Φολέγανδρος
Φολέγανδρος

Φολέγανδρος – Η Σιδηρά των Κυκλάδων – Της Αγγελικής Τριάντη.

Από παλιά είχα ακούσει για το νησί από Φολεγανδρίτες. Ο καιρός κύλησε, και να, που τα όνειρα μια μέρα γίνονται πραγματικότητα! Εξάλλου, η Φολέγανδρος είναι πάντα εκεί για να καλωσορίσει τον περιηγητή.

Ήταν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, που επισκέφθηκα τη μικρή αρχόντισσα των Κυκλάδων ή τον Πολύκαντρο ή τον Πολύκανδρο.

Η Φολέγανδρος είναι μικρή και γοητευτική. Βραχώδης, πετρώδης, άγρια κι όμορφη.

Έχει ανηφοριά από το λιμάνι, τον Καραβοστάση, μέχρι να φθάσεις στη χώρα ή την πρωτεύουσα. Μικρή η χώρα, με αλλεπάλληλες πλατείες, που ως το τέλος της διαμονής σου στο νησί τις έχεις μάθει και τις έχεις περπατήσει.

Φολέγανδρος-χώρα

Νόστιμα τα ντόπια φαγητά και τα εδέσματα. Ματσάτα με κόκορα κοκκινιστό ή κατσίκι κοκκινιστό ή σουτζουκάκια, καρπουζένια, σουρωτό και παστέλι είναι κάποια από τα τοπικά αριστουργήματα. Ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσεις και την κάπαρη.

Τόπος συνάντησης αποτελούν οι πλατείες της χώρας και η Πούντα, ένα σημείο πολυφωτογραφημένο, που μπροστά σου απλώνεται το εξαίσιο μπλε του Αιγαίου…

Οι ακτές απόκρημνες κι απότομες σχηματίζουν ακρωτήρια. Η εναλλαγή όρμων και παραλιών δένουν με τις άγριες ομορφιές του νησιού.

Περπατάς για να φτάσεις σε κάποιες παραλίες. Στο τέλος της πεζοπορίας σε αποζημιώνει η βουτιά, που κάνεις στα δροσερά και κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

Λιβάδι, Λιβαδάκι, Αμπέλι, Δένδρο, Αυλάκι, Λατινάκι, Κάτεργο, Αγκάλη, Φυρά, Γαλύφος, Άγιος Νικόλαος, Καραβοστάσης, Βάρδια, Σερφιώτικος, Λυγαριά κι Άι Γιώργης είναι οι παραλίες της «σιδηράς» των Κυκλάδων.

Φολέγανδρος-νησί

Τα μεσημέρια κυριαρχεί η ηρεμία στο νησί. Οι ντόπιοι απολαμβάνουν την καλοκαιρινή ραστώνη, ενώ οι επισκέπτες σεργιανίζουν.

Ψηλά στέκει η Εκκλησία της Παναγιάς. Επισκέπτες και Φολεγανδρινοί ανηφορίζουν καθημερινά τις ημέρες του θέρους για να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από εκείνο τον ευλογημένο βράχο.

Στη Φολέγανδρο δεσπόζουν τα λευκά σπίτια, που είναι φιλοτεχνημένα σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Οι δρόμοι και τα σοκάκια, που είναι ασβεστωμένα από τα χέρια των νοικοκυραίων, διατηρούν το παραδοσιακό, νησιώτικο χρώμα.

Τι όμορφα που είναι τα ελληνικά καλοκαίρια και τα ταξίδια εξερεύνησης στις Κυκλάδες…

Αγγελική Τριάντη 

Κρυσταλλένια Κουφονήσια – Της Αγγελικής Τριάντη (photos)

twitter-logo-boxnews

πηγή φωτο: zanteferries.gr