Αθήνα, 25 Οκτωβρίου, 2020

Δημήτρης Ιορδάνης – Μιλά για τα καταστήματα IORDANIS και το νέο κατάστημα στη Λεμεσό (συνέντευξη)

Δημήτρης Ιορδάνης - IORDANIS
Δημήτρης Ιορδάνης – IORDANIS

Δημήτρης Ιορδάνης – Μιλά για τα καταστήματα IORDANIS και το νέο κατάστημα στη Λεμεσό.

Στο DNA του κουβαλά μια ιστορία 40 χρόνων και βάλε στον τομέα της χρυσοχοΐας. Από τον παππού στον πατέρα και από τον πατέρα στα παιδιά. Ο Δημήτρης Ιορδάνης μιλά για την πορεία των καταστημάτων IORDANIS κάνοντας σταθμό στο ολοκαίνουριο κατάστημα της εταιρίας στη Λεμεσό.

Τι είναι αυτό που σας έφερε στο νησί μας;

Αρχικά η καταγωγή μου! Προέρχομαι από δύο ιστορικά, όμορφα και πονεμένα μέρη, το ένα είναι η Αττάλεια από την πλευρά του πατέρα μου και το άλλο είναι η Κύπρος από την πλευρά της μητέρας μου. Ως εκ τούτου η ίδια η ζωή μας έφερε στην Κύπρο, το δεύτερό μας σπίτι, η οικογένεια και οι φίλοι.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε έτσι ώστε να πάρετε την απόφαση και ν’ ανοίξετε ένα νέο κοσμηματοπωλείο IORDANIS στη Λεμεσό;

Καταρχήν η επιχείρηση έχει φίλους και πελάτες από τη Λευκωσία και από τη Λεμεσό που τους εξυπηρετεί εδώ και χρόνια μέσα από το κατάστημα της Κηφισιάς ή του Χαλανδρίου, όταν τα επισκέπτονται. Έτσι γνωρίζουμε το αξιόλογο κοινό της Λευκωσίας και θα τολμήσω να πω πως σκοπεύουμε να το προσεγγίσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο μέσα από ενέργειες που θα γνωρίσετε στο κοντινό μέλλον.

Παρόλα αυτά η επιλογή της Λεμεσού, σαφώς και δεν είναι εμπορικά τυχαία και για να είμαι ειλικρινής δεν υπήρξε καν διαδικασία επιλογής για την έναρξη των δραστηριοτήτων μας στην Κύπρο. Καμιά φορά όταν εμφανίζεται μια ευκαιρία απλώς την αρπάζεις.

Έτσι και σε εμάς, όταν μας κάλεσαν για την απονομή μιας τιμητικής ευχαριστήριας πλάκας από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, μου προτάθηκε η ιδέα ενός καταστήματος στη Λεμεσό που θα αποδίδει σταθερά το 10% των πωλήσεων υπέρ του Σωματείου. Αυτό με ενθουσίασε τόσο εμένα όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιχείρησής μας.

Θα έλεγα πως η ενασχόλησή σας με το κόσμημα βρίσκεται στο DNA σας. Πείτε μου για αυτή τη μεγάλη ιστορία που κουβαλά το όνομά σας στο χώρο.

Η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο έγινε όταν ήμουν παιδί, όπου ο πατέρας μου ως καθηγητής στη σχολή αργυροχρυσοχοΐας έκανε ένα τεστ σε κάθε καινούριο μαθητή του. Σε μια ίσια πλάκα από ασήμι σχεδίαζε με μαρκαδόρο ένα σταυρό και στη συνέχεια έπρεπε ο μαθητής να ακολουθήσει με τη σέγα τη γραμμή του μαρκαδόρου. Ακούγεται εύκολο αλλά στην πράξη, μόνο ένας στους εκατό καταφέρνει να κάνει ίσιο το σταυρό.

Οπότε ο πατέρας βλέποντάς με ως παιδί να τον κοιτάω με όρεξη όταν εργαζόταν στον πάγκο του αποφάσισε να με βάλει στη διαδικασία του τεστ σε ηλικία 12 ετών και το αποτέλεσμα τον ενθουσίασε. Έκτοτε, κάθε Σάββατο συνήθιζα να πηγαίνω μαζί του στη δουλειά και καθόμουν με τις ώρες να παρακολουθώ στο εργαστήριο τεχνικές από διάφορους τεχνίτες που εργάζονταν πάνω στο τουριστικό κόσμημα, που τότε ο πατέρας μου διακινούσε σε χονδρικό εμπόριο σε όλη τη Ελλάδα και σαφώς όλα μου τα σχέδια για το μέλλον ήταν σχετικά με τον κλάδο της χρυσοχοΐας.

Έτσι και έκανα, το 2002 αμέσως μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ πέρασα στη σχολή Λογιστικής του Πειραιά, πήγα στην Αμερικάνικη Σχολή Ορυκτολογίας και Χρυσοχοΐας στο Λονδίνο από όπου αποφοίτησα με εξειδικεύσεις στον τομέα του χειροποίητου κοσμήματος, των διαμαντιών και των πολυτίμων λίθων και έτσι έγινα μέλος του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ορυκτολογίας, γνωστό ως GIA.

Στη συνέχεια θέλοντας να διευρύνω τις γνώσεις μου, από πλευράς πρακτικής, δοκίμασα τον εαυτό μου και με στόχο να αποκτήσω τον εμπορικό τίτλο «Gem Hunter», ταξίδεψα στα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίου διαμαντιών και πολυτίμων λίθων στο κόσμο.

Λίγα χρόνια αργότερα, μαζεύοντας γνωριμίες και εμπειρίες από έναν κλάδο στον οποίο μεγάλωσα, θέλησα έντονα να αναδιοργανώσω την επιχείρηση του πατέρα μου στην Ελλάδα, οπόταν το 2011 που επέστρεψα και σε συνεργασία με τον πατέρα μου και τα δύο αδέλφια μου αναζωπυρώσαμε τη θέληση για πολυτέλεια σε μια περίοδο όπου είχε επηρεαστεί τόσο η οικονομία, όσο και τα έθιμα που περνούν από το δικό μας κλάδο.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή των σαράντα χρόνων, τι έχει αλλάξει στο κόσμημα;

Πραγματικά πολλά! Τόσα που μου είναι δύσκολο να απαντήσω. Χωρίς ανάλυση θα πω, πως οι αλλαγές στο κόσμημα είναι κυρίως στις τεχνικές δημιουργίας που ακολουθούν τη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Παράλληλα, οι συμβολισμοί και οι αξίες που ακολουθούν ένα κόσμημα όταν χαρίζεται είναι κάτι το μοναδικό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εκτός αυτού βέβαια, αξίζει να σημειώσει κανείς την επενδυτική ικανότητα του χρυσού κοσμήματος που είναι μοναδική τόσο στα είδη υψηλής κοσμηματοποιίας αλλά ακόμα και σε πιο μαζικής παραγωγής χρυσά κοσμήματα που όπως φάνηκε και στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης των τελευταίων ετών έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στα τόσα μέτωπα που ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωπα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ποιες είναι οι προοπτικές στο χώρο του κοσμήματος;

Στις μέρες μας ευκαιρίες δεν υπάρχουν, αλλά δημιουργούνται και αυτό σημαίνει πως για να επιβιώσεις πρέπει να ξεπεράσεις αρχικά τον ανταγωνισμό που πλέον σε όλους τους κλάδους είναι πολύ υψηλός αλλά στη συνέχεια και τον εαυτό σου. Για να δημιουργηθούν ευκαιρίες σε έναν κλάδο θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της ζήτησης σε κάτι που έχει έλλειψη προσφοράς.

Όπως όταν δίνεις τη δυνατότητα στην επιχείρησή σου και της παρέχεις όλα τα εφόδια να αντεπεξέλθει σε μια περίοδο που ενώ η ζήτηση έχει πέσει εσύ αυξάνεις τις επιλογές της προσφοράς βελτιώνοντας τη με συνδυασμό προϊόντων και υπηρεσιών.

Άρα η απάντηση στο ερώτημα που δημιουργείται, πώς μετατρέπουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία, φανερώνεται όταν παρατηρούμε στην αγορά ότι οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο με το «μυαλό» και όχι με το «συναίσθημα», ενώ παράλληλα ενημερώνονται και συγκρίνουν πολύ περισσότερο από το παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγοράζουν οι άνθρωποι.

Συνεχίζουν να ανταλλάζουν δώρα σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο καθώς και να αγαπούν, να ερωτεύονται, να γιορτάζουν, να παντρεύονται, να βαφτίζουν τα παιδιά τους και σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση απολαμβάνουν την αξία ενός κοσμήματος. Εδώ έρχεται η δική μας συμμετοχή να παίξει αποφασιστικό ρόλο.

Οφείλουμε να παρέχουμε διαφοροποίηση από τις «κοινές» επιλογές και εξατομίκευση, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσωπικές επιλογές του πελάτη με τη ζεστασιά και τη φροντίδα σε προσωπικό επίπεδο, με τιμές που θα ανταποκρίνονται στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα αλλά και στην αξία των προϊόντων μας. Σε αυτό το πνεύμα εστιάζονται οι προσπάθειες της επιχείρησής μας και είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα κοσμηματοπωλεία IORDANIS και σας προτιμούν οι πελάτες σας;

Η ικανότητά μας να δημιουργούμε μοναδικά κοσμήματα υψηλής ποιότητας και αισθητικής σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα πολύτιμων λίθων είναι η ειδικότητά μας. Έχοντας μεράκι και αγάπη για την τέχνη μας, χρησιμοποιούμε την κουλτούρα και τα γούστα του εκάστοτε πελάτη για να καταλήξουμε στο ύφος, τα υλικά και το σχεδιασμό για ένα κόσμημα ή αντικείμενο αντάξιο των προσδοκιών τους.

Παράλληλα ένα πλήρως σύγχρονα οργανωμένο εργαστήριο είναι έτοιμο να υποδεχθεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς με δυνατότητες επιλογών που οι περισσότεροι ανακαλύπτουν στην εξέλιξη της γνωριμίας μας όπως έτυχε μια φορά και μας ζητήθηκε να φτιάξουμε τον γνωστό φοίνικα του Ντουμπάι σε μανικετόκουμπα και βέβαια πολύ επιτυχώς εντυπωσίασε. Σαφώς ανταπόκριση βρίσκουν και οι εναλλακτικές προτάσεις μας για τις ανάγκες των γεγονότων που θέλει κάποιος σε πιο προσιτό επίπεδο όπως είναι τα μονόπετρα με μαύρο διαμάντι.

Και επιλέγοντας πάντα τα καλύτερα από τα πιο ειδικευμένα εργοστάσια κοπής διαμαντιών στον κόσμο καταλήγουν στους πελάτες μας με πιστοποίηση από το Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής «GIA». Έτσι μπορούμε να αναλαμβάνουμε όλων των ειδών παραγγελίες από κοσμήματα για παραλλαγές, επισκευές ή εξαρχής σχεδίαση και κατασκευή μέχρι και επαγγελματικά δώρα.

Βέβαια εκτός της επαγγελματικής κατάρτισης κάτι που έχει επίσης ιδιαίτερη αξία και οι πελάτες εκτιμούν και μας επιλέγουν είναι οι σχέσεις που αναπτύσσουμε μαζί τους. Είτε ιδιώτες είτε εταιρίες πάντα σεβόμαστε τον άνθρωπο και την αξία που μας δίνει επιλέγοντας εμάς.

Παράλληλα με τη ζεστασιά που παρέχουμε λόγω του ότι είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και τη λειτουργούμε οι ίδιοι, καταφέρνουμε να κερδίζουμε καινούριους φίλους που γίνονται πελάτες.

Ποιο το motto σας;

Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

πηγή: Περιοδικό Hello! Κύπρου, τεύχος 124 – Από τον: Τάσο Ευαγγέλου

twitter-logo-boxnews

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Το διεθνές luxury brand Carlo Dali και στην Ελλάδα (photo)

Η Carlo Dali London με έδρα το Λονδίνο, ήρθε και στην Ελλάδα για εκείνους που η πολυτέλεια δεν είναι απλώς μια δήλωση, αλλά τρόπος...

Μακρόν: Ανακαλεί τον πρέσβη στην Άγκυρα – Επικίνδυνη η πολιτική Ερντογάν (video)

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι ο ένοικος του...

Αμαλιάδα: 23χρονη φοιτήτρια σκοτώθηκε ακαριαία σε τροχαίο (video)

H 23χρονη φοιτήτρια σκοτώθηκε τα ξημερώματα, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Αμαλιάδα. Ο ξάδερφος της, χαροπαλεύει. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η δίκυκλη μοτοσυκλέτα...

Η Τουρκία δεν είναι μόνη της, ούτε είναι απομονωμένη – Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, δημιουργεί σοβαρό ρήγμα στη συμμαχία, αγοράζοντας απαγορευμένα όπλα από τον αιώνιο αντίπαλο τη Ρωσία.  Του: Κρικόρ Τσακιτζιάν Η Ρωσία στέκεται...

Αλ Σίσι σε Μητσοτάκη: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι φέρεται να προειδοποίησε την ηγεσία της Ελλάδας και της Κύπρου για τον ρόλο της Τουρκίας. Η απόρρητη ενημέρωση...

Χρυσή Αυγή – Νίκος Μιχαλολιάκος: Αυτό είναι το κελί του στη φυλακή (video)

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Εικόνες από το κελί του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, μετέδωσε το Mega. Στη...

Ακολουθήστε μας

47,337ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,640ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Κορονοϊός-Ελλάδα: Πάνω από 400 νέα κρούσματα – 9 θάνατοι

Στα 438 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Εκ των οποίων 32 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές και...

Η εισαγγελέας ζητεί αναστολή για όλους της Χ.Α πλην Ρουπακιά

Η εισαγγελέας της έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, για ακόμα μια φορά προκάλεσε έκπληξη με την πρότασή της ζητώντας να δοθεί αναστολή σε...

Στρατιωτική θητεία: Έρχεται νωρίτερα η αύξηση λόγω Ερντογάν

Η τουρκική προκλητικότητα φέρνει αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με την νέα δομή και τις εξοπλιστικές ενισχύσεις έρχεται και αλλαγή στη στρατιωτική θητεία. Η κυβέρνηση φαίνεται...

Ένωση Αποστράτων: Απογοητεύει η απόφαση για τα αναδρομικά

Με επιστολή του το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων απαιτεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γ. Βρούτση για τα αναδρομικά. Ανακοίνωση για...

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Ένα βήμα πριν από το lockdown (video)

Την εφαρμογή νέων, έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό προανήγγειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην Θεσσαλονίκη. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι τα κρούσματα είναι...

Παγώνη για Κορονοϊό: Το ζητούμενο είναι εάν θα κάνουμε Πάσχα

«Παρότι έχουμε μπει στην τέταρτη εβδομάδα των μέτρων, τα κρούσματα κορονοϊού δεν μειώνονται, αντιθέτως παρατηρείται αύξηση», αναφέρει η Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η συντονίστρια...