Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό.
Ελληνικό

Ελληνικό – Οι Κάτοικοι του προσφεύγουν κατά της επένδυσης στο ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι από το Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Συνολικά 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και τέσσερα νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι από το Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι βλάπτει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγειές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον.

Καταλήγουν υποστηρίζοντας ότι η επένδυση στο Ελληνικό βλάπτει το χαρακτήρα συνολικά της Αθήνας.

Οι προσφεύγοντες λένε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργείται μια νέα πόλη μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία 3 νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.

Θεωρούν ότι το Π.Δ. παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Προσθέτουν ότι η υλοποίηση των έργων παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υποχωρεί υπέρ του υπέρτερου συνταγματικού προβλεπόμενου δημόσιου συμφέροντος της τήρησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται εξαιρετικά το ευαίσθητο οικοσύστημα της ακτής, επιδεινώνοντας έτσι ταυτόχρονα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς κατά τους κατοίκους, δεν εξέτασε, την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από την ανέγερση πληθώρας κτιρίων, αδιευκρίνιστου αριθμού, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, όπως και από τη δημιουργία 6 ουρανοξυστών (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.). Μάλιστα, για τους ουρανοξύστες επισημαίνουν ότι η μελέτη για τα υψηλά κτίρια είναι ελλιπής.

Τέλος, κατά τους προσφεύγοντες, είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών.

Και αυτό γιατί οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.

Η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό και η αντίδραση της κυβέρνησης

twitter-logo-boxnewsΑναδημοσίευση από: athensvoice.gr