Μάθιου Νίμιτς Νίκος Κοτζιάς
Μάθιου Νίμιτς, Νίκος Κοτζιάς

Σκοπιανό – Συνάντηση Κοτζιά με Νίμιτς – Δείτε τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι.

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η συνάντηση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, με τον Αμερικανό διπλωμάτη να θέτει επί τάπητος τις προτάσεις του για την ονομασία των Σκοπίων.

Τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Κουμουτσάκος για Νίμιτς: Ανησυχούμε για την έκβαση του Σκοπιανού

Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί, ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο «γαλάζιος» βουλευτής σε δήλωσή του on camera, είπε πως «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δεν αμβλύνει δυστυχώς την ανησυχία μας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:

Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία, αμετάφραστη και γραμμένη στη σλαβική διάλεκτο

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα (29/01) μέσω συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση πως η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια σύνθετη λέξη, η οποία θα είναι αμετάφραστη και θα είναι γραμμένη στη σλαβική διάλεκτο.

Μιλώντας την ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιθυμεί πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Επί της ουσίας το όνομα της γείτονος θα κινείται στο πλαίσιο των τεσσάρων προτάσεων που έχει διατυπώσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη σλαβική γλώσσα.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα μπορούσε, άλλωστε, να υπερψηφίσει μια τέτοια πρόταση και ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε υπερτονίσει πως θα ψήφιζε μια ονομασία, μόνον εάν δεν περιλάμβανε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία».

Εξάλλου, στον απόηχο της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (29/01), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αμέριστη στήριξή του προς το πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, ενώ έδωσε τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να «ρίχνει» την κυβέρνηση λόγω Σκοπιανού.

Μακεδονικό – Αυτά είναι τα 5 ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: newsbomb.gr