Αλέξης Τσίπρας - Ταγίπ Ερντογάν
Αλέξης Τσίπρας – Ταγίπ Ερντογάν

Ποτέ έρχεται ο Ερντογάν Αθήνα; – Πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου, μετά από 65 χρόνια.

Η ημερομηνία έχει ουσιαστικά κλείσει για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα και για λόγους ασφαλείας.

Σε συμφωνία ως προς το κοινό ανακοινωθέν και τα κοινά έργα που θα υπογραφούν έχουν καταλήξει οι δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων, Ελλάδας και Τουρκίας, που εργάζονται το τελευταίο διάστημα προετοιμάζοντας την επίσκεψη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Θεωρείται, βέβαιο, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί και τη δυτική Θράκη. 

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην παραμικρή λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στα επίσημα κείμενα, ενώ θα υπάρχει και πλαίσιο ως προς τις δημόσιες δηλώσεις των δύο ανδρών.

Κανείς δεν θέλει να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν διαταράχθηκαν ούτε την περίοδο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν και την απαίτησή του να εκδοθούν στην Τουρκία στρατιωτικοί που είχαν καταφύγει στη χώρα μας -τελικά δεν εκδόθηκαν κάτω και από την πίεση και της κοινωνίας.

Η καλή «χημεία» μεταξύ των δύο ανδρών θεωρείται δεδομένη και δεν διαταράχθηκε εκείνη την περίοδο, ενώ είναι γεγονός ότι πέτυχαν να συνεργαστούν στην μεταναστευτική – προσφυγική κρίση, με τη συμφωνία ΕΕ – Άγκυρας, που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016, γεγονός που μείωσε τις προσφυγικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Το τελευταίο διάστημα, βέβαια, παρατηρείται αυξημένη ροή προς τα νησιά μας από την Τουρκία, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο άνδρες στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Σε κλειστές πόρτες θα συζητηθεί και το Κυπριακό, καθώς οι διαπραγματεύσεις, όπως φαίνεται, έχουν βαλτώσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξανά έρθει στη χώρα μας, ως πρωθυπουργός, όμως, θέση που κατείχε από το 2003 ως το 2014.

Θα είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που θα επισκεφτεί την Ελλάδα, μετά από 65 χρόνια

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα αφορούν:

 Την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με φεριμπότ για μεταφορές πολιτών και εμπορευμάτων. Τους θερινούς μήνες η γραμμή θα ενισχύεται με περισσότερα δρομολόγια για να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού.

– Την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής ταχείας αμαξοστοιχίας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Θεσσαλονίκη.

 Την κατασκευής διασυνοριακής γέφυρας, ανάμεσα στους τελωνειακούς σταθμούς, στους Κήπους και στα Ύψαλα. Σε δηλώσεις για την επικείμενη επίσκεψη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, τόνισε πως η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Και επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες».

Στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσαβούσογλου είχε επισκεφθεί την γενέτειρά του, Κομοτηνή, ενώ πραγματοποίησε επαφές σε Αθήνα και Θράκη.

Ταγίπ Ερντογάν | Εμείς ήμασταν που ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: cnn.gr