Βασιλική Θάνου
Βασιλική Θάνου

Βασιλική Θάνου: Χαρακτηρίζει «Αντισυνταγματική» την αντικατάσταση της.

«Φωτιές» άναψε η Βασιλική Θάνου στην συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται το Πολυνομοσχέδιο σχετικά με την διάταξη που καθιερώνει στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αναδρομικότητα, ασυμβίβαστο πενταετίας σε πρώην συνεργάτες και σύμβουλους σε γραφεία υπουργών και Πρωθυπουργού.

Η κυρία Βασιλική Θάνου ανέφερε ότι χθες συγκλήθηκε εκτάκτως σε συνεδρίαση η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπου ομοφώνως εξέφρασε την αντίθεσή της με την διάταξη.

Καθώς όπως είπε «η διάταξη αυτή πάσχει πρώτον εκ της αναδρομικότητας και δεύτερο ως προς το ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα που έχει» για την ίδια, την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, που ήταν νομική σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και δύο εκ των τεσσάρων βασικών εισηγητών της Επιτροπής που και αυτοί ήταν προηγουμένως σε γραφεία Υπουργών της Κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε μάλιστα την διάταξη ως «άκρως φωτογραφική και ότι δεν δέχεται να τις βάζουν κομματική ταμπέλα».

Την απέρριψε ως αντισυνταγματική και αντίθετη του ευρωενωσιακού δικαίου που υπερισχύει του εθνικού. Υποστήριξε ότι εάν η διάταξη αυτή ψηφιστεί, κάμπτει την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την απρόσκοπτη συνέχεια των υποθέσεων που ελέγχει η Επιτροπή.

Ο νομοθέτης – είπε η κ. Θάνου – εάν ήθελε θα έπρεπε να θέσει μια μεταβατική διάταξη και αυτό το κόλλημα να ισχύσει από τους επόμενους διορισμούς, μετά την λήξη των νυν μελών.

Τι απαντά η ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι το κόμμα του είχε υποστηρίξει από την αρχή και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου πέρασε για γνωμοδότηση, πως ο διορισμός της κ. Θάνου ήταν παράνομος, καθώς από το 2011 ισχύει το άρθρο 12 παράγραφος 3 του νόμου 3759/2011 όπου η ορίζει ότι επιλογή των μελών της Επιτροπής πρέπει να γίνεται όπως για τις άλλες συνταγματικές αρχές, όχι με πρόταση του υπουργού και τυπική γνωμοδότηση της Βουλής, αλλά με απόφαση της Βουλής και μάλιστα με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 νόμους που δεν εφαρμόζεται γιατί δεν έχει επέλθει μια αλλαγή και σχετική υιοθέτηση αυτού του τρόπου εκλογής στον Κανονισμό της Βουλής παρά τις πολλές άλλες αλλαγές που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Δεύτερον, ο κ. Τζαβάρας, της επισήμανε και σε προσωπικό επίπεδο ότι δεν διαθέτει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας μόνο και μόνο από το γεγονός ότι είχε παράσχει αμισθί υπηρεσίες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και μετά στην Επιτροπή, αυτό το αμισθί είπε δεν δείχνει ότι προσφέρατε επαγγελματικές υπηρεσίες, αλλά της ταύτισης όπως της «ανταπόδοσης».

Νέα προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού η Βασιλική Θάνου

youtube-box-news-logoπηγή: newsit.gr