συνοδεύεται από απώλεια βάρους – αρκετά κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες παρά την κανονική ή και αυξημένη όρεξη – η διάγνωση για τον ενδοκρινολόγο είναι αρκετά εύκολη.

Πέρα όμως από την κλινική εικόνα, ο γιατρός έχει στην διάθεσή του πολλές εργαστηριακές εξετάσεις για την τεκμηρίωση της θυρεοειδοπάθειας.

Οι θεραπευτικές δυνατότητες στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού είναι τρεις: η φαρμακευτική χορήγηση δισκίων που αναστέλλουν τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και η χειρουργική επέμβαση.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι εξατομικευμένη υπόθεση και εξαρτάται από την ηλικία της ασθενούς, το μέγεθος του θυρεοειδούς, τη συχνότητα των υποτροπών της νόσου κ.λ.π.

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου μπορεί να είναι η καταβολή των δυνάμεων και η κόπωση.

Οι επιπτώσεις στο δέρμα είναι η ξηροδερμία, η αφυδάτωση και η τριχόπτωση, ο ασθενής επίσης εμφανίζει βραδυκαρδία, βραδύπνοια και βραδύνοια.

Σε ψυχολογικό επίπεδο παρατηρείται κατάθλιψη και σύγχυση, έλλειψη συγκέντρωσης, αποπροσανατολισμό, που στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να φτάσει μέχρι και άνοια.

Μπορεί να παρατηρηθεί και αύξηση σωματικού βάρους χωρίς αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης τροφής.

Ωστόσο τα συμπτώματα σε περιπτώσεις υποκλινικού υποθυρεοειδισμού, δεν είναι πάντα ευδιάκριτα, και μπορεί να μας παραπλανήσουν ως συμπτώματα άλλης νόσου.

Για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού -χορηγείται συνήθως συνθετική θυροξίνη. Δίνει στοιχεία για την χειρουργική εξαίρεση ή την απλή παρακολούθηση ή θεραπεία του/των όζων.

Ο συνδυασμός των πληροφοριών από το υπερηχογράφημα, συχνά με Doppler (αιμάτωση), του ορμονικού προσδιορισμού και κάποιων εξειδικευμένων εξετάσεων FNA όταν χρειαστεί, δίνουν αρκετά ασφαλή συμπεράσματα για την φύση και την αντιμετώπιση τους.

Τις περισσότερες φορές οι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν καμία ενόχληση απλά εντοπίζονται τυχαία μετά από επίσκεψη στα πλαίσια ενός ιατρικού ελέγχου ρουτίνας ή αποτελούν τυχαίο ή άλλο απεικονιστικό εύρημα που πραγματοποιείται για άλλους λόγους.

Το πρώτο στάδιο διερεύνησης είναι ο καθορισμός της καλοήθους ή μη φύσεως τους και μετά η επιλογή τρόπου αντιμετώπισης.

Ο θυρεοειδής μπορεί να παρουσιάζει μειωμένη λειτουργία εξαιτίας χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών, όπως (χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδιτιδα) ή θυρεοειδής Hashimoto, που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες υποθυρεοειδισμού, η οποία εξελίσσεται αργά, χωρίς έντονη συμπτωματολογία αρχικά.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμου εγκαθίστανται, με ήπιο τρόπο και σιγά σιγά, κατά την διάρκεια των ετών.

Η εικόνα μπορεί να χαρακτηρίζεται από εύκολη κόπωση που αρχικά δεν είναι έντονη.

Δυσανεξία στο κρύο, μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης, βραδυψυχισμό βραδυκαρδία, αύξηση σωματικού βάρους, οίδημα προσώπου και σώματος.

Η διάγνωση γίνεται εύκολα επί τη βάση των αυξημένων τιμών της TSH, την υπέρηχογραφική εικόνα του παρεγχύματος του θυρεοειδούς που εμφανίζει ανομοιογένεια και ινώδη στοιχεία. Η θεραπεία βασίζεται, όταν χρειαστεί με λήψη θυροξίνης per os.

Θυρεοειδής
Θυρεοειδής

Οι 4 βασικές εξετάσεις:

– Η ψηλάφηση:

Ο γιατρός εξετάζει το λαιμό του ασθενούς. Αν ο θυρεοειδής είναι φυσιολογικός, δεν μπορεί να τον ανιχνεύσει. Ο αδένας γίνεται αντιληπτός κυρίως όταν καταπίνουμε.

– Ο ορμονικός προσδιορισμός:

Πρόκειται για μια εξέταση αίματος που μετρά τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3, Τ4 και TSH και τα ελεύθερα κλάσματά τους, θυρεοσφαιρίνη, καλσιτονίνη και αντιθυρεοειδικά αντισώματα κλπ.

– Υπερηχογράφημα:

Δίνει στοιχεία για την χειρουργική εξαίρεση ή την απλή παρακολούθηση ή θεραπεία του/των όζων. Ο συνδυασμός των πληροφοριών από το υπερηχογράφημα, συχνά με Doppler (αιμάτωση), του ορμονικού προσδιορισμού και κάποιων εξειδικευμένων εξετάσεων FNA όταν χρειαστεί, δίνουν αρκετά ασφαλή συμπεράσματα για την φύση και την αντιμετώπιση τους.

Τις περισσότερες φορές οι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν καμία ενόχληση απλά εντοπίζονται τυχαία μετά από επίσκεψη στα πλαίσια ενός ιατρικού ελέγχου ρουτίνας ή αποτελούν τυχαίο ή άλλο απεικονιστικό εύρημα που πραγματοποιείται για άλλους λόγους. Το πρώτο στάδιο διερεύνησης είναι ο καθορισμός της καλοήθους ή μη φύσεως τους και μετά η επιλογή τρόπου αντιμετώπισης.

– Το σπινθηρογράφημα:

Πρόκειται για απεικονιστική μέθοδο που δίνει πληροφορίες για την λειτουργικότητα του θυρεοειδούς. Π.χ. υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, τοξικό αδένωμα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί παρακέντηση με λεπτή βελόνα, εύκολη και ανώδυνη εξέταση, που μας προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά των κυττάρων.

Διάγνωση θυρεοειδικών παθολογιών με απεικονιστικές μεθόδους.

Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς προσφέρει πληροφορίες πολύ πιο ακριβείς και για την μορφολογία αλλά ακόμα και για την λειτουργία του αδένα.

Οι ενδείξεις της πραγματοποίησης της υπερηχογραφίας είναι:

Η ανάδειξη διαταραχής στην θυρεοειδικη λειτουργία (υπέρθυρεοειδισμος ή υποθυρεοειδισμος).

Ο Εντοπισμός ψηλάφησης μάζας στην περιοχή.

Η υπερηχογραφια επιτρέπει την μέτρηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς καθώς και την μάζα του. Λήψη πληροφοριών της μορφολογίας του πληροφορίες για ύπαρξη πιθανής θυροειδιτιδος.

Μελέτη της αιμάτωσης του αδένα λαμβάνοντας έτσι πληροφορίες για την λειτουργικότητα και την μεταβολική λειτουργία, διαμέσου της χρήσης τεχνικής doppler. Καταγραφή πιθανών οζιδίων.

Μέτρηση των διαστάσεων και περιγραφή άλλων χαρακτηριστικών τους.

Εκτίμηση για περαιτέρω διερεύνησης ,του διαμέσου λεπτής βελόνας και κύτταρο λογικής εξέτασης.

Διερεύνηση για ύπαρξη διόγκωσης λεμφαδένων καθώς και επαναληπτική παρακολούθηση και αξιολόγηση, του θυρεοειδούς.

Όζοι, είναι σχηματισμοί διαφορετικών διαστάσεων και υφής, συνήθως περιγεγραμμένοι κάποιες φορές με ασαφή όρια, ελαστικοί υπόσκληροι ή και κυστικοί, μονήρης η πολλαπλοί, βρίσκονται εντός του παρεγχύματος του θυρεοειδούς συνήθως καλοήθους μορφολογίας.

Ανάλογα με τις διαστάσεις και την υφή άλλοτε είναι ψηλαφητοί άλλοτε όχι. Ο εντοπισμός και η λεπτομερής απεικόνισης των διαστάσεων, της ήχογενειας, της αιμάτωσης, του αριθμού, μέσω του υπερηχογραφικού ελέγχου είναι καθοριστικοί για την διαφορική διάγνωση και την αντιμετώπιση τους.

Σε περιπτώσεις που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να είναι απαραίτητη η παρακέντηση με λεπτή βελόνη η οποία δίνει σημαντικές πληροφορίες. Η μέθοδος είναι εύκολη ακίνδυνη και ανώδυνη.

Ο θυρεοειδής μπορεί να παρουσιάζει μειωμένη λειτουργία εξαιτίας χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών, όπως (χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα) ή θυρεοειδής Hashimoto, που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες υποθυρεοειδισμού, η οποία εξελίσσεται αργά, χωρίς έντονη συμπτωματολογία αρχικά.

Υπερηχογράφημα:

Δίνει στοιχεία για την χειρουργική εξαίρεση ή την απλή παρακολούθηση ή θεραπεία του/των όζων.

Ο συνδυασμός των πληροφοριών από το υπερηχογράφημα, συχνά με Doppler (αιμάτωση), του ορμονικού προσδιορισμού και κάποιων εξειδικευμένων εξετάσεων FNA όταν χρειαστεί, δίνουν αρκετά ασφαλή συμπεράσματα για την φύση και την αντιμετώπιση τους.

Τις περισσότερες φορές οι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν καμία ενόχληση απλά εντοπίζονται τυχαία μετά από επίσκεψη στα πλαίσια ενός ιατρικού ελέγχου ρουτίνας ή αποτελούν τυχαίο ή άλλο απεικονιστικό εύρημα που πραγματοποιείται για άλλους λόγους.

Το πρώτο στάδιο διερεύνησης είναι ο καθορισμός της καλοήθους ή μη φύσεως τους και μετά η επιλογή τρόπου αντιμετώπισης.

pari newΤης: Παρή Ράπτη, Ιατρός Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος – Συγγραφέας

twitter-logo-boxnews

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Φωτιά στη δομή μεταναστών στη Σάμο (video)

Πυρκαγιά ξέσπασε στην δομή μεταναστών στην Σάμο προκαλώντας πανικό σε όσους διαμένουν εκεί και σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Hlektra.gr, η...

Κορονοϊός: Μειώθηκαν τα κρούσματα – Έκρηξη των διασωληνωμένων

Με τα νέα μέτρα να ισχύουν από αύριο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 170 νέα κρούσματα κορονοϊού και έκρηξη των διασωληνωμένων. Η επίσημη ανακοίνωση: Σήμερα ανακοινώνουμε 170...

Θήβα: Θανατηφόρο τροχαίο με φορτηγό 1 νεκρός – 3 τραυματίες (photo)

Ένας νεκρός και τρεις σοβαρά τραυματίες είναι ο απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που συνέβη το πρωί της Κυριακής στον δρόμο Χαλκίδας - Θηβών, κοντά...

Νέα μέτρα στην Αττική – Όλο και πιο κοντά στο lockdown

Ποιες οι νέες απαγορεύσεις και τα νέα μέτρα, πώς θα πηγαίνουν δουλειά οι εργαζόμενοι, ποιες οι νέες υποχρεώσεις των εργοδοτών. Ένα από τα κρισιμότερα 10ήμερα...

Τσίπρας για κυβέρνηση: Εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη (video)

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν από τις πλημμύρες και τη συμπαράστασή του στους συμπολίτες που καταστράφηκαν οι περιουσίες...

Δημήτρης Καρανικόλας: Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ (video)

Ο Δημήτρης Καρανικόλας είχε χαράξει τη δική του πορεία στη δημοσιογραφία. Σε ηλικία 59 ετών έφυγε από τη ζωή. Ο εκλιπών γεννήθηκε στον Άλιμο, το...

Ακολουθήστε μας

47,374ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,629ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

ΕΣΗΕΑ: Στο πειθαρχικό ο Στέφανος Κασιμάτης για άθλιο σχόλιο

Στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για άθλιο σχόλιο, ο Στέφανος Κασιμάτης, που έκανε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στην οποία εργάζεται. Το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε τη...

Τούρκοι μπήκαν παράνομα στον Έβρο – Επιτέθηκαν σε κτηνοτρόφο

Τούρκοι μπήκαν παράνομα στον Έβρο, επιτέθηκαν σε νεαρό κτηνοτρόφο στον κάμπο Φερών και βρέθηκαν όλοι μαζί στο τμήμα. Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα...

Πέτρος Μουρατίδης: Πέθανε από κορονοϊό ο επιχειρηματίας (photo)

Ο Πέτρος Μουρατίδης επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη έφυγε από τη ζωή και σκόρπισε θλίψη στους αγαπημένους του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών...

Πάνος Ρεντούμης: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ηθοποιός

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης και την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο γνωστός ηθοποιός σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε νεκρός...

Καιρός-ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»

Ο καιρός χαλάει από αύριο το απόγευμα και η ΕΜΥ εξέδωσε ήδη το πρώτο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για το φθινόπωρο! Έρχεται ο «Ιανός». Παρασκευή η...

Πέτσας: Έρχεται κατάλογος με νέα μέτρα για την Αττική

Ο κύριος Πέτσας ανέφερε πως καταρτίζεται κατάλογος με περιοριστικά μέτρα στην Αττική με εντολή του πρωθυπουργού. Κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού...