Σάλος με τη Nutella προκαλεί καρκίνο; - Τι απαντά η εταιρεία
Nutella

Σάλος με τη Nutella προκαλεί καρκίνο; – Τι απαντά η εταιρεία.

Σοκ έχει προκαλέσει έκθεση της Ευρωπαϊκης Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων η οποία υποστηρίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί η Nutella προκαλεί όγκους και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία!

Η  έκθεση προειδοποιεί πως ακόμη και η μέτρια κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας είναι επικίνδυνη για τα παιδιά. Υποστηρίζει μάλιστα πως σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, όπως αναφέρει η Indepedent έχει απαγορευθεί η πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος.

«Η Nutella χωρίς το φοινικέλαιο δεν θα είναι η ίδια και η χρησιμοποίηση ενός υποκατάστατου θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής της εταιρίας Vincenzo Tapella.

Το φοινικέλαιο βρίσκεται σε εκατοντάδες μάρκες σοκολάτας και τροφίμων, όπως η Cadbury και τα Ben & Jerry, αλλά η Nutella έχει μέχρι στιγμής βρεθεί στο στόχαστρο των καταναλωτών.

Η Nutella είναι η πιο γνωστή κρέμα φουντουκιού σε όλη την Ευρώπη και είναι αγαπημένο γλυκισμα μικρών αλλά και μεγάλων.

Ένα από τα κύρια συστατικά της είναι το φοινικέλαιο που της δίνει τη χαρακτηριστική γεύση αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής, άρα κρατάει χαμηλό το κόστος παραγωγής.

Τώρα όμως έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υποστηρίζει ότι το φοινικέλαιο είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για να χάσει την έντονη μυρωδιά του αλλά και για να του αφαιρεθεί το κόκκινο χρώμα που έχει.

Όμως αυτή η διαδικασία προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέω και απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ακράδαντα ότι προκαλεί όγκους.

Έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας υποστηρίζει πως η γλυκιδόλη προκάλεσε όγκους σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ιστού σε ποντίκια εργαστηρίου και αρουραίους.

Ωστόσο, η Ferrero λέει ότι χρησιμοποιεί μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.

«Η διαδικασία διαρκεί περισσότερο και κοστίζει 20%περισσότερο από ότι η διύλιση υψηλής θερμοκρασίας», λέει η εταιρεία παραγωγής η οποία στην ανακοίνωσή της λέει τα εξής:

«Το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται από τη Ferrero είναι ασφαλές επειδή προέρχεται από φρεσκοστυμμένα φρούτα και υποβάλλεται σε επεξεργασία κάτω από ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούμε δίνει στο προϊόν την κρεμώδη υφή του, αυξάνει τη γεύση των συστατικών του χάρη στις ιδιότητες που του επιτρέπουν να έχει μια ουδέτερη οσμή και γεύση μετά από τη διαδικασία διύλισης. Επιπλέον, είναι το καλύτερο συστατικό για την παρασκευή της Nutella. Πάνω απ ‘όλα, αποφεύγουμε τη διαδικασία υδρογόνωσης που θα παράγουν διαφορετικά ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Το φοινικέλαιο από φρούτα βοηθά επίσης στη διατήρηση της μοναδικής γεύσης αλλά και στον μεγάλο χρόνο ζωής λόγω της υψηλής σταθερότητας στην οξείδωση σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν συνιστά στους καταναλωτές να σταματήσει να τρώει το φοινικέλαιο. Η ΗΠΑ Food and Drug Administration, επίσης, δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση του φοινικέλαιου στα τρόφιμα.

Προς το παρόν πάντως η Ferrero τονίζει  ότι το φουντούκι και η σοκολάτα είναι από τα πιο δυνατά πρωινά για τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα αντίπαλες εταιρείες με αντίστοιχα προϊόντα διαφημίζουν τις αλοιφές τους τονίζοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: independent.co.uk