Αθήνα, 18 Απριλίου, 2021

Αυστριακός ΥΠΕΞ – Πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα

υπουργός-Εξωτερικών-Αυστρία-Σεμπάστιαν-Κουρτς
Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστριακός ΥΠΕΞ – Πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

Ήρθε στον τόπο όπου πριν από ένα χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες περνούσαν καθημερινά για να φτάσουν στη χώρα του και από εκεί βορειότερα. 

Σήμερα η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ έχει κλείσει με ένα συρμάτινο τείχος.

Ο άνθρωπος που οργάνωσε το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήρθε στη Γευγελή για να δει τη νέα κατάσταση περιτριγυρισμένος από τηλεοπτικές κάμερες, δημοσιογράφους και μεθοριοφύλακες.

«Η ροή από τη Μεσόγειο συνεχίζεται»

Αν και για τη στάση του επικρίθηκε τότε από τη γερμανική κυβέρνηση, σήμερα ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας αισθάνεται επιβεβαιωμένος και ζητά τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων και για άλλους δρόμους προσφυγικών ροών, όπως μέσω της Μεσογείου.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τους τελευταίους 4 μήνες ήρθαν τόσοι, όσοι πριν ένα χρόνο σε μια ημέρα.

«Αλλά η πολιτική της διέλευσης προσφύγων συνεχίζεται μέσω της Μεσογείου προς την Ιταλία, όπου το 2016 αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των προσφύγων σε σχέση με το 2015».

Για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ο Κουρτς είναι της άποψης ότι λειτουργεί μερικώς γιατί «δεν λειτουργεί η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάτι όμως που δεν είναι δραματικό δεδομένου ότι λόγω του ότι η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, δεν έρχονται πρόσφυγες προς την Ελλάδα».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος θίγει το πρόβλημα των προσφύγων που κάτω από άθλιες συνθήκες διαμονής περιμένουν στην Ελλάδα και την Ιταλία την επαναπροώθησή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως έχει συμφωνηθεί στην ΕΕ.

«Είναι άδικο για χώρες όπως η Αυστρία, οι οποίες σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού έχουν δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, να πάρουν ξαφνικά κι άλλους», παρατηρεί ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το προσφυγικό κύμα».

Στην ερώτηση τι θα πρέπει να γίνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Κουρτς έχει έτοιμη την απάντηση: «Να γυρίσουν πίσω, στην Τουρκία, στις χώρες από όπου ήρθαν ή σε ασφαλή κέντρα ασύλου εκτός ΕΕ» κάνοντας αναφορά στο Λίβανο, την Τυνησία ή ακόμη και τη Γεωργία.

«Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη»

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό επικαλούμενος το αυστραλιανό πρότυπο.

«Όποιος ξεκινά από τη χώρα του και θέλει να περάσει τα σύνορα παράνομα, θα ανακόπτεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα επιστρέφει είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά σε τρίτες χώρες ή στη χώρα από όπου ήρθε. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η μαζική παράνομη μετανάστευση.

Διότι η πλειοψηφία τους δεν αναζητεί μόνο ασφάλεια στην Λαμπεντούζα ή τη Λέσβο, αλλά και μια καλύτερη ζωή στην Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία, ανθρώπινα κατανοητό, αλλά ανέφικτο στην πράξη».

Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς είναι προσεκτικός. Υποστηρίζει ότι υπό τις νυν συνθήκες λήψεις αποφάσεων στην ΕΕ και τις οικονομικές επιβαρύνσεις των οικονομικά ισχυρώς χωρών εμφανίζεται προβληματικό το ενδεχόμενο ένταξης χώρας με ένα τέτοιο μέγεθος και σημειώνει ότι τελευταία η χώρα έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες με τις μαζικές συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων.

«Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι η απαραίτητη αντίδραση για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. Όλα τα άλλα θα έδιναν ένα λάθος μήνυμα».

Επιδιώκει η Αυστρία κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας; τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Welt. «Δεν χρειαζόμαστε ούτε ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά ούτε υπερβολές στις αντιδράσεις μας», απαντά. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι μια τέτοια Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ».

Ο Κουρτς ζητά να μειωθεί το ανώτατο όριο όσων ζητούν άσυλο στη χώρα του, που βρίσκεται σήμερα στου 37.500. «Αυτό το ανώτατο όριο αποφασίστηκε τη χρονιά της κρίσης, το 2015, όταν ήρθαν στις Αυστρία 90.000 άνθρωποι. Πρέπει να πούμε καθαρά ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε ανθρώπους χωρίς όριο, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο όταν το ανώτατο όριο δεν είναι τόσο υψηλό».

twitter-logo-boxnewsΑναδημοσίευση από: dw.com

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Όλα τα άρθρα

 Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα

Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια θα είναι οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, στις 27 Δεκεμβρίου. Την τελευταία...

Βατόπουλος: Ελεύθεροι από το καλοκαίρι – Έως τότε μάσκα (video)

Επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι βλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να είναι «ελεύθερο» εάν έχει...

Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις για τους S-400

«Βράζει» η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που επέβαλλαν στην Τουρκία οι ΗΠΑ για τους S-400. Αντίδραση και από την Ρωσία και η παγκόσμια...

Πέθανε ξαφνικά ο Ανδρέας Φικιώρης o τηλεοπτικός γιατρός (video)

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γνωστός από την τηλεόραση γιατρός, Ανδρέας Φικιώρης. Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεγάλα Πεύκα Κερατέας: «Το διοικητικό...

Εξαδάκτυλος: Χωρίς lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα θα είχε ξεφύγει σε περίπτωση που δεν υπήρχε το lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού...

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν έως τις 22:00 αλλιώς διανυκτέρευση

Ξεχάστε την κυκλοφορία αργά το βράδυ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Το ωράριο σε ό,τι αφορά στη νυχτερινή κυκλοφορία δεν θα αλλάξει, πέρα από τη...

Ακολουθήστε μας

47,371ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,638ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή

KISSOS BANNER 336x280 TELIKO GIF