Ελληνικό αεροδρόμιο
Ελληνικό αεροδρόμιο

Η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό και η αντίδραση της κυβέρνησης.

Στην κήρυξη 280 στρεμμάτων του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου προχώρησε το ΚΑΣ το βράδυ της Τρίτης έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 9 ώρες.

Η ψηφοφορία αφορούσε στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 700 ή περίπου 300 στρεμμάτων στο Ελληνικό, ενώ η αρχική εισήγηση ήταν για 3.000 στρέμματα.

Τελικά η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15-1 και κήρυξε τα 280 στρέμματα στο Ελληνικό ως αρχαιολογικό χώρο και χαρακτηρίζεται πλέον ως συμβιβαστική λύση για όλες τις πλευρές.

Αν και ακόμη δεν έχει γίνει σαφές ποια ακριβώς είναι τα σημεία που αντιστοιχούν στην οριοθετημένη ως αρχαιολογικό χώρο έκταση, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί δόμησης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αρχαιολογικές ζώνες κηρύχθηκαν σημεία στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και προς το λόφο Χασάνι.

Σε δεύτερη φάση το ΚΑΣ αναμένεται να εγκρίνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και το Σχέδιο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αν και η περιοχή που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος είναι πολύ μικρότερη των αρχικών απαιτήσεων του ΚΑΣ, φέρεται ότι ικανοποιεί τους αρχαιολόγους ενώ αναμένεται να δημιουργήσει ορισμένες καθυστερήσεις στην συνέχιση της επένδυσης με στόχο να προστατευτεί το περιβάλλον.

Στην υπόλοιπη περιοχή πάντως θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε.

Σημειώνεται ότι η απόφαση ήρθε έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης και διαφωνιών.

Η πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία είχε υποστηρίξει αρχικά την εισήγηση που είχε δοθεί να κηρυχθεί τμήμα της έκτασης έως το 1/3 ως αρχαιολογικός χώρος, κατέθεσε εκ νέου στην αποψινή συνεδρίαση πιο μετριοπαθή πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές υποστήριζαν ότι εάν είχε κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος μεγάλο τμήμα της έκτασης, τότε το σχέδιο ανάπλασης θα τινασσόταν στον αέρα, καθώς, οι αρχαιολογικές εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν επ’ αόριστον.

«Καταρχήν ικανοποίηση» στην κυβέρνηση για την απόφαση του ΚΑΣ

Την καταρχήν ικανοποίηση της κυβέρνησης σχετικά με την εξέλιξη στο ΚΑΣ, εξέφρασαν πηγές ενημέρωσης του Μεγάρου Μαξίμου.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ», ανέφεραν.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό (video)

 

twitter-logo-boxnewsΑναδημοσίευση από: lifo.gr