Άλκηστις Πρωτοψάλτη | ορκίζεται Υπουργός Τουρισμού
Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Άλκηστις Πρωτοψάλτη ορκίζεται Υπουργός Τουρισμού.

Η γνωστή ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη ορκίζεται ως Υπουργός Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μόλις επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν την Άλκηστις Πρωτοψάλτη να αναλαμβάνει Υπουργείο στην νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι τις εκλογές.

Οι πρωινές δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η γνωστή τραγουδίστρια δέχτηκε πρόταση για το Υπουργείο Τουρισμού και λίγο μετά κυκλοφόρησε πως η ερμηνεύτρια αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού.  

 Η κα Πρωτοψάλτη επιβεβαίωσε στο LIFO.gr πώς δέχτηκε πρόταση για συμμετοχή στην νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση και αποσαφήνισε πως τελικά αναλαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού. Περισσότερες δηλώσεις ωστόσο δεσμεύτηκε να κάνει αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία. 

Το βιογραφικό της σημείωμα

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ή Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Γεννήθηκεστις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες της Αιγύπτου.

Αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της εξάχρονης τότε Αλκήστιδος μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα. Στην εφηβεία της θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και περισσότερο συγκεκριμένα με το στίβο.

Ενώ φαινότανε ότι θα ακολουθήσει μια καριέρα στον αθλητισμό, μετά από προτροπές φίλων κάνει μια ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο τραγούδι και σύντομα κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος. Το όνομά του Τετραλογία, περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από το Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και θα γίνει πλέον γνωστή.

Πρώτη εμφάνιση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς της τότε εποχής, όπως το Νίκο Ξυλούρη, Διονύση Σαββόπουλο, Θανάση Γκαϊφύλλια, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό και πολλούς άλλους. Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το συνθέτηΣταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο και ο δίσκος Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συνεργασίες με τον Κραουνάκη, ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στο Δικαίωμα, Ανθρώπων έργα, Τρίτο στεφάνι κ.ο.κ.

Στα επόμενα χρόνια η συνεργασία της με το Νίκο Αντύπα θα δημιουργήσει τους δίσκους Σαν ηφαίστειο που ξυπνά και Υδρόγειες σφαίρες, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ακολουθεί ο δίσκος Πες μου θάλασσα με τη συνεισφορά διαφόρων συνθετών / στιχουργών, μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με την οποία η Πρωτοψάλτη θα εμφανιστεί στο χώρο Vox την περίοδο 2004 – 2006. Ακολουθεί το Να σε βλέπω να γελάς (2004), που σε μερικά τραγούδια η μουσική είναι του μουσικoύ Στέφανου Κορκολή.

Σειρά έχει ο δίσκος Στο ωραιότερο σημείο του οποίου μεγάλη επιτυχία είχε το τραγούδι Πάμε Χαβάη. Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2010, είναι ο δίσκος Φανερά Μυστικά, ο πρώτος που δόθηκε στην κυκλοφορία μέσω εφημερίδας. Επίσεις δάνεισε την φωνή της άλλα και τραγούδησε στο ρόλο της μητέρας Γκόθελ στην ταινία Μαλλιά Κουβάρια. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε το Για Που Τραβάς Ελπίδα σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα ενώ τελευταίος προσωπικός της δίσκος είναι το Θέα Παραδείσου, που κυκλοφόρησε το 2014 σε μουσική Νίκου Αντύπα.

πηγή: lifo.gr