Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

«Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ είναι 190 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθούν σε 400 χρόνια»

«Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ είναι 190 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθούν σε 400 χρόνια»
Νίκος Σαλαγιάννης

«Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ είναι 190 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθούν σε 400 χρόνια».

«Όλα τα δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ, έδωσε ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Ήταν η πιο ισχυρή εγγύηση όπως και όλοι οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν».

Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες.

Στην κατάθεσή του, που συνεχίζεται, ο κ. Σαλαγιάννης παραδέχτηκε ότι έγιναν σπατάλες και υπερβολές σε ότι αφορά τις δαπάνες, τόνισε ωστόσο ότι αυτό αφορά, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα κόμματα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα δάνειά τους ως «χιονόμπαλα που τρέχει στην πλαγιά».

«Και υπερβολές και σπατάλες έγιναν στο κόμμα. Κάναμε όμως και την αυτοκριτική μας και έχουμε περιορίσει τις δαπάνες κατά 96%» ανέφερε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλάβει τη θέση αυτή από τον Απρίλιο του 2012, υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα ήταν οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών προ κρίσης, ενώ έκανε λόγο για θηλιά στο λαιμό που έβαλαν οι τράπεζες στο κόμμα του, με υπερβολικούς τόκους, που φθάνουν στα 15 εκατ. ετησίως.

Όπως είπε ο κ. Σαλαγιάννης, «το ΠΑΣΟΚ έσπασε το ταμπού των οικονομικών του και πήρε δύσκολες αποφάσεις, έκανε έμπρακτα την αυτοκριτική του και περιόρισε με δραματικό τρόπο στο 96% τις δαπάνες του».

«Το συνολικό ύψος των δανειακών οφειλών του ΠΑΣΟΚ είναι, περίπου, 190 εκατ. ευρώ. Είναι δύσκολη έως αδύνατη η αποπληρωμή ενός τέτοιου χρέους. Με τα σημερινά δεδομένα και με το 60% της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης, θα εξοφληθεί σε 400 χρόνια», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδωνας Λάππας.

«Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τις οφειλές του και βρίσκεται σε διαρκή συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή τους» απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε:

«Η πιο ιερή στιγμή της θεωρίας είναι η πράξη, όπως λέει και ο Καζαντζάκης και από την εμπειρία μου θα πρόσθετα και η πιο οδυνηρή, αλλά είναι ο μόνος δρόμος που διαθέτουμε».

«Η τελευταία φορά που κατέβαλε δόση για τις οφειλές του το ΠΑΣΟΚ, ήταν το 2011. Από τότε δεν έχει καταβάλει τίποτα. Βλέπετε οδό διαφυγής και ρύθμισης αυτού του δανείου; Βλέπετε φως στο τούνελ;», επέμεινε ο κ. Λάππας.

«Είναι ένα ερώτημα που κανείς με ειλικρίνεια δεν μπορεί να το απαντήσει και αφορά τα δάνεια όλων των κομμάτων. Ούτε για το δικό σας δάνειο μπορεί να απαντηθεί. Ποιο σχεδιασμό μπορεί κάποιος να κάνει όταν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα», ανέφερε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε:

«Η κύρια χρηματοδότηση των κομμάτων είναι το κράτος. Σε σχέση με το 2010 δίνει το 20%. Είναι δηλαδή κάτω από το 80% που έπαιρναν τότε τα κόμματα. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση, ώστε το κράτος να ξεκαθαρίσει πόσα δίνει; Κανείς δεν το ξέρει. Επίσης, ποιος μπορεί να προσδιορίσει σε ένα δυο χρόνια τα ποσοστά του ποια θα είναι; Ούτε για εμάς, ούτε για εσάς, που ο κυκλώνας σας έφερε πάνω. Δεν υπάρχει κανείς και κανένα κόμμα που να μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο εξόφλησης των δανειακών του οφειλών. Πρέπει βεβαίως να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στο ΠΑΣΟΚ. Ζητήσαμε διαβάθμιση των απαιτήσεων των τραπεζών όπως θα έκαναν σε κάθε επιχείρηση. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση μαζί τους».

Ο κ. Σαλαγιάννης μίλησε για μεγάλες επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο το δάνειο το ΠΑΣΟΚ επιβαρύνεται με τόκους ύψους 15 εκατ.

«Τα δάνεια των κομμάτων είναι μια χιονομπάλα που τρέχει στην πλαγιά. Όταν οι τράπεζες εξάντλησαν την δυσμένεια τους σε βάρος των κομμάτων, ποιος μπορεί να προσδιορίσει την διάρκεια εξόφλησής τους;», ανέφερε.

Στην ερώτηση του κ. Λάππα, με ποιες εγγυήσεις το 2010 και εν μέσω κρίσης, το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο, ο κ. Σαλαγιάννης απάντησε ότι οι τράπεζες είχαν στα χέρια τους για να αποφασίσουν, τα ιστορικά στοιχεία 25 χρόνων στα οποία έπαιρνε δάνεια και τα αποπλήρωνε κανονικά.

«Τα κόμματα ήταν μέχρι τότε εξαιρετικοί πελάτες. Δίνανε ζεστό χρήμα στις τράπεζες. Δεν υπήρξε πρόβλημα κανένα. Δεν πνίγει τον δανειολήπτη η τράπεζα στη πρώτη δυσκολία. Ποιος τραπεζίτης θα μπορούσε να προβλέψει το βάθος, την ένταση και την διάρκεια της κρίσης, για να καθορίσει τη στάση του. Κανείς δεν ήξερε, ούτε οι πολιτικοί ταγοί», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Πίστευε κανείς ότι θα κατέρρεε η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων κατά 80%; Ότι ένα ιστορικό κόμμα θα έφθανε στο 6,5%; Κανείς δεν μπορούσε να τα προβλέψει. Άρα, οι τράπεζες προχώρησαν σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που είχαν».

Ο κ. Λάππας επεσήμανε ότι έχει ασκηθεί δίωξη στον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, γιατί το 2010 και 2011, εκχώρησε ταυτόχρονα την ίδια κρατική χρηματοδότηση σε 4 τράπεζες, για συνολικά δάνεια ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαλαγιάννης αντέτεινε ότι τα συνολικά τα δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ήταν προεγγυημένα με μια κρατική χρηματοδότηση που ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος έκανε λόγο για ατασθαλίες στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο.

«Εμείς σπάμε τα ταμπού και μιλάμε για τα οικονομικά των κομμάτων. Καταθέτω την ομιλία μου που είχα κάνει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013 και ζητώ συγγνώμη δημόσια από τους ανθρώπους του κόμματος», τόνισε.

«Από το 2009-2010 και μέσα σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πήρε συνολικά από κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια σύνολο 118 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;» ρωτήθηκε από τον κ. Λάππα.

«Τα οικονομικά των κομμάτων είναι ταμπού. Εμείς το σπάσαμε το 2013 παρόντων όλων των στελεχών. Από το 2006 και 2007 θα μπορούσαμε να περιορίσουμε το κόστος των δαπανών. Δεν ήταν ανάγκη να πληρώνουμε ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για να έχουμε γραφεία στην Ιπποκράτους. Το κάναμε όμως μετά και πήγαμε σε γραφεία που κοστίζουν 35.000 ευρώ το χρόνο», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε:

«Κακώς δεν πληρώναμε τις δαπάνες μας. Όμως δεν το κάναμε μόνο εμείς. Το 2010 που εμείς είχαμε δέκα φορές μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό, τα εκλογικά έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πέντε φορές περισσότερα από τα δικά μας. Αν και εσείς δεν κάνατε υπερβολικές δαπάνες δεν θα χρειαζόταν να πάρετε δάνειο 8 εκατ. ευρώ».

«Εμείς όμως ήμασταν ενήμεροι και εξυπηρετούμε κανονικά τα δάνεια μας. Αυτή είναι η διαφορά», αντέτεινε ο κ. Λάππας.

«Πρέπει να δούμε το γενικότερο περιβάλλον που υπήρχε εκείνο το διάστημα σε όλα κόμματα. Αυτό ήταν το τραγικό λάθος και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι για να δούμε τι θα κάνουμε» σημείωσε ο κ. Σαλαγιάννης.

twitter-logo-boxnews

πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Τι είπε στο Διάγγελμα του ο Μητσοτάκης για τον κορονοϊό (video)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνει Διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τον κορονοϊό. Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμπολίτες μου, Σας απευθύνομαι και...

Μουζάκι: Αυτή είναι η ατυχή φαρμακοποιός που βρέθηκε νεκρή (photo)

Σκύλος της αστυνομίας βρήκε τη σορό γυναίκας κάτω από λάσπες και φερτά υλικά περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου είχε εξαφανιστεί, πριν από...

Ιανός: Βρέθηκε η σορός της φαρμακοποιού στο Μουζάκι (video)

Συναγερμός σήμανε στο Μουζάκι της Καρδίτσας καθώς εντοπίστηκε το πτώμα της φαρμοκοποιού που αγνοούνταν από την Παρασκευή όταν και ξέσπασε η κακοκαιρία Ιανός. Σύμφωνα με...

Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα

Μήνυμα στους πολίτες θα απευθύνει σήμερα στις έξι το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό...

ΕΑΑΣ: Για την καταδίκη του Έλληνα κτηνοτρόφου στον Έβρο (ανακοίνωση)

Η θεσμική Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, εξέδωσε ανακοίνωση – παρέμβαση για το περιστατικό στον Έβρο που σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ Τούρκων που παραβίασαν τα σύνορα...

Καμένα Βούρλα: Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι για τους πρόσφυγες (video)

Στα Καμένα Βούρλα έφτασαν δύο λεωφορεία που μετέφεραν 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προκειμένου να εγκατασταθούν σε τοπικό ξενοδοχείο. Εξοργισμένοι οι κάτοικοι στα Καμένα Βούρλα κορυφώνουν τις...

Ακολουθήστε μας

47,367ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,631ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF

Δημοφιλή

Δημήτρης Καρανικόλας: Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ (video)

Ο Δημήτρης Καρανικόλας είχε χαράξει τη δική του πορεία στη δημοσιογραφία. Σε ηλικία 59 ετών έφυγε από τη ζωή. Ο εκλιπών γεννήθηκε στον Άλιμο, το...

Κορονοϊός: Μειώθηκαν τα κρούσματα – Έκρηξη των διασωληνωμένων

Με τα νέα μέτρα να ισχύουν από αύριο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 170 νέα κρούσματα κορονοϊού και έκρηξη των διασωληνωμένων. Η επίσημη ανακοίνωση: Σήμερα ανακοινώνουμε 170...

ΕΝΦΙΑ: Παράταση λίγων ημερών για την πρώτη δόση

Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Παράταση λίγων ημερών αναμένεται να πάρει η πληρωμή της πρώτης δόση του Σεπτεμβρίου...

Ιανός: Βρέθηκε η σορός της φαρμακοποιού στο Μουζάκι (video)

Συναγερμός σήμανε στο Μουζάκι της Καρδίτσας καθώς εντοπίστηκε το πτώμα της φαρμοκοποιού που αγνοούνταν από την Παρασκευή όταν και ξέσπασε η κακοκαιρία Ιανός. Σύμφωνα με...

Σάλος με το χειροφίλημα του Χαρδαλιά σε ιερέα – Η απάντηση του (video)

Στον σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες με το χειροφίλημα ιερέα στην Καρδίτσα, αγνοώντας κάθε μέτρο προστασίας για τον κοροναϊό, από τον Νίκο Χαρδαλιά. Αντιδράσεις...

Ιανός: Ισχυρή καταιγίδα και άνεμοι 10 μποφόρ στη Ζάκυνθο (video)

Ιανός - Ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9-10 μποφόρ αλλά και πολύ δυνατή βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή τη στιγμή στη...