Ερωτηματικά στην υπόθεση με την γυναίκα που συνελήφθη με 2,2 εκατ. ευρώ στο Ελ. Βενιζέλος.
Πρωτοφανής η υπόθεση σύλληψης γυναίκας στο Ελευθέριος Βενιζέλος προερχομένης από την Ρωσία, η οποία βρέθηκε να έχει μαζί της 2.213.500 ευρώ και 58.900 δολάρια, όλα σε μετρητά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για μια 45χρονη γυναίκα, αρκετά εμφανίσιμη, η όποια είναι Σύρια, έχει όμως ρίζες και από την Ελλάδα. Αυτό ίσως εξηγεί το γεγονός ότι είχε στην κατοχή της και Ελληνικό διαβατήριο, εκτός από το Συριακό.
Το χρονικό της υπόθεσης
Οι πληροφορίες που ήρθαν από την Ρωσία, στις ελληνικές διωκτικές αρχές ήταν ότι μια επιβάτης της πτήσης Aeroflot από τη Μόσχα μετέφερε μαζί της ένα τεράστιο χρηματικό ποσό και μάλιστα σε μετρητά.
Οι πληροφορίες μας, λένε ότι κατά την άφιξη της στη Ρωσία, από την Συρία, η 45χρονη γυναίκα, εμφανίστηκε με Συριακό διαβατήριο και είχε δηλώσει το χρηματικό ποσό που είχε στην κατοχή της.
Κατά την άφιξη της στο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα χρησιμοποίησε το Ελληνικό της διαβατήριο περνώντας από την αίθουσα αφίξεων extra Schengen και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στην αρχή να μην γίνει αμέσως αντιληπτή.
Οι ελληνικές αρχές είχαν στην κατοχή τους την φωτογραφία της από το Συριακό διαβατήριο, που τους απέστειλαν από την Ρωσία, η όποια φωτογραφία ήταν διαφορετική από αυτήν στο ελληνικό διαβατήριο.
Εκείνο που την «πρόδωσε» σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν ότι φορούσε γούνα και αυτό κίνησε τις υποψίες των Τελωνειακών υπαλλήλων του αεροδρομίου, που προεβήσαν με συντονισμένες κινήσεις, άμεσα σε σωματικό και έλεγχο αποσκευών.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι είχε επιμελώς κρυμμένα τα χρήματα τόσο στις αποσκευές της (600.000 ευρώ), όσο και επάνω στο σώμα της το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (σε ολόσωμο λαστέξ που φορούσε), σε δεσμίδες των 500 ευρώ και των 100 ευρώ.
Πρόκειται σίγουρα για μια ακόμη μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών, με τις ελάχιστες ουσιαστικά πληροφορίες που είχαν για να φτάσουν στο αποτέλεσμα της σύλληψης της.
Οι τελωνειακοί προέβησαν σε δέσμευση των χρημάτων σύμφωνα με τον κανονισμό 1889/2005, ο οποίος προβλέπει πρόστιμο ύψους 25% επί του δεσμευθέντος ποσού (553.375 ευρώ), καθώς η 45χρονη προσπάθησε να τα εισάγει στη χώρα μας χωρίς να τα δηλώσει ως όφειλε.
Αν δε στην έρευνα η οποία θα διεξαχθεί για την προέλευση των χρημάτων από την αρμόδια αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η γυναίκα δεν αποδείξει ότι είναι νόμιμα, τότε κατάσχονται όλα.
Τι ισχυρίστηκε η 45χρονη γυναίκα
Η 45χρονη γυναίκα που ερχόταν από τη Μόσχα με πτήση της Aeroflot μετά τη σύλληψη της ισχυρίστηκε ότι είχε κληρονομήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Συρία και τα χρήματα προέρχονται από την πώληση της.
Ποια ήταν η λάθος κίνηση που οδήγησε στην σύλληψη της;
Όταν η 45χρονη γυναίκα διαπίστωσε πως οι τελωνειακοί υπάλληλοι που διενεργούσαν τον σωματικό έλεγχο, ήταν αποφασισμένοι να δεσμεύσουν τα χρήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποπειράθηκε να τους δωροδοκήσει.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τελωνειακοί να ενημερώσουν την αστυνομία που έφτασε άμεσα στο σημείο και την συνέλαβε με την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας.
Τα 2.213.500 ευρώ και 58.900 δολάρια δεσμεύτηκαν από το τελωνείο και τα χρήματα θα σταλούν στην επιτροπή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με την 45χρονη να πρέπει τώρα να δώσει πειστικές απαντήσεις και στοιχεία που να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων.
Γιατί οι διωκτικές αρχές δεν ακλούθησαν την μέθοδο follow money;
Γνωρίζουμε ότι σε τέτοιου είδους υποθέσεις όταν υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνηση τεράστιων χρηματικών ποσών, η μέθοδος που χρησιμοποιούν συνήθως οι διωκτικές αρχές είναι το follow money (ακολούθησε το χρήμα), με σκοπό να δουν ποιοι μπορεί να είναι οι παραλήπτες ενός τόσο μεγάλου πόσου, που πιθανόν να προορίζετε και για παράνομες ενέργειες, όπως αγορά όπλων, ναρκωτικών, κτλ.
Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο δεν ακολουθήθηκε αυτή η τακτική, αλλά σίγουρα όπως και να έχει η επιτυχία των διωκτικών αρχών είναι τεράστια.