ΔΝΤ - Αλέξης Τσίπρας, Κριστίν Λαγκάρντ
ΔΝΤ – Αλέξης Τσίπρας, Κριστίν Λαγκάρντ

Τσίπρας: Ζωτικός ο ρόλος του ΔΝΤ για το χρέος – Λαγκάρντ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων μετά τη λήξη της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για εφαρμογή του προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το ρόλο του Ταμείου στο ζήτημα του χρέους.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις.

Εκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση την οποία χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη».

«Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους, έχει μεγάλη σημασία. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και από την έδρα του ΔΝΤ ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» -μια δήλωση που είχε κάνει και νωρίτερα κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο στο National Hellenic Museum.

O πρωθυπουργός έκανε αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και τα πλεονάσματα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν» σημείωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε [σ.σ. με την Κριστίν Λαγκάρντ] ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση». 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που «όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης» το συντομότερο δυνατό και ισχυρίστηκε πως «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει την ανοδική πορεία της».

Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα παίξει ζωτικό ρόλο στο ζήτημα του χρέους.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην έδρα του ΔΝΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον λίγα λεπτά τις 00:30 (ώρα Ελλάδος), όπου τον υποδέχτηκε η επικεφαλής του Ταμείου.

Μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ο πρωθυπουργός είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ ενώ στη συνέχεια στο «τραπέζι» κάθισαν και ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ Χιου Μπρέντεκαμπ, ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: iefimerida.gr