Αθήνα, 12 Απριλίου, 2021

Παρουσίαση του βιβλίου «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη (photos)

Μαρία Φαραντούρη, Γιώτα Συκκά, Ανδρέας Μαράτος, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Σταύρος Σάββας
Μαρία Φαραντούρη, Γιώτα Συκκά, Ανδρέας Μαράτος, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Σταύρος Σάββας

Παρουσίαση του βιβλίου «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Πλήθος κόσμου και καταθέσεις ψυχής από σημαντικούς καλλιτέχνες στην παρουσίαση της έκδοσης για τον Μίκη Θεοδωράκη «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» στην «Ελληνογερμανική Αγωγή»

«Είχε δίκιο ο Μίκης Θεοδωράκης όταν έγινε υπουργός  άνευ χαρτοφυλακίου επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ήθελε από τότε να γεφυρώσει τα πολιτικά πάθη» (Νότης Μαυρουδής). «Ο Μίκης ήταν πάντα ενωτικός. Εκκρεμεί, όμως, μια συγγνώμη από εκείνους οι οποίοι επί δεκαετίες τον εκδίωξαν, τον ταλαιπώρησαν. Η αρχή έγινε το 1981 με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν» (Γιώργος Νταλάρας). «Τέτοιες εκδόσεις συμβάλλουν στην αληθινή ιστορία. Το έργο του Μίκη είναι πάντα επίκαιρο και δημοφιλές, όχι μόνον εδώ, αλλά και στην Ευρώπη» (Μαρία Φαραντούρη).

Κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής και λογοτεχνικής ζωής του τόπου συμμετείχαν στο μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στην «Ελληνογερμανική Αγωγή», κάνοντας καίριες παρεμβάσεις. Η εκδήλωση με τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» έγινε, για να παρουσιαστεί το ομώνυμο βιβλίο στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

«Τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ελληνογερμανική Αγωγή τιμά και κάθε νέο άνθρωπο που αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και της εποχής του. Τιμά το παράδειγμα ενός παρελθόντος που, με τη δύναμη της νιότης, αξίζει ένα μέλλον» ανέφερε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης, στον οποίο προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου αφηγήθηκαν άγνωστες ιστορίες γεμάτες από συγκίνηση και χιούμορ, που έζησαν και μοιράζονται με τον κορυφαίο συνθέτη για λογαριασμό της συγκεκριμένης έκδοσης που έγινε με πρωτοβουλία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής».

Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας
Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας

«Τους παρακάλεσα να μου μιλήσουν όχι για τα μεγάλα, τα αυτονόητα, αλλά για τα καθημερινά, τα λιγότερο γνωστά ή άγνωστα, που, όμως, ξεχωρίζουν σαν μικρά φυλαχτά από τη σχέση τους μαζί του. Ακόμα και αν βρίσκονταν  εκτός Ελλάδος ή στη διάρκεια μιας κουραστικής περιοδείας, ανταποκρίθηκαν όλοι και όλες με προθυμία και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό», είπε ο Φώτης Απέργης.

Και συνέχισε: «Μου εμπιστεύτηκαν μικρές ιστορίες που δείχνουν, όμως, με πόσο βαθιά ανθρώπινο και συγχρόνως ποιητικό τρόπο ο Θεοδωράκης ενέπνευσε και επηρέασε για πάνω από εξήντα χρόνια διαφορετικές γενιές σε όλον τον κόσμο. Ο Μίκης μάς γοήτευσε με το έργο του κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών πηγαίας και αυθεντικής δημιουργίας, που υπήρξαν και δεκαετίες επίμονων αγώνων και επίπονων ματαιώσεων για τον ελληνισμό. Πάντα παρών, ο ίδιος τραγούδησε την αδιάκοπη, εγκάρδια ανανέωση των αγώνων, μα και την αγωνιώδη, συχνά αιματηρή διαδοχή των ματαιώσεων με τον πιο αυθεντικό, ποιητικό, ενθαρρυντικό και παρηγορητικό τρόπο αντίστοιχα. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, αυτό το αφιέρωμα της “Ελληνογερμανικής Αγωγής”, θέλαμε κατ’ αρχήν να είναι ένα ευχαριστώ προς τον κορυφαίο συνθέτη».

Πολλοί από το ακροατήριο του ομιλητή ήταν οι ίδιοι οι αφηγητές που πήραν μέρος στο βιβλίο, οι οποίοι έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις. Αφού εξήρε τον αναγεννητικό ρόλο του Μίκη Θεοδωράκη στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, αλλά και την ακαταπόνητη αγωνιστικότητά του, ο Νότης Μαυρουδής έθιξε το ζήτημα της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Είχαμε παραξενευτεί όλοι, αλλά περνώντας τα χρόνια είδαμε ότι είχε δίκιο. Ο Θεοδωράκης ήθελε να γεφυρώσει τα πολιτικά πάθη, κάτι που η κοινωνία μας θέλει και έχει ανάγκη ακόμα και σήμερα», ανέφερε.

Φώτης Απέργης, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Νότης Μαυρουδής
Φώτης Απέργης, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Νότης Μαυρουδής

Προεκτείνοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Νταλάρας επεσήμανε ότι «ο Θεοδωράκης κράτησε όσο μπορούσε την πίστη του και τη διοχέτευσε στους επόμενους. Όμως εκείνος διώχθηκε και ταλαιπωρήθηκε πολύ. Ήταν πράγματι ενωτικός. Ως πνεύμα ελεύθερο και αναρχικό εκδικήθηκε με το ίδιο το έργο και την καθιέρωσή του όσους, από τη συντηρητική πλευρά, τον φοβήθηκαν και γι’ αυτό τον εκδίωξαν. Αυτοί οι τελευταίοι του οφείλουν σήμερα μια συγγνώμη», είπε ο καταξιωμένος ερμηνευτής.

«Ο Θεοδωράκης είναι ο κύριος κορμός του νεοελληνικού τραγουδιού», ανέφερε η Μαρία Φαραντούρη, τονίζοντας, όπως εξάλλου και οι προλαλήσαντες ομότεχνοί της, το πόσο σημαντική είναι η έκδοση με τις μαρτυρίες γύρω από τη ζωή και το έργο του συνθέτη.  Και επεσήμανε πόσο επίκαιρη παραμένει η μουσική του Θεοδωράκη και πόσο δημοφιλής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία που πραγματοποιούν-όπως και αυτόν τον καιρό εξάλλου- μεγάλα αφιερώματα και στο συμφωνικό του έργο.

Ο Κώστας Θωμαΐδης συνόψισε: «Ο Θεοδωράκης ήταν πάντα στις επάλξεις, πάντα στον αγώνα, έμαθε τους Έλληνες να τραγουδούν τους ποιητές. Η πορεία της ζωής του είναι παράλληλη με την ιστορία της Ελλάδας. Γι’ αυτό ένα τραγούδι του πάντα θα μας ταξιδεύει και θα δείχνει ότι η τέχνη όλα τα νικάει, νικάει τον χρόνο».

Η εκδήλωση κορυφώθηκε συγκινητικά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμήνευσε η Παιδική και Εφηβική Χορωδία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής», υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου.

Η παιδική και εφηβική χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής
Η παιδική και εφηβική χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Η έκδοση «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μας» είναι εμπλουτισμένη με πλήθος αρχειακών φωτογραφιών, αρκετές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Οι περισσότερες παρουσιάζονται σε έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε το ίδιο βράδυ στο σχολείο (και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου).

Μεταξύ όσων βρέθηκαν στην παρουσίαση ήταν ο στιχουργός, συγγραφέας και μελετητής Μάνος Ελευθερίου, ο ηχολήπτης Γιάννης Σμυρναίος, ο μουσικός Νίκος Μωραΐτης, ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Ανδρέας Μαράτος, η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση, ο  συγγραφέας και μουσικός παραγωγός Γιώργος Μονεμβασίτης, ο πρώην Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, οι δημοσιογράφοι Γιώτα Συκκά και Κατερίνα Λυμπεροπούλου, η συντονίστρια της «Φωνής της Ελλάδας» Γιάννα Τριανταφύλλη, οι μουσικοί παραγωγοί της ΕΡΑ Βάνα Δαφέρμου και Γιώτα Δελώνα κ.α.

Διάρκεια έκθεσης : 08 Μαΐου έως 14 Μαΐου 2017

Ώρες λειτουργίας : Δευτ.- Παρασκ. 10πμ.- 8μμ.  &   Σαββ.-Κυρ. 10πμ-2μμ.

Ελληνογερμανική Αγωγή

Πληροφορίες: κα Χρύσα Αποστολάτου, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8176740

Πληροφορίες για τη διάθεση του βιβλίου: κα Βρετζάκη Κατερίνα, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 8176761

twitter-logo-boxnewsgosman 01-logo-PNG-180X170Του: Δημήτρη Γκοσμάνη – dimigos7@gmail.com

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,382ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF