Γιάννος Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου
Γιάννος Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου

Ζεύγος Παπαντωνίου | Βρέθηκαν ύποπτοι λογαριασμοί και στην Γαλλία.

Σε αναζήτηση νέων τραπεζικών λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του στην Γαλλία αλλά και σε πέντε ακόμη χώρες προχωρούν οι ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση του προφυλακισμένου πλέον πρώην υπουργού και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Σημειώνεται δε πως ο ίδιος διαθέτει και τη γαλλική υπηκοότητα.

Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για την στάση που φέρεται ότι τηρούσε το ζεύγος Παπαντωνίου σε ότι αφορά στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών στην Ελβετία, όπου βρέθηκαν τα 3,8 εκατ. ελβετικά φράγκα τα οποία και τελικά τους οδήγησαν στη φυλακή, καθώς συνδέονται κατά τους ανακριτές με «δώρα» που έλαβε ο πρώην υπουργός για να επιλέξει, έναντι άλλων, την εταιρεία «Thales Nederland B.V» για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου «S», όταν ακόμη κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το 2017 είχαν υπογράψει για την άρση του απορρήτου

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ενώ το ζεύγος Παπαντωνίου είχε μεταβεί στο γραφείο των ανακριτών οικειοθελώς τον Νοέμβριο του 2017 και υπέγραψε ότι συναινεί για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου σχετικά με δυο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής στην Ελβετία, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Και αυτό διότι, αργότερα οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι η ίδια και ο σύζυγος της πρώην υπουργός δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές και ότι παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου!

Και όλα αυτά ενώ το έγγραφο με τη συναίνεσή τους που είχαν υπογράψει στους Έλληνες ανακριτές βρίσκονταν στα χέρια του εισαγγελέα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Βέρνης.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι όμως και το γεγονός πως οι Έλληνες ανακριτές διαθέτουν και σημαντικά στοιχεία από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη -ο οποίος φέρεται να διακίνησε τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα και ήταν εκείνος που έσφαξε με το …βαμβάκι τον πρώην υπουργό στην απολογία του στους ανακριτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ελβετική τράπεζα είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς κατά με τις Ελβετικές αρχές τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου, ο Ανδρέας Μπάρδης είχε κληθεί τον Δεκέμβριο του 2005 από την ελβετική τράπεζα UBS να δώσει εξηγήσεις για τον όγκο των κεφαλαίων που εισέρρεαν στον λογαριασμό.

Ο ίδιος «κατόπιν συμφωνίας με τον Γιάννο Παπαντωνίου, δεν αποκάλυψε ότι ενεργούσε για δικό του λογαριασμό αλλά για λογαριασμό μιας φίλης του που δήθεν γνώριζε τη συμφωνία των τραπεζών» αναφέρεται το κατηγορητήριο και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό στις 14/12/2005 ορίστηκε στον εν λόγω λογαριασμό συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου».

Σε τέσσερις ακόμη χώρες

Την ίδια «γραμμή» δηλαδή να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί του φέρεται να τηρεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και σχετικά με το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών του στη Γαλλία, καθώς φέρεται να έχει προβάλλει αντιρρήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η Γαλλία στην οποία οι κυρία Ζαμανίκα και ο κ. Ευαγγέλου έχουν υποβάλλει αίτημα για άνοιγμα λογαριασμών του πρώην υπουργού. Αιτήματα έχουν ήδη υποβληθεί σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, και Ολλανδία (όπου έχει βάση και η εταιρεία «Thales»).

Στις έρευνες των ανακριτών για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου σημαντική υπήρξε η βοήθεια που προσέφερε κατά τις έρευνες για την ροή του χρήματος η κυπριακή ΜΟΚΑΣ (αρχή για το ξέπλυμα) καθώς από αυτή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των λογαριασμών των off-shore του αντιπροσώπου της «Thales» στην Ελλάδα Χαράλαμπου Μπεκατώρου.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο του Alpha:

Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

twitter-logo-boxnewsΑναδημοσίευση από: neaselida.gr