Αθήνα, 6 Μαΐου, 2021

Στο σφυρί η ΠΗΓΑΣΟΣ – Δεσμεύουν την περιουσία του Φώτη Μπόμπολα

σφυρί η "ΠΗΓΑΣΟΣ" - Δεσμεύουν την περιουσία του Φώτη Μπόμπολα
ΠΗΓΑΣΟΣ – Φώτης Μπόμπολας

Στο σφυρί η ΠΗΓΑΣΟΣ – Δεσμεύουν την περιουσία του Φώτη Μπόμπολα.

Σε 40 ημέρες τελειώνει η ιστορία του ομίλου Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα, αφού ο αλόγιστος δανεισμός και οι κακές επιλογές έπνιξαν σχεδόν όλες τις εταιρείες του.

Οι τράπεζες κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι και στην περίπτωση «Πήγασος» θα χαθούν κι άλλα… λεφτά.

Η ΠΗΓΑΣΟΣ είχε ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων και χρωστούσε στις τράπεζες 161,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες ήταν τα 103,8 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2016.

Η δραματική οικονομική κατάσταση του εκδοτικού ομίλου επισημάνθηκε και από τους ορκωτούς ελεγκτές της Μοοre Stephens.

Συγκεκριμένα, το 2016 οι ελεγκτές σημείωσαν στις οικονομικές καταστάσεις της Πήγασος ότι «γίνεται αναφορά για ανεπαρκή κεφάλαια κίνησης.

Το γεγονός αυτό είναι ένδειξη ουσιώδους αβεβαιότητας και μπορεί να συνιστά αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου».

Έτσι, τελικά, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 26 Ιουλίου δημόσιο πλειστηριασμό για την πώληση των εταιρειών που συνέθεταν τον όμιλο της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.

Η ΠΗΓΑΣΟΣ, όμως, θα πουληθεί τμηματικά. Στην περίπτωση του ΔΟΛ διαχωρίστηκαν τα ακίνητα από τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού και έγιναν δύο πλειστηριασμοί.

Η Πήγασος είναι εταιρεία συμμετοχών και δίδεται η δυνατότητα να βγουν σε πλειστηριασμό μία προς μία οι θυγατρικές εταιρείες, μαζί με τα πάγια και τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο χρόνος, όμως, πιέζει.

Οι εταιρείες του ομίλου έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και απαξιώνονται. Θα μπορούσαν να ορίσουν τον δημόσιο πλειστηριασμό και νωρίτερα, αλλά έκριναν αποδοτικότερο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της χώρας, που βελτιώνει το κλίμα.

Πιο πολύπλοκη είναι η περίπτωση του 13,09% του ΜEGA.

Αν οι μέτοχοι Γ. Βαρδινογιάννης και Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, τότε το 13,09% των μετοχών της «Πήγασος» που είναι δεσμευμένο θα υποστεί μεγάλη απομείωση (dilution) της αξίας του. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει λοιπόν -για τις πιστώτριες τράπεζες- να γίνει τώρα.

Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει η Πήγασος θα πραγματοποιηθούν με τα δανειακά βάρη να μεταφέρονται στον πλειοδότη.

Δηλαδή, ο αγοραστής του 50% της εκτυπωτικής Ίρις θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δάνεια των περίπου 60 εκατ. που βαρύνουν την εταιρεία ή του 26,53% της Ευρώπη Α.Ε., ενώ θα έχει με τους συνεταίρους του υποχρέωση εξυπηρέτησης των 14 εκατ. που οφείλει στις τράπεζες η εταιρεία.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες επέλεξαν την πώληση του ομίλου κατά τμήματα.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου θα βγουν σε ξεχωριστές διαδικασίες πλειστηριασμού οι εξής εταιρείες:

■ το 97,3% της «Α.Ε. Μουσικών Εκδηλώσεων και Παραγωγών Άνωση» που έκανε τις τηλεοπτικές παραγωγές
■ το 100% της Pegasus Magazines Publications S.A. που εξέδιδε περιοδικά
■ το 100% της «Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε.» που εξέδιδε τις εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία»
■ το 100% της «Πήγασος Ιnteractive» που υποστήριζε τις δραστηριότητες του ομίλου στο διαδίκτυο
■ το 26,53% του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.
■ το 50% της εκτυπωτικής Ίρις
■ το 13,09% της Τηλέτυπος. Η αρχική συμμετοχή της «Πήγασος» ήταν 32,73%, αλλά μετά την αιφνιδιαστική πώληση στον Ιβάν Σαββίδη το ποσοστό περιορίστηκε στο 13,09%, το οποίο δεν μεταβιβάστηκε, καθώς ήταν δεσμευμένο από τις τράπεζες
■ το 50% της ΝSP RADIO A.E. που έχει το ραδιόφωνο του ομίλου
■ το 50% της Word of Mouth, υπεύθυνης διανομής κινηματογραφικών ταινιών
■ το 33,3% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο»
■ το 20% της «Αποστολή Α.Ε. Διανομών»
■ το 50% της «Μέλλον Group A.E.», της οποίας η επωνυμία φαντάζει ειρωνική με τις σημερινές συνθήκες.

Δεσμεύουν την περιουσία του Φώτη Μπόμπολα

Μπλοκάρουν οι λογαριασμοί και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα μέχρι του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ έπειτα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία αποφάσισε ο οικονομικός εισαγγελέας λίγες ημέρες μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για τις δανειοδοτήσεις που έλαβε ο όμιλος «Πήγασος».

Η εντολή για τη δέσμευση δόθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου, καθώς στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν, για διάφορα έτη, αναντιστοιχίες ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, τα στοιχεία θα διαβιβαστούν από το ΚΕΦΟΜΕΠ στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα τα αξιολογήσει και θα αποφασίσει αν θα ασκήσει διώξεις.

Πριν από λίγες μέρες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για απιστία και ηθική αυτουργία στην πράξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος στελεχών τραπεζών και του επιχειρηματία Γιώργου Μπόμπολα για τα δάνεια του ομίλου «ΠΗΓΑΣΟΣ». Η έρευνα έχει ανατεθεί στην ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: zougla.gr

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,340ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF