Αθήνα, 7 Μαρτίου, 2021

Τα εγκαίνια της έκθεση του Κώστα Παπανικολάου “Ανα-δρομή” (photos)

Τα εγκαίνια της έκθεση του Κώστα Παπανικολάου
Σωτήρης Φέλιος, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη (επιμελήτρια έκθεσης), Κώστας Παπανικολάου

Τα εγκαίνια της έκθεση του Κώστα Παπανικολάου “Ανα-δρομή”.

Στην Φωκίωνος Νέγρη 16, εγκαινιάστηκε η έκθεση του Κώστα Παπανικολάου «Ανα-δρομή», με έργα επιλεγμένα από την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Την έκθεση αυτή διοργάνωσε το Ίδρυμα ‘Η άλλη Αρκαδία’ και επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, φιλότεχνοι και πολιτικοί.

Ενδεικτικά: ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, πρώην Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού, πρώην διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Olivier Decsotes, η επιμελήτρια της Documenta Monica Szewczyk, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Harvard, President του Κολλεγίου Αθηνών Σπύρος Πολλάλης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Τέχνης Μαρία Βασιλείου, ο Διευθυντής της Art Athina Αλέξης Κανιάρης, ο συγγραφέας Μισέλ Φάις.

Τα εγκαίνια της έκθεση του Κώστα Παπανικολάου "Ανα-δρομή"
Νίκος Ξυδάκης, Σπύρος Πολλάλης Άγγελος Αγγελόπουλος, Πέπη Ραγκούση

Επίσης, την έκθεση πλαισίωσαν οι εικαστικοί Γιώργος Ρόρρης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Χρόνης Μπότσογλου, Θανάσης Μακρής, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος. Παρέστησαν, επίσης, ο Νίκος Κουτσιανάς με την σύζυγό του Νίκη, ο Γιώργος Βεϊνόγλου με την σύζυγό του Δανάη Ζαούση, ο Ίων Τσάκωνας. ο Νικόλας Κωνσταντινίδης, ο Γιάννης Πετρίδης, η Λάρυ Χάνου-Φέλιου, η Μαρίνα Λαλιώτη, η Αταλάντη Μαρτίνου, η Βίκυ Δόλκα, η Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου, η Ασπασία Δαμιανάκη, η Μυρτώ Δαμκαλίδη, η Λίζυ Πλέσσα, η Ελισάβετ Σακαρέλη, η Γιάννα Γραμματοπούλου, η Μαρία Μαρκεζίνη – Πρωτονοταρίου, η Χαρά Μπεγλέρη, η Χρυσάνθη Ρουτζούνη.

Τα εγκαίνια της έκθεση του Κώστα Παπανικολάου
Σέβη Αδάμ, Μαρίνα Λαλιώτη, Νίκη Κουτσιανά

Στην ατομική έκθεση του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, παρουσιάζονται τριάντα δύο έργα, επιλογή από τα εβδομήντα πέντε συνολικά του καλλιτέχνη στην Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Ο Κώστας Παπανικολάου ανα-δράμει, δηλαδή απομονώνει, κατακερματίζει, ακινητοποιεί, καταγράφει την ζωή και τον χώρο γύρω του, όπως ορίζεται από τα βιώματα και την καθημερινότητά του.

Πρόκειται για μια καθημερινότητα διαρκείας, καθώς καλύπτει το σύνολο σχεδόν της εργασίας του: από το τέλος των σπουδών του στην Σχολή Καλών Τεχνών έως την πρόσφατη περίοδο (1985-2013). Στο έργο του ο κόσμος αποκαλύπτεται αποσπασματικά, όπως η θέα από το πανταχού παρόν παράθυρο.

Τα εγκαίνια της έκθεση του Κώστα Παπανικολάου "Ανα-δρομή"
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Γιώργος Καμίνης, Σωτήρης Φέλιος

Εντός ή εκτός κυριαρχεί απόλυτη σιωπή και ακινησία. Ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βλέπει μια εξελισσόμενη, αλλά στατική εικόνα, μια σκηνογραφία, ένα γυάλινο φράγμα το οποίο, ενώ εξασφαλίζει την οπτική επαφή στο “εντός” του έργου, τον καθηλώνει “εκτός” της θεματικής πραγματικότητας.

Ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται να αποδώσει μια πιστή εικόνα του τοπίου. Τα λεπτομερή επιμέρους στοιχεία γίνονται συχνά στυλιζαρισμένα μοτίβα, πλεγμένα σε μία σύνθεση που παραπέμπει σε λαϊκό ή ακόμη και υφαντό έργο. Αναζητεί την αίσθηση, έναν «κραδασμό», όπως τον αντιλαμβάνεται ο ίδιος.

Η τέχνη του Παπανικολάου, σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να περιγραφεί ως έντιμη ζωγραφική, ειλικρινής και συνεπής με την ζωή και τα πιστεύω του δημιουργού.

Προσπαθεί με τρόπο ενεργό και επίμονο να αποκαλύψει και να προβάλει ένα κώδικα αξιών επιλογή, η οποία τον κατατάσσει, έστω και πρωθύστερα, στο πλαίσιο της αναζήτησης την οποία ενστερνίστηκε η γενεά των διανοητών και των καλλιτεχνών του Μεσοπολέμου.

Πρόκειται για την αναζήτηση του αυθεντικού μέσα από την σύνθεση της Ιστορίας με το γίγνεσθαι, του κλασικού με το σύγχρονο, του απτού παρελθόντος με το ενεργό παρόν.

Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης Διάρκεια της έκθεσης: 23 Νοεμβρίου 2016 – 29 Ιανουαρίου 2017 Είσοδος ελεύθερη Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή: 6-9 μ.μ. Σάββατο: 12-8 μ.μ. Κυριακή: 12-3 μ.μ. Κλειστά: Σάββατο 24/12 & Κυριακή 25/12, Σάββατο 31/12 & Κυριακή 1/01, Παρασκευή 6/01, Σάββατο 7/01, Κυριακή 8/01 & Παρασκευή 20/01.

twitter-logo-boxnewsgosman 01-logo-PNG-180X170Του: Δημήτρη Γκοσμάνη – dimigos7@gmail.com

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,419ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF