Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα - «Ξενοφώντας» και «Ζορμπάς» με... άγριες διαθέσεις
Στη δίνη της κακοκαιρίας «Ξενοφώντας» και «Ζορμπάς»

Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα – «Ξενοφώντας» και «Ζορμπάς» με… άγριες διαθέσεις.

Το μετεωρολογικό σύστημα «Ξενοφών» συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα με θυελλώδεις ανέμους, την Πέμπτη όμως θα φέρει και καταιγίδες στα κεντρικά και τα νότια της χώρας.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα στην Αθήνα δεν θα υπερβεί τους 19 βαθμούς.

Μάλιστα λόγω των θυελλωδών ανέμων την Πέμπτη θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού, όπως είχε αποφασιστεί τις προηγούμενες μέρες και σε Άνδρο, Τήνο και Μύκονο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, την Παρασκευή είναι πιθανό να εμφανιστεί στο Ιόνιο «μεσογειακός κυκλώνας» με ανέμους μέχρι 12 μποφόρ, αν και ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός.

«Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό ‘ματιού’» αναφέρει η υπηρεσία Meteo του Αστεροσκοπείου.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο ενδεχόμενος κυκλώνας θα εξασθενήσει καθώς κινείται το Σαββατοκύριακο προς τα ηπειρωτικά.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

«Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο» επισημαίνει το Meteo.

Αναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης

Για την Πέμπτη προβλέπεται συννεφιά και βροχές που θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Από το απόγευμα, οι βροχές θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο. Παράλληλα θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη.

Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά στα ανατολικά έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 10 έως 22, στα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 24, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 28, και στην Κρήτη από 19 έως 26.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.

Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Πότε αλλάζει ο καιρός – Πέφτει η θερμοκρασία – Βοριάδες έως 9 μποφόρ

twitter-logo-boxnews

Αναδημοσίευση από: Meteo.gr